34. Ahilik Haftası Kutlamaları Konya’da 13-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek programlar ile dolu dolu geçecek. 34. Ahilik Haftası Kutlamaları Konya’da Konya Valiliği, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Ticaret İl Müdürlüğü, Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversite’sinin destekleri ile 13 -19 Eylül tarihleri arasında Ahilik Haftası kutlama programı gerçekleştirecek.

‘AHİLİK KONYA İÇİN ÖNEMLİ’

Ahilik Haftası programı hakkında bilgi veren Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, Ahiliğin Konya için önemli olduğunu ifade ederek, “Ahilik Konya’mız için önemli. Bu öneme de vurgu yapmak adına 2018 yılından bu yana Ahilik Haftası kutlamalarını esnafımızın içerisinde tarihe yolculuk yaparak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Alâeddin Tepesi’nden Saray’dan Tarihi Konya Bedesten Çarşısı içerisine Kapu Camii civarındaki tören alanımıza bir esnaf yürüyüşümüz gerçekleştiriyoruz 2018 yılından bu yana. Bu geleneği de biz ortaya koyduk. Yürüyüşümüz oldukça coşkulu bir şekilde gerçekleşiyor. Esnaf ve sanatkarımız bu organizasyonlarımız ile kendi bayramının olduğuna farkına varmış oldu. Dolayısıyla 2018 yılında yakmış olduğumuz meşalenin bundan sonra bu şekli ile devam etmesi önemli gözüküyor. Ahiliğe verdiğimiz önem hayatın içerisinde kardeşliğe önem vermek gerekiyor. Biz esnaf ve sanatkarlar olarak her zaman kardeşliğe önem verdik. Ahiliğin açılımı da kardeşlik. Kardeşliğin yanında iş ahlakı da oldukça önemli. İş ahlakını edinmiş olan esnaf ve sanatkarlarımız ki çok zorlu bir süreci pandemi döneminde geçirdi. Ne kadar kardeş olunabileceğini ne kadar vatansever olunabileceğini ne kadar devlet ve millet bütünleşmesinin çimentosu olabileceğini göstermiş oldu. 2021 yılı da bütünüyle ahilik yılı olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edildi. Göreve geldiğimiz günden bu yana Ahiliğe önem vererek çeşitli etkinlik gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Konya’mıza vermiş olduğu yetki ile birlikte Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesini Konya’da gerçekleştirdik. Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesinde Konya farklı bir dört gün yaşadı. Bu fuarın ilki Konya’da yapıldı. İnşallah bundan sonra da uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi Cumhurbaşkanlığımızın bizlere verdiği yetki belgesi ile Konya’mızda yapılmaya devam edecek. Daha önce üst üste yapılan ahilik kutlamalarında Konya’mız hiçbir ödül almamıştı. 2018 yılından itibaren 2018,2019 ve 2020 yıllarının yılın Ahileri ödülleri de Konyalı esnafımız ve sanatkarımızın kardeşliğine vurgu yapmak anlamında Konya’ya geldi. Bu durum da bizler için önemliydi. Çünkü Konya tanıtımı Konyalı esnaf ve sanatkarın ne denli ahilik kültürü ile yoğurulduğunu göstermiş oldu. 13-19 Eylül 2021 tarihleri arasında tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’mızda da 34. Ahilik Haftası Kutlamalarını gerçekleştireceğiz. Pandemi nedeniyle Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında düzenlediğimiz bazı programları kimselere hiçbir zarar vermemek adına iptal ettik. Konya’da Ahilik Haftası kutlamaları dolu dolu geçecek. Salı günü saat 11:00 da Kapı Cami civarında düzenleyeceğimiz programımızda şed kuşatma vb. birçok programımızı gerçekleştireceğiz. Bereket duamızı, Kuranı Kerim tilaveti ve protokol konuşmalarını gerçekleştireceğiz.” İfadelerini kullandı.

‘AHİLİK 13. YÜZYILDA ANADOLU TOPRAKLARINDA YEŞERMEYE BAŞLADI’

Ahiliğin 13. Yüzyılda Anadolu topraklarında yeşermeye başladığını ifade eden KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, “Türk İslam anlayışının bir diriliş şifresi olan Ahilik, 13 yüzyılın ilk başından beri Anadolu’da yeşermeye başlamış, daha sonra Türk milletinin hâkim olduğu coğrafyalarda devlet ve millet bütünlüğünü sağlamış önemli bir teşkilattır. İlhamını medeniyetimizden alan ‘Sanat altın bileziktir’ anlayışıyla halkımızın meslek sahibi olmasını öğütleyen ahilik, sevgili peygamberimizin Veren el alan elden üstündür ideliyle bütünleşmiştir. Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Kimseyi kandırma. Kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Ahinin eli kapısı sofrası açık olmalı. Gözü, beli, dili kapalı olmalı. Gelen gelsin saadetle. Giden gitsen selametle. Söylemleriyle barışın, huzurun ve erdemli toplumun oluşturmanın formülünü veren ahiliğin kurucusu pirimiz Ahi Evran’dır. Toplumun önderi ve ileri geleni bugünün manasıyla aydını olan ahilerin davranışları ahlak ve adap üzerinedir. Yemek yerken, su içerken, üretirken, ürününü satarken, gündelik hayatın her halinde ahiler hep bu ahlak ve adaba uygun hareket etmişlerdir. Her daim hakka ve hakikate tanıklık eden ve daima iyiliğin gören gözü, tutan eli olan bir geleneğin takipçileri olarak Ahiliği yaşatan ve yaşatılması için gayret gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren bugünün ahileri esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyor, birlik ve beraberlik duygusunun gelişerek devam etmesini içtenlikle temenni ediyorum” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim