Konu ile ilgili Bedesten Çarşısı esnaflarından Niyazi Akbay, “Kışlık kıyafet satışlarında bu sene aşırı bir durgunluk yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda bu zamanlarda kışlık satışlarımız çoktan başlamış olurdu fakat bu sene sebebini çözemediğim bir durgunluk yaşandığını söyleyebilirim. Bugün vatandaş kışlık bir manto almaya kalksa kalitelisi 700-800 TL civarında seyrediyor bu bağlamda vatandaşımızın alım gücü olmadığından dolayı keyfi alışverişlerini bir kenara bırakıp ihtiyaç temelli alışveriş yapmak zorunda kalıyorlar yani demek istediğim insanlar beğendikleri, severek giyecekleri ve kaliteli malzemeden çok ceplerine uygun olan, fiyatı en düşük olan ve ihtiyaçlarını karşılayacakları kadarıyla alışveriş yapıyorlar bu ülkemizin ekonomik durumunun yanı sıra fırsatçı esnaflardan kaynaklanan bir durum olarak da bakmamız mümkün, mesela döviz artış zamanlarında toptancılardan bize gelen mallar dövizle ilişkilendirilerek yüksek fiyata satıldı. Fakat döviz fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından satılan malların fiyatında herhangi bir düşüş gözlemleyemedik ve bunun dövizle alakalı değil de fırsatçı esnafla alakalı bir durum olduğunun farkına vardık. Bu duruma devletimizin el atması ve fiyatlarda yaşanan aşırı pahalılığın önüne geçmek adına, fırsatçı esnafların malları olduğun pahalı satmasını engellemek adına çalışmalar yürütmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra internet satışlarından kaynaklı bir durgunluk yaşanıyor. İnternet mağazacılığı yapan sitelerin kira ödeme, fatura ödeme gibi dertleri olmadığından ötürü malı en ucuz şekilde az maliyetlere satıyorlar. Bir de vatandaşımız ucuz gördüğü malı alırken kalite arayışı içerisine girmiyor nasıl olsa ucuz diyerek alıyor bu durum da esnafların satışlarının düşmesinde önemli bir etken” dedi.

‘ENFLASYONUN ÇOK ETKSİ YOK’

Bedesten Çarşısı esnaflarından Mehmet Özkeleş, “Kışlık kıyafet satışlarında durgunluk yaşanıyor evet fakat ben bunun enflasyonla alakalı bir durum olduğunu düşünmüyorum. Sonuç olarak vatandaş almak istediğini alıyor. Enflasyon etkili olsa bile yüzde 5-10 arasında oluyor. Vatandaş ihtiyacı olanı istediği şekilde alıyor. Ben yaşanan bu durgunluğun havaların sıcak gitmesiyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında havalar soğuktu ve kışlık kıyafet satışlarına ilgi bu zamanlarda başlamıştı fakat bu yıl gördüğünüz gibi havalar sıcak herkes kısa kollu ile dolaşıyor. Havalar biraz daha soğuduğu zaman kışlık kıyafete olan ilgi alaka eski haline döner” ifadelerini kullandı.

‘ÜRETİMLER YENİ YENİ BAŞLADI’

Kışlık kıyafet satışlarında yaşanan durgunluğun kışlık ayakkabı satışlarında da var olduğuna vurgu yapan Bedesten Çarşısı esnaflarından Hasan Pekgökgöğüs, “Havalar sıcak şekilde devam ediyor bu yüzden vatandaş yazlık ürünlere olan ilgisini kışlık ürünlere çekmemiş durumda. Ayakkabı satışlarında da durum aynı insanlar bot almak yerine spor ayakkabıyı veya kundurayı tercih ediyor. Vatandaşımız meteoroloji gibi havalar ne zaman soğur ne zaman yağışlar başlarsa o zaman önlem alıp kendilerini soğuğa karşı korumaya başlıyorlar. Havalar ne zaman ısınır, yağışlar durgunlaşırsa ona göre yazlık kıyafetlerini giyiyorlar. Şu anda havaların sıcak olmasından ötürü yazlık kıyafete olan talep devam ediyor. Ekim ayının sonunda havaların soğuması ve yağışların başlaması bekleniyor. Tahmin ediyorum ki o zaman kışlık kıyafete ve ayakkabıya olan ilgi alaka artar. Hem kışlık malzeme üretim ve imalatları da yeni başladı sayılır tam sezonu değil diyebiliriz. Biz tüm hazırlıklarımızı yaptık bekliyoruz vatandaş ne zaman gelir biz o zaman satışımızı yaparız” şeklinde konuştu.

BERKCAN BAŞ

Editör: TE Bilişim