1984’ten buyana Malazgirt Mahallesi muhtarlık görevini sürdüren ve mahalleye yaptığı hizmetlerle halkın güvenini kazanan Mustafa Avcıoğlu, bu güveni karşılıksız bırakmamak adına görevini en iyi şekilde yapmak için büyük gayret gösteriyor. Selçuklu Belediyesi’yle uyum içerisinde çalışarak, mahallelilerin ihtiyaçlarını gidermek adına çalışan muhtar Avcıoğlu, yılların verdiği tecrübeyle muhtarlığın yanında Selçuklu Muhtarlar Derneği Başkanlığı görevini de yürütüyor. Mahalle halkının her konuda kendisine danıştığını, bundan dolayı onur duyduğunu belirten Avcıoğlu, hayatını işine adamış biri olarak mahallesinin taleplerini karşılamak için mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Bize kendinizden ve mesleğinizin zorluklarından bahsedebilir misiniz?

Ben Mustafa Avcıoğlu. Malazgirt Mahalle Muhtarlığı ve Selçuklu Muhtarlar Derneği Başkanlığı yapmaktayım. Muhtar demek, halk adamı demektir; masa-sandalyede oturmak, muhtarlık yapmak demek değildir. Bizler muhtar olarak fakiri fukarayı, yardıma ihtiyacı olanı, mahallelinin bütün ihtiyaçlarını karşılamak durumundayız. Görevimiz saat gözetmeksizin gündüz, gece devam etmektedir. Gerektiğinde belediye, emniyet müdürlüğü, kaymakamlık yeri geldiğinde valilikle ortak çalışmalarımız olmaktadır. Özellikle emniyet müdürlüğü, yaptığı halk aramalarına muhtardan izinsiz ya da onlar olmadan çıkmazlar. Bizde saat gözetmeksizin onlara eşlik ediyoruz.

Asıl mesleğimin öğretmen oluşu dolayısıyla, öğrencilerimize destek vermeye çalışıyorum. Okullarda 1990’lı yıllardan beri aile birliklerinde yer alıyorum.

Mahalle halkımızın bir derdi, sıkıntısı olduğu zaman ilk aklına gelen yer muhtarlığımız olmuştur. Dertlerini dinleyip, birlikte uzlaşmacı bir yol bulmaya çalışıyoruz. Biz halkın derdiyle dertlenen, onlara derman olmaya çalışan insanlarız. Bende uzun süredir muhtarlığa devam eden biri olarak, onlardan biri olduğumu düşünüyorum ve uzun süredir yaptığım çalışmalardan gurur duyuyorum. Belediye başkanlarının ya da kaymakamların kendilerine göre görevleri olabilir ama muhtarlar mahallelerin babaları gibidir, muhtarlık hepsini kapsar ve her yerdedir. 

Yıllardır bu mahallenin muhtarı olarak dünden bugüne mahallenizde olan değişiklikleri bize aktarabilir misiniz?

Ben Malazgirt Mahalle muhtarı olarak 1984’lerin muhtarıyım. Onun için uzun süredir halkımıza hizmet etmekteyim. Biz mahalleye geldiğimiz dönemlerde mahalle tarlalardan ibaretti. O dönemde bizim mahallelerimiz Cumhuriyet ve Dumlupınar olarak ikiye ayrılıyordu. Sonradan bu iki mahalle bölünerek, bizim mahallemizin de içinde bulunduğu Cumhuriyet mahallesi, 9 mahalle oldu. O günden bu yana 40 yıla yakındır hizmete devam ediyorum.

Bizler muhtarlar derneği başkanı olarak, belediyelere daha yakınız, daha çok iç içeyiz. Dolayısıyla muhtarlarımızın belediyelere iletmek istedikleri sıkıntı ya da istekleri varsa bizler bunları aktarıyoruz. Allah razı olsun, şimdiye kadar belediyelerimize gidip hizmet alamadığımız hiçbir konu olmamıştır. Yaptığımız çalışmalarda belediyemizin katkısı da azımsanamaz. Böylesi metropol bir ilçenin tabi ki eksik yanları olacaktır ancak hizmetin gelmediği, aksatıldığı bir mahalle Selçuklu ilçemizde yoktur.

Selçuklu Belediyesi sizlere bu çalışmalarınızda destek verdiler mi, belediyeden ne gibi talepleriniz var?

Muhtarlığa ilk başladığım dönemlerde mahallemizde okul, cami, yapılan yol sayısı yok denilecek kadar azdı. Belediyemizle birlikte yaptığımız çalışmalar neticesinde Malazgirt mahallesi, Konya’nın seçkin mahalleleri arasında yerini aldı. Halka hizmet demek, halka hizmet demektir. Bundan sonra da inşallah hizmetlerimize devam edeceğiz. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı ve diğer Konya Merkez belediye başkanlarımız, muhtarlarımıza çok değer veriyorlar ve bunları bize her yönden hissettiriyorlar. Muhtarlar belediye başkanlarıyla beraber çalıştıkları için kendileri biliyorlar ve merkezdeki hiçbir muhtardan belediye başkanları hakkında şikayet duyamazsınız. Belediye başkanımız talep ve şikayetlerimizi hem makamında dinlemekte hem de bizleri ziyaret ederek problemi yerinde görüp ona göre teşhis koymaktadırlar.  Muhtarlarımıza verilen katkılara gelecek olursak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, maddi ve manevi olarak muhtarlarımızı her zaman destekledi. Böylelikle muhtarlığın bir saygınlığı var ve bizlere de çalışma şevki geldi. Bu yönden de Cumhurbaşkanımıza buradan teşekkür etmek istiyorum. Yenigün Gazetesi’ne teşekkür ediyorum, Bu projeyi düşünenleri de yürekten kutluyorum.

Editör: TE Bilişim