Müşteri ihtiyacını doğru analiz eden ve ortaya çıkan sonuca göre en doğru çözümü sunmayı ilke edinen Kerem Nükte, detaylı ekspertiz çalışmalarıyla da hem mülk sahibine hem de alıcıya / kiracıya kazandırıyor. Kerem Nükte olarak Konya ve birçok ilde güveni de sağladıklarını ifade eden Kerem Nükte Yöneticisi Hasan Aksay, “Müteahhit mantığı değil de yatırımcının kazanabileceği bir alternatifle yatırımlarımızı yapalım istedik. Sancak Mahallesi’nde 126 dairelik bir projeye başlıyoruz” dedi.

Hasan Aksay kimdir?

1993 Konya doğumluyum. Evli bir çocuk babasıyım. 18 yıl boyunca Suudi Arabistan’da yaşadım, orada büyüdüm. Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmalarda çalıştım. Genellikle hepsi ticaret üzerine idi. Al-sat yapıyordum. Bir dönem babamın yanında da çalıştım. 2010 yılında Türkiye’ye dönüş yaptım. Daha doğrusu üniversite için Konya’ya geldim. Necmettin Erbakan Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü’nde kazandım. 2 yıl boyunca okula gittim geldim fakat aklım ticarette olunca okulu bırakma kararı aldım. Okulu bıraktıktan sonra 2 yıl DeFacto’da çalıştım. Kasa, depo ve işleyiş sistemini kurumsal bir firmadan öğrenmek istedim ve 2 yıl çalıştım. Sonrasında kendi işimi kurmak için ayrıldım kadın giyim üzerine e-ticaret sitesi kurdum. Bu süre zarfında da global bir firma bana Türkiye distribütörlüğü teklif etti. Orada bir yıl kadar çalıştım ve beni İstanbul’a davet ettiler. Beni Konya’ya bağlayan çok şey olunca Konya’dan gidemedim ve İstanbul tekliflerini reddettim. 2015 yılında Kerem Nükte’ye başladım. O günden bu yana Kerem Bey ile birlikte çalışıyorum.

Kerem Nükte Gayrimenkul ne zaman kuruldu?

2013 yılında kuruldu. Bizim çevremizdeki insanların ricası ile kurulmuş bir şirkettir Kerem Nükte Gayrimenkul. Bildiğimiz her sektörde bir arkadaşımız var ama gayrimenkul sektöründe bir arkadaşımız yok derken böyle bir karar almışlar. Kerem Bey o zaman sigortacılık yapıyormuş. Kendisine bu konuyu ailesi ve arkadaşları istişare edip gayrimenkul firması kurmaya karar vermiş ve sigorta şirketini ağabeyine devredip Kerem Nükte Gayrimenkulu kurmuş. Arkadaşlarımız için de güvenilir bir liman olmuş oldu. Yaklaşık 8 yıldır eşimize dostumuza alım satım noktasında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yatırımlar konusunda da arkadaşlarımıza burada yön vermeye çalışıyoruz.

Aracılık hizmeti mi veriyorsunuz?

Aracılık hizmeti veriyoruz. Yani alıcı ile satıcıyı bir araya getirip tapu devrine kadar tüm süreci yürütüyoruz.

Kerem Nükte Gayrimenkul sıradan bir emlakçıdan farkı nedir, güven konusunu nasıl hallediyorsunuz?

2013 yılında bu sektörde kendimizi ispat edebilmek için çalışmalara başladık. Kerem Bey’in bu süreçte yoğun İstanbul trafiği oldu. Birkaç farklı ilde bu sektörü araştırdı ve farklı ne yapabiliriz, sorusunun cevabını aradı. Bu arayış sonucunda şu noktaya ulaştık; İstanbul’da bir gayrimenkulcü bir konutun yapımı esnasında müteahhitle birlikte inşaata temelden başlayıp son aşamaya kadar olan süreci birlikte takip ediyorlar. Biz de burada bunu uygulamaya başladık. Meram bölgesinde aktif olan stüdyo daireler bunlardan bazıları. Hâlâ orada da aktif olarak her aşamasında varız. Dolayısıyla bu şekilde nihai tüketicilere ve yatırımcılara bir güven oluşturmak istedik. Bunu da başardık diyebilirim. Müteahhidin de çözüm ortağı olduk. Yani hem yatırımcının hem de müteahhidin işini kolaylaştırmış oluyoruz. Ben bir yere girdiğim zaman en az 15 yatırımcıyla giriyorum. 2-3 milyon lira para desteği ile müteahhidin de işini kolaylaştırıp güven esaslı işlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Farkımız ise verdiğimiz sözü yerine getirmek oluyor. Emlak sektörü maalesef algı konusunda sıkıntılı bir sektör. Ama sektörde güveni sağladığınız zaman da sektörde bizi öne çıkaran bir etken oldu.

Sadece Konya’da mı iş yapıyorsunuz?

Şu anda 18 ilde gayrimenkul işi yapmaktayız. Bu illerde herhangi bir bağlantıda olduğumuz kimse yok. Bizzat araçlarımıza binip kendimiz giderek işlerimizi yürütüyoruz. Kendimiz orada pazarlaması dahil bütün işlerini kendimiz yapıyoruz. Yani Konya’da yaptığımız işlemlerin aynısını çalıştığımız illerde de gerçekleştiriyoruz.

Projeleriniz nelerdir?

Bu zamana kadar inşaat firmaları ile yapmış olduğumuz çözüm ortaklığına ek Müteahhitlik boyutunu kendimiz yapalım istedik. Lakin müteahhit mantığı değil de yatırımcının kazanabileceği bir alternatifle yatırımlarımızı yapalım istedik. Sancak Mahallesi’nde 126 dairelik bir projeye başlıyoruz. Burada biz şöyle bir şey yaptık; kâr dilimlerini yatırımcımıza yansıttık. Şu anda dairelerin çoğunu sattık ve %5’lik bir kar ile yatırımcının kazanacağı bir şekilde satışlarımızı yaptık.

Ne zaman teslim edeceksiniz?

Konya’nın çok alışık olmadığı bir durum zira biz bu daireleri 1 yıl gibi kısa sürede teslim etmeyi planlıyoruz. Bu süreçte bize Kerem Bey’in ağabeyi de destek veriyor. Şöyle; kendisi İstanbul’da çok büyük projeler gerçekleştiren bir müteahhit ve bu projede de kendisinin deneyim ve tecrübesinden faydalanıyoruz.

Sektör için pandemi nasıl geçti?

Pandeminin en büyük etkisi vatandaşı her alanda olduğu gibi ticari alanda da tedirgin etti. Konut satışlarımıza da ilk zamanlar yansıdı ve yatırımcı tedirgin yaklaştı. Sonradan hamdolsun normale döndü. Pandeminin en büyük zararı inşaat sektörüne oldu. Maliyetler yüksek olduğu için hem arzda sıkıntı var hem de yatırımcıların alım gücünü etkiledi.

Pandemide devlet desteği kullandınız mı?

Çok şükür buna ihtiyaç hissetmedik. Krizi fırsata çevirme noktasında iyi bir strateji uyguladığımızı düşünüyorum. Çünkü kriz dönemlerinde büyüyebilmek bir marifetti ve hamdolsun biz bunu başardık Bu dönemde çalışan arkadaş sayımızı 12’den 18’e çıkararak bu süreçte büyüyen nadir şirketlerden olduk. Genişledikçe de pastanın diliminden payımızı daha da büyüttük.

Hasan Aksay iş haricinde ne yapmayı sever?

Ofiste çalışmakta olan arkadaşlarımıza bir tavsiyede bulunuyoruz. Herkesin zaman geçirebileceği bir STK’ya üye olması. Yani şu anda burada çalışan bütün arkadaşlarımızın iş haricinde uğraş verdiği bir STK çalışması, organizasyonu var. Ben Talebehane Derneği ve Türkiye Gençlik Vakfı’nda gençlik çalışmaları yapıyorum. Aynı zamanda Ravza İnsani Yardım Derneği’nde de çalışmalarımız var.

MEHMET ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim