Eylül ayının gelmesiyle birlikte kış hazırlıkları hareketlilik kazandı. Her yıl olduğu gibi bu yılda ev hanımlarının kışı rahat geçirebilmek için yapmış olduğu hazırlıklar devam ediyor. Kışın hazır olarak tüketmek için kullanılan ev ürünlerinin yapımı için pazar yolunu tutan 3 çocuk annesi Mümine Özağır da diğer hamarat kadınlar gibi pazardan aldığı sebzelerle menemenlik sos ve turşu yapıyor. Kışın hazır tüketebilmek için erişte gibi hamur işlerini de imece usulü komşularıyla birlikte yaptıklarını söyleyen Özağır, evde yapmış olduğu ürünlerle aile ekonomisine de katkı sağlıyor.

‘EVDE YAPILAN SOSUN LEZZETİ AYRI!’

Sonbaharın gelmesiyle kış hazırlıklarına başladıklarını dile getiren Ev Hanımı Mümine Özağır, pazardan aldığı domatesten kışa yetecek kadar sos yaptığını ifade ederken, aynı zamanda kendi bahçesinde yetiştirmiş olduğu ürünleri kurutup turşu yapmanın da ayrı bir lezzeti olduğunu söylüyor.  22 yıldır kış hazırlıkları yaptığını belirten Özağır, “Kış hazırlıkları, annelerimizden gördüğümüz bir gelenek oldu. Her yıl bu aylarda komşularımla beraber imece usulü hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Böylelikle hem doğal olarak içinde ne olduğunu bildiğimiz ürünleri tüketmiş oluyoruz hem de ev ekonomisine katkı sağlamış oluyoruz. Kış hazırlığı olarak, menemen de ve diğer yemeklerde kullanabileceğimiz domates sosları, bahçemizde yetiştirdiğimiz meyvelerden kurutmalıklar hazırlıyoruz. Bunun yanında turşu kuruyoruz. Tabi kendi, yetiştirdiğin meyve sebze ve yaptığın ürünlerin lezzeti de fark ediliyor. 40 kilogram kadar yaptığımız el emeği soslarımız ile kurduğumuz 20 kilogram turşu kış boyunca yemeklerimizde bize eşlik ediyor.” İfadelerini kullandı.

FİYATLAR, MUTFAKLARI ETKİLEDİ

Mutfaklarda kış hazırlıkları devam ederken sebze fiyatları hakkında pazar esnafı konuştu. Kış hazırlıkları dolayısıyla domates, biber ve turşuluk sebze arayışında olanlar için toptan satış da yaptıklarını söyleyen Esnaf Hüseyin Kanber, geçen yıl kış hazırlıklarına oranla satışların yavaş gittiğini ifade etti. Kanber, “Geçen yıl bu aylarda en iyi domates fiyatı 2 buçuk lirayken, bugün domatesin fiyatı 4-5 liradan başlıyor. 5 lira olan kapya biber fiyatı, bu yıl 15 liraya kadar çıkabilmekte. Salça ve sos yapmak için 100 kilogram domates almaya kalktığın zaman 500 lira vermen gerekiyor, durum böyle olunca toptan 100 kilo alan biri bu yıl 50 kilogramla yetinmeye çalışıyor.” dedi. Fiyatlar hakkında bilgi veren Kanber, ‘’Pazar tezgahlarında ortalama sebze kilogram fiyatları; fasulye 20 lira, kornişon 15 ile 25 lira arası, sarımsak 30 lira, domates ise 4 liradan başlıyor” diye konuştu.

Pazarda domates salçasının kilosu 32 liradan başlarken en iyi salçanın fiyatının 55 lira olduğunu ifade eden Kanber, insanların domatesle yaptıkları salçanın da artık ev ekonomisine katkı sağlamadığını söyledi. Kanber, ‘’Sulu, iyi olan 5-6 kilogramlık domatesten 1 kilogram salça çıkar. Böyle olunca vatandaş salça yapmak yerine hazır almaya tercih ediyor.’’ dedi.

‘FİYAT ARTACAĞI DÜŞÜNCESİ, YOĞUNLUĞA SEBEP OLUYOR’

Kış aylarının gelmesiyle birlikte insanların fiyat artışı konusunda endişe duyduklarını dile getiren Pazar Esnafı Kazım Erten, ‘’Sebze ekimlerinde azalış olacağı için insanlar fiyatların artacağını düşünüyorlar. Bundan dolayı da pazarlarda bir yoğunluk var. Kurutmalık ve dolaba koyabilecek patlıcan, biber, fasulye gibi sebzelere talep var.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim