2021 yılında Konya’da yapılması planlanan ancak pandemi süreci nedeniyle bir yıl gecikmeli olarak gerçekleştirilecek olan 2021 İslami Dayanışma Oyunları için geri sayım başladı. 2022 yılının Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan İslami Dayanışma Oyunları için şehirde hem fiziki altyapı hem de tanıtım anlamında şimdiden hummalı bir çalışma başlatıldı.

Konya’da uluslararası düzeyde yapılacak en büyük spor organizasyonu olan İslami Dayanışma Oyunları hakkında Yenigün’e özel açıklamalarda bulunan Spor Genel Müdürü ve TFF Başkanvekili Mehmet Baykan, Konya’nın bu dev organizasyona titizlikle hazırlandığını dile getirdi. Sporun birleştirici, tanıtıcı, turistik ve ekonomik kazanım yönlerinin de olduğuna dikkat çeken Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Konya’nın bu büyük organizasyona ev sahipliği yapmasının Konya adına önemli bir fırsat olduğuna işaret etti. Baykan, “Bu olimpiyatların en büyük kazananı hiç şüphesiz Konya olacak. Olimpiyatlar sürecinde Konya on binlerce misafiri ağırlayacak. Şehir hareketlenecek. Taksicisinden otelcisine, restoranından hediyelik eşya satıcısına kadar her alanda esnaf büyük kazanımlar edinecek. Diğer yandan yapılan spor yatırımları da olimpiyatlar döneminde sporculara hizmet edecek. Sonrasında ise Konya’ya kazandırılmış spor merkezleri olarak varlığını sürdürecek. Bu süreci iyi değerlendirmeli ve kazanımlarımızı artırmaya çalışmalıyız” dedi.

‘BELKİ KÜÇÜK AKSAKLIKLAR AMA BÜYÜK KAZANIMLAR OLACAK’

2021 İslami Dayanışma Oyunları için bir ara verildi, ismi aynı kalmak kaydıyla 2022 yılı Ağustos ayında yapılacak. Bunun için şehirde geri sayım başladı. “Hem Gençlik ve Spor Bakanlığımız, hem Genel Müdürlüğünüz, hem de başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere yerel yönetimlerimiz olarak hummalı bir hazırlık süreci başlattık” diyen Spor Genel Müdürü ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili Mehmet Baykan, “Gerek ulusal, gerekse uluslararası organizasyonların şehre ciddi getirisi var. Oteller, lokantalar, kafeler, eğlence yerleri, dolmuşlar, taksiler vesaire. Ama Mevlana Bisiklet Turu’nun iki gün boyunca Konya’da koşulduğu dönemde trafikte küçük aksaklıklar olunca hemşerilerimizin ortaya tepkiler de var.

Şimdi, aslında dolmuşun içinde gideceği yere geciktiği için sinirlenen Konyalı, o turun bir takım getirilerinden faydalandığını da bilmeli. İslami Dayanışma Oyunları, Konya’da şimdiye kadar yapılan en büyük organizasyon olacak. Bakın bir Satranç Turnuvası yapıldı geçtiğimiz günlerde, 4 bin kişi Konya’da konakladı. Bu otellerde çalışan aileler var. Yemek yediği restoranlar var. Bizim toplam getiriye bakmamız lazım.

Belki İslam Oyunları’na giden süreçte ve bu oyunların yapıldığı dönemde belli başlı küçük aksaklıklar yaşanacak ama şehri tanıtmak adına çok büyük bir organizasyon olacak. Şehir ekonomisine büyük katkılar sağlayacak. Oteller şimdiden dolmaya başlamış bakın o dönemler için” diye konuştu.

‘ÖYLE BİR HAZIRLANALIM Kİ, BİR GELEN BİR DAHA GELSİN’

Olimpiyatların yapıldığı dönemin Konya için bir şölen havasında geçmesi gerektiğini dile getiren Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, “Bunun çalışmalarını zaten biz yapıyoruz. Bu müsabakaları öyle canlı tutmalıyız ki o oyunlara gelenlerin daha sonra tekrar Konya’ya gelmesini sağlayacak bir ortam oluşturmalıyız. Bunu sağlayabilme noktasında meslek örgütlerimize, STK temsilcilerimize, yerel yöneticilerimize büyük görevler düşüyor. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ediyorum. Şimdiden billboard çalışmalarına ve duyurulara başladı. Şehirde bir heyecan uyandırdı. Tanıtım da önemli bu anlamda. Yani sadece Konya’yla sınırlı kalmamak gerekiyordu. Uğur Bey, Ankara, İstanbul, İzmir gibi metropol şehirlerde de İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’da yapılacağını duyuran tanıtım çalışmalarına başladı. Bütün bunları üst üste koyduğunuz zaman küçük sıkıntıların yanında çok büyük kazanımlar geliyor” ifadelerini kullandı.

KONYA’YA KALICI, DEV SPOR YATIRIMLARI YAPILIYOR

Olimpiyatlar için kalan sürenin göz açıp kapayıncaya kadar geçecek düzeyde yaklaştığını, tüm yatırım ve hazırlıkların ise planlanan şekliyle ilerlediğini dile getiren Mehmet Baykan, Konya’ya kalıcı, dev spor yatırımları için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Spor Genel Müdürü Baykan, “Konya’nın neredeyse 50 yıllık hayali olan velodrom yapılıyor. Konya, Türkiye’nin üçüncü büyük atlama kuleli olimpik yüzme havuzuna sahip olacak. Konya, müstakil bir atletizm stadı kazanıyor. Konya, bir olimpik jimnastik salonu kazanıyor. Şu anda Millet Bahçesi olarak yapımı devam eden eski stadyum kompleksinin içerisinde tribün altlarında yapılan branşlar, müstakil hale getiriliyor. Dutlukır’da velodrom, 12 salonlu sporcu fabrikası, 150 kişilik kamp eğitim merkezi, altında yüzme havuzu yapılacak. Saraçoğlu’nda Türkiye’nin ilk çim hokeyi sahası yapıldı ki burada 3 tane saha var. Yine bu bölgede kros parkuru ve atletizm stadı var. 3 nolu sahada oynanan amatör küme maçları artık Konya’nın dört bir yanına dağıldı. Yanlış hatırlamıyorsam, 7-8 tane sentetik çim futbol sahası oldu. İlçelerin hepsinde farklı branşlarda spor merkezleri yapıldı. Çumra’da yüzme havuzu, Beyşehir’de yüzme havuzu, spor salonları, gençlik merkezleri vesaire. Yani elimizi değmediğimiz yer kalmadı. Bakın bunu Türkiye geneline yayacak olursak şu sonuç çıkıyor, Türkiye’nin 2002 sonrası dönemde kazandığı spor tesisi, Cumhuriyet döneminde yapılan tesislerin toplamına denk. Bunun ağırlığı da 2011 yılından sonra oldu. Konya’ya yapılan ve yapılmakta olan bu tesisler, İslami Dayanışma Oyunları bittikten sonra sırtlanıp götürülmeyecek. Bu şehrin bir spor şehri olduğunu gösteren tüm bu değerler Konya’nın ve Konyalı gençlerin hizmetinde olacak. Bu anlamda Konyalı hemşerilerimize tavsiyem, bu büyük organizasyonu sahiplenmeleri olacak. Biraz dişimizi sıkalım. İlgi gösterelim. Müsait olanlar müsabakaları takip etsin. İslam ülkelerinden gelecek sporcu veya seyirci tüm kardeşlerimize ilgi gösterelim. Daha önce bu organizasyon Endonezya ve Azerbaycan’da da yapılmıştı. Bakın Bakü’yü öyle bir hazırlamışlardı ki, sanki olimpiyat yapıyorlar. Onların ilk uluslararası organizasyonuydu. Tabi biz Türkiye’de birçok uluslararası organizasyonu yaptık. Tecrübeye sahibiz. İslami Dayanışma Oyunları da çok rahatlıkla altından kalkabileceğimiz bir organizasyon” diyerek sözlerini tamamladı.

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim