Konya’da doğal gaz verilemeyen ve kırsal kesimde oturan vatandaşlar kış hazırlıkları için odun kömür alışverişine başladı. Kaloriferli bir dairenin ısınma maliyeti 12 bin lirayı bulurken soba ve kömürlü evlerde bu fiyat 8-9 bin lirayı bulacak. Odun kömür fiyatları hakkında konuşan Aladağ Kömür firma sahibi Mehmet Ali Çalışkan, odun kömüre gelecek olan zamdan etkilenmemeleri için vatandaşları elini çabuk tutması konusunda uyardı. Ayrıca Çalışkan, kalorisi düşük kaçak kömüre karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

‘TALEP FAZLA, KÖMÜR YOK’

Doğal gazın yanı sıra özellikle kırsal bölgede vatandaşların kışın ısınmak için kullandığı odun ve kömür fiyatı da olağanüstü artış gösterdi. Artan fiyatlar hakkında konuşan Çalışkan, ‘‘Eylül 2021 kışı öncesi, sobada yakmalık bir ton odunun fiyatı bin – bin 500 lirayken 2 bin 500 liraya kadar çıktı. Odundaki yüzde 70-80’lik artışın yanında yine 2021 yılı sonunda kömüre yüzde 200 oranında zam geldi. Bu zamla sobalık kömür fiyatı, bu yıl 5 bin liraya kadar çıkıyor.’’ diyerek fiyatlar hakkında bilgi verdi. Bu fiyat artışının sebebini, ürünün talebi karşılayamaması olarak değerlendiren Çalışkan, doğalgaz fiyatlarındaki yükselişten dolayı sanayi sektörünün kömüre yöneldiğini söyledi. Kömürün yeterli olmadığına değinen Çalışkan, ‘‘Sanayi sektörünün kömüre yönelmesiyle birlikte kömürde fazla talep oluştu. Böylelikle üründe bolluk yok ama talep fazla. Bunun da yeni zamlara sebep olmasını bekliyoruz.’’ dedi.

YENİ ZAM KAPIDA!

Bu yıl odun kömür fiyatlarında henüz bir zam yapılmadığını ifade eden Çalışkan, gelebilecek zamlara karşı vatandaşa tavsiyede bulundu. Çalışkan, ‘‘Geçen yıl, sezon sonu kömüre yaklaşık yüzde 200 zam yapıldı. Bu yıl zam yapıldı diyemeyiz, geçen yıl ki fiyatlar hala geçerli. Ancak yeni bir zam kapıda.’’ dedi. Enerji sektöründeki genel sıkıntıdan kaynaklı olarak kömüre zam beklediklerini söyleyen Çalışkan, ‘‘Doğal gaz, yakıt gibi diğer enerji sektöründe nasıl ki bunun yansıdığını görüyorsak, bu zammın kömür fiyatlarında da etkili olacağını düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde devlet ocakları yüzde 20 oranında zam yaptı. Bu zam henüz piyasaya yansımadı. Yeni gelecek olan zamlardan etkilenmemek için vatandaşlarımıza ellerini çabuk tutmalarını tavsiye ediyorum.’’ dedi.

KAÇAK KÖMÜRE DİKKAT!

Kömür kalitesi konusunda bilgi veren Çalışkan, ‘‘En iyi yerli kömürün kalorisi 4bin 500 iken, en kötü ithal kömürün kalorisi ise 6bin kaloridir. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Mahalli Çevre Kurulu Kararları kapsamında uyguladığı kurallara uygun yarı ithal yarı yerli kömürün kullanıldığı paçalı kömür, kaliteli bir kömürdür. Konyalıların 20 yıldır yaktığı kömür, bu kömürdür.’’ dedi. Çalışkan, ‘‘Kaliteli paçalı kömürün tonu 4bin 500- 5 bin lirayken piyasada insanların ucuz kömür arayışı da başladı. Bunu fırsat bilenler, kaçak kalitesiz kömür piyasaya sürüyor. Kaliteli kömürün 1 tonu, o kömürlerin 1 buçuk tonuna bedel. Ucuza aldım zannederken kışın ortasında eli boş kalmasınlar. Hem doğaya zararı daha az olan hem de ekonomilerini zarara sokmayacak kaliteli kömür alsınlar.’’ Şeklinde kalitesiz kaçak kömüre karşı uyarılarda bulundu.

‘SOBA YAKMAK MALİYETLİ’

Soba fiyatlarında da geçen yıla oranla yüzde 200 artışın olduğuna dikkat çeken Seval Soba firma sahibi Salih Bayram, fiyatlar hakkında bilgi verdi. Bayram; ‘‘İşçilik fiyatlarının ve soba imalatında kullandığımız sac maliyetinin yükselmesi, elektrik fiyatlarındaki artış ve işçi maliyetine bağlı olarak soba fiyatları da artış gösteriyor. En uygun fiyatlı kuzine sobalar bin 500 lirayken, 3 bin liraya kadar ürün mevcut. Soba boru fiyatı 35 liraya kadar çıktı. Geçen yıl 500 lira olan sobalarda bu fiyatlar, geçen yılın 2-3 katı.’’ dedi. Toptan soba satışı yaptıklarını ancak satışlarda düşüş yaşadıklarını dile getiren Bayram, ‘‘Daha önceden 30 tane ürün alan bir müşteri, şimdi 5 tane alıyor çünkü bir belirsizlik var ve satıp satamayacağını bilmiyor ancak evine soba, kömür alacaklara tavsiyem, sezon henüz başlamadan, fiyatlar maliyetine verilirken alışverişlerini yapsınlar, gelecek zamlara yakalanmasınlar.’’ şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim