1967'de Mehmet Biberci tarafından kurulan Biberci İnşaat, 1996 yılında kurumsallaşma çalışmalarına hız vererek şirketlerinin sayısını arttırmış ve faaliyet alanlarını genişletti.  Firma günümüzde, Biberci Şirketler Grubu olarak faaliyetlerine devam ediyor.  Firmanın uzmanlık alanları; yol, köprülü kavşak, su-kanalizasyon, doğalgaz ve benzeri enerji nakil hatları gibi işleri kapsayan altyapı faaliyetleri ile alışveriş merkezi, otel, rezidans ve konut projeleri gibi üstyapı inşaat faaliyetleridir. Firma kuruluşundan beri gelirini kendi faaliyeti ile ilgili yatırıma çevirmeye devam ediyor.  Bunu yaparken hem faaliyeti ile ilgili yeni işlere hem de faaliyet konusu işlerin tedarikçiliğine önem veriyor. Firmanın Hedefi; her zaman güçlü, uzman ve alanında söz sahibi bir firma olmak.  Biberci Şirketler Grubunun kurucusu Merhum Mehmet Biberci’yi oğlu Bülent Biberci anlattı. Babasının iş hayatında prensipli olduğuna dikkat çeken Biberci, babasının ikramda bulunmaktan hoşlandığına da dikkat çekti.

‘DUVAR USTALIĞINDAN MÜTEAHİTLİĞE ULAŞTI’

Biberci Şirketler Grubu kurucusu Mehmet Biberci’yi oğlu Bülent Biberci anlattı. Babasının küçük yaşlarda köyde hafızlığa başladığını ve 15 yaşına doğru Derbent ’ten Konya’ya geldiğine dikkat çekerek, “Biz Derbentliyiz. Babam küçük yaşlarda köyde hafızlığa çalışıyormuş.  15 yaşına doğru Derbent’ten Konya’ya gelmiş. Konya’daki akrabalarımız ve büyüklerimiz babam ile yakından ilgilenmişler. Babam her köyden şehre gelen kişiler gibi iş hayatına işçilik ve amelelik yaparak başlamış. Babam amelelik yaparken iki taş ustası babama duvar yapmayı öğretmiş. Babam kabiliyetli bir isimdi. Babam yaptığı güzel işlerin ardından tercih edilen bir isim haline gelmiş. Annem anlatıyor babamın bir çekici ve manası olduğunu söyler. Babam 1950’lı yıllarda bu çalışmaları yapmış. Babamın güzel işler yaptığı gören müteahhitler babama taşeronluk için işler vermişler.  Eskiden şehrimizde ve ülkemizde dayanışma oldukça fazlaymış. İşini düzgün yapan temiz ahlaklı kişiler daha önceki varlıklı ve iş bilen kişiler tarafından korunur, gözetilir ve ilerlemesine, öğrenmesine, gelişmesine yardım ederlermiş.  Babam benim ilkokulu dışarından tamamlamış. Sanat okulunda kalfa yetiştiren kurslara gitmiş ve dışarından diploma almış.  Resmi kurumlar başta olmak üzere özel şirketlerin de işlerini alarak işlerini yapmış.  Babam işi öğrendikten sonra taşeronluk yapmaya başlamış. Babam Konya’nın kanalizasyon işlerini de yapmış.  Eskiden şehirlerin alt yapısı makinalar olmadığı için kazma, kürek, bel ile yapılırmış. Genellikle Konya’nın köylerinden ve doğudan işçiler geliyordu.  1977 yılında iş makineleri ülkemizde çoğalmaya başladı. Babam da 1977 yılında bir iş makinesi aldı ve işler hızlandı. Babam da taşeronluktan müteahhitlere geçiş yaptı. Çoğunlukla Konya Belediyesi olmak üzere karayolların taş ocağı işlerine başladı. Babam Konya’da kooperatifçilik anlamında da çalışmalara imza attı ve Konya’ya çok sayıda kooperatif inşa etti.  1990’lı yıllarda şuanda petrolümüzün bulunduğu bu arsa bizim bahçemizdi ve bu alanda 1990 yılında petrol açarak bu sektörde de faaliyet göstermeye başladı. Babam petrol açtıktan sonra yavaş yavaş işleri kardeşime devretti ve kardeşim farklı sektörlerde işine devam ettiriyor” ifadelerini kullandı.

‘BABAM İKRAMI SEVERDİ’

Babasının insanlara ikramı sevdiğine dikkat çeken Bülent Biberci, “Babamın en büyük özelliği çok ikram severdi. Bizim Kayalıpark’ta yazıhanemiz vardı.  Babam sabah yaptığı işleri gezer, öğleden sonra ise yazıhaneye gelirdi.  Ben de yazları yazıhanede bekçilik yapardım. Yazıhanemize gelen herkese babam ikramda bulunurdu. Babam verdiği sözü mutlaka tutardı. İktisatlı bir insandı. Kazancını hep mesleğin gelişmesi için öncelikli olarak ona aktarıldı. Babamdan sır saklamayı ve az konuşmayı öğrendim. Bizlere hayatta tedbirli olmayı hep öğütlerdi. Babam planlı ve programlı bir insandı” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim