Selçuklu Belediyesi Kent Konseyi tarafından oluşturulan bir platform olan Çevre ve Sıfır Atık Platformunu, Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Kutay Canpolat anlattı. Çevreye olan duyarlılığın ilk önce evde başlanılmasını gerektiğini vurgulayan Kutay Canpolat, 5 bin 663 çevre gönüllüsüne ulaştıklarını ifade etti. Aynı zamanda yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Biraz sizi tanıyalım.

Ben Kutay Canpolat. 33 yaşında, Bolu doğumluyum. 22 yıldır Konya’da yaşıyorum. Selçuklu Belediyesi tarafından desteklenen Kent Konseyinde Yürütme Kurulundayım. Bu kapsamda Selçuklu Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi ve Çevre ve Sıfır Atık Platformu kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Sizinle de çevre konusuna değineceğiz.

Çevre ve Sıfır Atık dediğiniz platformdan biraz bahseder misiniz?

Selçuklu Çevre ve Sıfır Atık Platformu’nda öncelikli olarak gönüllülük esas. Çevre gönüllüleri ile doğa etkinlikleri, eğitimlerle bilinçlendirme gibi çalışmalar yapılarak israftan kaçınarak çevreye olan duyarlılığın artırılması, doğanın korunması hedeflenir. Daha güzel bir dünya için el ele verip gönüllülükle çalışmalar yürütüyoruz. Faaliyetlerimize katılım gösteren toplam 5 bin 663 kişiye ulaştık. Burada değinmiş olduğumuz eğitimleri, beraber yürütüyoruz. Eğitim tabi ki ilk önce evde başlıyor. Çöplerin ayrıştırılıp bilinçli atık oluşturulması konusunda duyarlılık oluşma amaçlı ‘sıfır atık’ dediğimiz şeyin ne olduğunu ve geri dönüştürülebilir olduğu hakkında çocukları bilinçlendiriyoruz.

Bilinçlendirme adına neler yapıyorsunuz?

Alışveriş merkezlerinde, park gibi yerlerde stantlar açarak eğitimler verdik ve broşürlerle bunları destekledik. Çöp toplama yürüyüşleri gerçekleştirdik, üniversitelerde de bu kapsamda etkinlikler yaptık. Orta yaş grubu bu bilince biraz daha fazla sahipken biz daha çok çocuk ve gençler üzerinde bir etki bırakmayı hedefliyoruz. Selçuklu Belediyesinde sitelerde toplam 25 bin 884 konuta ulaştık. Toplu konutlar daha fazla kişiye ulaşılabilir olduğu için buralardan başladık. Siteleri sertifikalandırıldı ve atık kutuları koyuldu. Bu gönüllülerle birlikte Sarayköy’de Halk Ormanı açıldı ve 3bin fidan diktik. Okullarımızın açılmasıyla da devam edecek olan Sürdürülebilir Temiz Okul (STOK) Projesi var, burada yine bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor.

Şu an içine bulunduğunuz projelerden biraz bahseder misiniz?

Mesela evlerimizde fazladan almış olduğumuz meyve sebzelerin ya da sıvı katı gıdaların ayrıştırıldığı bir Bokashi Kompost Kutu projemiz var. Bu kutular ilk olarak 400 kişiye ulaştırılacak ve böylece evde oluşan gıda atıkları kutuda ayrıştırılarak doğal gübre oluşturularak doğaya geri dönüşü sağlanacak. Bu gübreyi çiçek saksılarında ya da bahçelerinizdeki bitkilerde kullanılabilecek hale getirmiş olacaksınız.

Selçuklu Kadın ve Gençlik Meclisleriyle birlikte ortak faaliyetlerimiz devam ediyor. Yapmış olduğumuz bir yürüyüşte Sille’de bir yürüyüş parkurunu tamamen temizleyerek hem toplumsal farkındalık yaratmış hem de doğa yürüyüşü gerçekleştirmiş olduk. Çöpten arındırdığımız o bölgeden yaklaşık 200 kilogram çöpü toplayarak ayrıştırdık ve temizlik görevlilerine teslim edildi. Devam eden faaliyetlerimiz arasında bir doğa kampı etkinliğimiz var. Koruduğumuz doğayı tanımak adına gönüllülerimizden başvuranlar arasında grup oluşturup kamp düzenliyoruz.

Selçuklu Kadın ve Gençlik Meclisleriyle birlikte ortak faaliyetlerimiz devam ediyor. Yapmış olduğumuz bir yürüyüşte Sille’de bir yürüyüş parkurunu tamamen temizleyerek hem toplumsal farkındalık yaratmış hem de doğa yürüyüşü gerçekleştirmiş olduk. Çöpten arındırdığımız o bölgeden yaklaşık 200 kilogram çöpü toplayarak ayrıştırdık ve temizlik görevlilerine teslim edildi. Devam eden faaliyetlerimiz arasında bir doğa kampı etkinliğimiz var. Koruduğumuz doğayı tanımak adına gönüllülerimizden başvuranlar arasında grup oluşturup kamp düzenliyoruz.

Tekstil Atık Kumbarası nedir, biraz da bu konudan bahseder misiniz?

Bu kumbara, Selçuklu ilçesinde çoğu yerde olan ve uzun süredir devam eden bir proje. Bu kumbarada biriken kıyafetler ayrıştırılarak kullanılabilir durumda olanlar, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor ya da tekstil olarak geri dönüşümü sağlanıyor.

Yaptığınız etkinliklere katılanlardan nasıl bir dönüş alıyorsunuz?

Bazen bizde o bilinç oluyor ancak kendimizi yalnız hissedebiliyoruz. İnsanların toplu taşımayı kullanmaması, yere çöp atmaları, doğayı katletmeleri konusunda ‘yalnız mıyım’ sorusunu kendilerine soruyorlar. Bu meclise geldikleri zaman yalnız olmadıklarını görüyorlar ve somut faaliyetlerle desteklenince başkalarının da kendisi gibi düşündüğünü görüyorlar. Dönüşler olumlu oluyor ve yeni fikirlerle gelen gönüllüler oluyor. Bizde bunları hayata geçirme adına adımlar atıyoruz.

 ‘FİKRİN VARSA ADRES BELLİ’

Çevreye duyarlı olmaya nereden başlamamız gerekiyor?

Önce kendi yaşam alanlarınızdaki çöpleri ayrıştırmakla işe başlayabilirsiniz. Bunun yanında fazla pazar alışverişi yaptığımız zaman hem artakalan ürünlerden fire vermiş oluyoruz hem de onların soğutulması adına dolaplarımızda elektrik kaybına yol açmış oluyoruz. Öncelikle dediğimiz gibi kendi evlerimizde bu işe başlamalıyız. Bunu yaptığınızda zaten sizden bunu gören insanlara da örnek oluyorsunuz. Kendiniz bilinçlendikten sonra diğer insanlara da bu bilinci aşılayabilirsiniz. Çevre gönüllüsü olmak için de sosyal medyadan ‘Selçuklu kent Konseyi’ olarak aratabilirsiniz ya da belediyemize gelerek başvurarak sonraki etkinliklerden haberdar olup katılabilirsiniz. Üyeler sadece etkinliklere katılmakla kalmayıp eğer bunula ilgili başka fikirleri varsa, Selçuklu Belediyesinin ‘Fikrin Varsa Adres Belli’ isimli projesi ile düşüncelerini hayata geçirme imkânı bulabilirler.

‘Bir fikrim var ancak bunu nasıl sunacağımı bilmiyorum’ diye düşünenler için bir yol önerir misiniz?

Sizin aklınızda bir fikir varsa sadece bize gelmeniz yeterli olacaktır. Kent Konseyi olarak Sürdürülebilir Kalkınma Projelerinize Selçuklu Belediyesi bütün fikirlere açık, Başkanımız Sayın Ahmet Pekyatırmacı da bu konuda tam destek vermektedir. Siz fikrinizi sunduktan sonra biz projelendiriyoruz ve projeyi yöneten yine sizler oluyorsunuz. Üniversite, sivil toplum kuruluşları, ilçe sağlık müdürlüğü ve milli eğitim müdürlüğü ile iş birliği içerisindeyiz.

Konya Çevre ve Sıfır Atık Festivali yapıldı, nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu platform Selçuklu Kongre Merkezinde büyük bir organizasyonla yapıldı. Bizim yaptığımız etkinliklerin yanı sıra böyle büyük bir etkinlik ve duyarlı insanların buluşması, okullarda bilim ve teknoloji alanından gelen projelerle de desteklendi. İnsanlar da gerekli katılımı sağladılar ve bunun gibi etkinliklerin devamını da istediklerini dile getirdiler.

Konyaspor’un geçen sezon başlatmış olduğu ‘Yeşil Tribün Projesi’ hakkında bu ve gelecek sezonlarda devam edecek mi?

5 tane cam ya da plastik şişe getiren futbolseverlere bir makbuz vererek atıklarımızın geri kazanılması, doğal kaynaklarımızın kaybolmaması ve israfın önlenmesi amacıyla bu proje başlatılmış oldu. Bu projeye katılımda gerçekten güzel bir sayıya ulaştık. Somut faaliyetlerin fazla olmasının daha fazla kişiye ulaşmak adına etkili olduğunun farkındayız. Bununla ilgili de Konyaspor ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerimiz devam ediyor. Bu çalışmalarda gelen projelerin önemsenip hayata geçirilmesinde en büyük desteği olan Başkanım Ahmet Pekyatırmacı Beye teşekkür ediyorum. Bende bütün herkesi gönüllü ve duyarlı olmaya, doğayı korumaya davet ediyorum.

Teşekkür ediyoruz.

HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim