Kent Otomotiv adıyla 1971 yılında Konya’da küçük bir torna atölyesinde temelleri atılan KENTPAR Otomotiv, emin adımlarla yoluna devam ediyor. Başlangıçta yurtiçi toptancılarının ihtiyaç duyduğu otomotiv yedek parça elemanlarının imalatını yapan KENTPAR Otomotiv, 2006 yılından itibaren Kurumsallaşma ve Gelişim sürecine girerek attığı önemli adımların ardından 2007 yılında Avrupa’ya ihracat yapmaya başladı. Konusunda uzman bir yönetim ve üretim anlayışı sergileyen KENTPAR Otomotiv günün koşullarına uygun tesisinde kaliteye her zaman büyük önem vererek, kalite standartlarını üst düzeye çıkarmayı başardı. Bugün 1 milyon adet, yıllık üretim kapasitesi ve 100’den fazla ürün çeşitliliği ile Türkiye’de kendi alanında lider konumunda olan KENTPAR Otomotiv, devam eden yatırım projeleri ile sektörünün güçlü ve fark oluşturan firması olmaya devam ediyor.

KALİTEDEN TAVİZ YOK

KENTPAR’ın uzun süren bir üretim serüveninin ardından Türkiye’de alanında rakibi olmayan bir firma haline geldiğini anlatan KENTPAR Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Alparslan Kütük, “KENTPAR 1971’de rahmetli babam Şükrü Kütük ve amcam Mehmet Ali Kütük tarafından kuruldu. 2003 yılına kadar iş makineleri parçaları ürettik. 2003 yılından itibaren şirkete abim Ali Yavuz Kütük ve benim de katılımımla birlikte krank kasnağı üretimine başladık. 2008 yılında ürettiğimizin yüzde 95’ini ihracat yapan bir firma haline geldik. Bu durum hala devam ediyor. Yaklaşık 375 çalışanımız var ve 3 vardiya çalışıyoruz. Türkiye’de alanında rakipsiziz. Dünyada da kalitesiyle markamız önemli bir yerdedir. Teknoloji olarak önemli bir üretim alanına sahibiz. 16994, ISO 9001, ISO 45001, ISO 14001 kalite belgesine sahip olan bir firmayız. Özellikle ISO 45001, ISO 14001 kalite belgesini Konya’da ilk alan firmalardan biriyiz” dedi.

HEDEFLER BÜYÜK

KENTPAR olarak önemli hedeflerinin olduğunu bu hedefler doğrultusunda da adımlar attıklarını dile getiren Kütük, şunları söyledi; “KENTPAR, OEM parçaların, tersine mühendislik metodu ile hızlı tasarımı, yüksek kalite krank kasnağı ve devir daim kasnağı üretimi, hızlı hizmet, tam zamanda teslimat, onaylanmış kalite ve rekabetçi fiyat çizgisi ile güvenilir ve başarılı çözüm ortağıdır. Ayrıca var olan teknolojilere uygun yeni ürün tasarlama kabiliyeti ile de orta ve uzun vadede Otomotiv Ana Sanayi üreticilerinin önemli bir çözüm merkezi haline gelmeyi hedeflemektir.”

İHRACATÇI BİR FİRMA

KENTPAR’ın uzun yıllardır ihracat yapan bir firma olduğunu kaydeden Kütük, “Biz ürettiğimiz ürünlerin yüzde 95’ini ihraç eden bir firmayız. Yani ihracatçı bir firmayız. İhracatımızın da tamamı Avrupa’ya. İhracatımıza ülkeler bazında bakacak olursak, yüzde 55’ini Almanya’ya yapıyoruz. Geri kalan kısmını da diğer Avrupa ülkeleri oluşturmaktadır” diye konuştu.

ÜRETİMDE İYİ DURUMDAYIZ

Dünyanın yaşadığı pandemi döneminde Türkiye’nin ve Konya’nın üretim noktasında pozitif ayrıştığına değinen Kütük, şu değerlendirmelerde bulundu; “Dünya bir pandemi dönemi yaşadı. Bu dönem elbette tüm dünyada üretimlerde aksaklıklara neden oldu. Özellikle pandeminin ilk başladığı dönemlerde, 2,5-3 ay gibi bir süre üretimde durmalar oldu. Sonrasında toparlanma yaşandı. Ancak ülkemiz bu dönemi güzel geçirdi. Üreticilerimiz hiç durmadı ve talep patlaması yaşandı. Bu süreç hala devam ediyor. 2022 yıl sonuna kadar üreticilerin birçoğu siparişlerini kapatmış durumda. Ülkemiz ve şehrimiz bu yoğunluktan güzel nasiplendi.”

KURUMSALLAŞMA SORUNU ÇÖZÜLÜRSE DAHA İYİ YERLERE GELİRİZ

Konya sanayisiyle ilgili düşüncelerini de paylaşan Kütük, Konya’nın üretim noktasında iyi bir seviyeye geldiğini bildirdi. Ancak daha ileri noktaya gitmek için kurumsallaşma konusunun tamamen çözülmesi gerektiğini ifade eden Kütük, şöyle devam etti, “Konya sanayisi her geçen büyüyor, gelişiyor. Ancak şuan sanayimizin en büyük sorunu kurumsallaşma. Bu konuda belli bir yol aldık. Olumlu da. Ancak hala istenilen düzeye geldiğini düşünmüyorum. Kurumsallaşamama neticesinde maalesef şirketlerimiz ya dağılıyor ya da bölünüyor. Bu da şirketlerimiz açısından büyüyememe sorununu beraberinde getiriyor. İkinci olarak, nitelikli, kaliteli elemanlara para veremiyoruz, para veremediğimiz için de o elemanları maalesef kaybediyoruz. Bu sorunun dışında Konya sanayisi iyi bir yere geldi. Daha ileri gideceğine de inanıyorum.”

KENTPAR KENDİ ELEMANINI YETİŞTİRECEK

Sanayide ciddi bir personel sorunu yaşandığına dikkat çeken Kütük, bu sorunun sanayicisiyle, yerel yönetimleriyle, devletiyle biran önce çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu sorunun çözümüne ilişkin hızlı adımlar atılmasının şart olduğunu vurgulayan Kütük; “Maalesef sanayide nitelikli veya niteliksiz bir personel sorunumuz var. Bu soruna dönük çalışmalar yapılması gerekiyor. Özellikle lise eğitiminden başlayarak, mesleği eğitim alanlarının çoğalması ve çocuklarımızın buralara yönlendirilmesi gerekiyor. Bu okullarımızın da sanayiyle içiçe olması lazım. Biz bu konuda KENTPAR olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bunun için kendi bünyemizde bir proje yapmayı da planlıyoruz. Şirket bünyemizde mini bir eğitim alanı planlıyoruz. Kendi okulumuzu kendimiz yaparak, kendimiz öğrenci yetiştirmeyi planlıyoruz. Böyle bir planımız var. Birkaç aydır kurguluyoruz. Altyapısını oluşturup en kısa zamanda bu projeyi devreye sokacağız. Bunu sadece KENTPAR değil, meslek odalarımızın, sanayicilerimizin, belediyelerimizin bu konularda projeler üretmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

YOLUNA EMİN ADIMLARLA DEVAM EDİYOR

KENTPAR’ın önemli bir yere geldiğini ancak dünya ölçeğinde alınacak yollarının olduğunu belirten Kütük, şunları aktardı; “KENTPAR kurumsallaşma ve teknoloji bakımından Konya’da ilk sıralarda. Ancak buna rağmen kurumsallaşmada ve teknolojide dünyada yüzde 35’lerdeyiz. Bu kapsamda önümüzde büyük bir dağ var aşacağımız. Bu hedef doğrultusunda yapmak gereken ne varsa KENTPAR olarak bunları yapmaya devam edeceğiz. KENTPAR’ı dünya ölçeğinde daha farklı noktalara taşımak için büyük gayret sarfediyoruz.”

İBRAHİM  HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim