Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Veyis Pilgir 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Konya Yenigün Gazetesine açıklamalarda bulundu. Başkan Pilgir, “Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir. Vücudumuzda yer alan organların birçoğunda görülebilen kanserler, gelişen teknolojiye paralel ülkeler arası farklılıklar gösterse de her toplum için sorun olmaya devam etmektedir. O nedenle birey olarak bilinçlenmemiz ve üzerimize düşeni yapmamız büyük önem arz etmektedir” dedi.

‘KANSER BAKIMINDA DAHA İLERİYE’

Her yıl 4 şubat Dünya Kanser Günü ‘nde Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü, milyonlarca Ölüme neden olan ve pek çoğu Önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenlenmekte olduğuna dikkat çeken Başkan Pilgir, “Dünya Kanser Günü ilk kez 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından düzenlenmiştir. Aynı yıl ülkemizde de Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından başlatılmış, Dünyada ve ülkemizde kanser konusundaki en büyük kampanyalardan biri olmuştur. Kansere karşı artık her zamankinden daha uyumlu ve koordineli bir mücadeleye ihtiyaç vardır. Biz Dünya Kanser Günü 2023‘de kanserle mücadele etmek ve bu konuda mesajları yaymak için daha da büyük bir platform sunarak rol oynayabileceğimizi düşünüyoruz. Kampanyamızın sloganı 2023 yılı için ‘Kanser Bakımında Daha İleriye‘olarak belirlenmiştir. Bu tema, kişisel sorumluluklar için güçlü bir çağrıdır ve kanserin artan etkisini azaltmak için yaptığımız eylemlerin gücünü temsil etmektedir. Dünya kanser gününde, 150‘ye yakın ülkede gerçekleşen binlerce kampanya, milyonlarca tweet, çok sayıda sivil toplum Örgütünün ve devletlerin katıldığı kampanya ile 2023 yılında da önceki yıllardaki büyük kampanyaların başarısını daha yükseklere taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.

‘ANNE BABALARIMIZDAN MİRAS OLARAK ALDIĞIMIZ GENLERLE KANSERE YATKINLIĞIMIZ MEVCUT OLABİLİR’

Kanser oluşum süreçlerinin yıllardır incelenmesi sonrasında bazı hususlar tam olarak aydınlatılamasa da kesinleşen konularda kamuoyumuzun dikkatini çekmekte yarar görüyoruz” diyen Pilgir sözlerine söyle devam etti: “Bunlar arasında bazı faktörler var ki bireysel olarak müdahale şansımız olmamakla beraber, yaşam sürecinde dikkat edeceğimiz düzenlemelerle kanser oluşma riskini çok çok azaltabiliriz. Bu faktörlerin en önemlisi genetiktir. Anne babalarımızdan miras olarak aldığımız genlerle kansere yatkınlığımız mevcut olabilir. O zaman yapacağımız iş, yaşam koşullarımızda bazı hususlara dikkat ederek hayatımızı sürdürmemizdir. Beslenme başta olmak üzere, günlük hayat ritmimiz, tütün ve tütün ürünleri ile alkole maruziyet, egzersiz alışkanlıklarımız riski azaltan en önemli unsurlardır. Cinsiyet yine bizim kendimizle ilgili tayin edemeyeceğimiz bir faktördür. Bu konuda bilgi sahibi olup kendi cinsiyetimize has kanserle konusunda bilinçlenmeliyiz. Yaşadığımız çevreye dair temiz çevre, hava ve su kamu idaresi ve vatandaşlar olarak bizlerin dikkat etmesi gereken alanlardır. Bunların kontrolü ile de riskler önemli ölçüde azaltılmaktadır. Birey olarak kendimizin alacağı tedbirlerle kontrol edebileceğimiz faktörler, kanser oluşumunda yine önemli bir paya sahiptir. Düzenli ve dengeli beslenme ile obeziteyi kontrol etmek, tütün ve tütün ürünleri ile alkolden uzak durmak, obeziteyi kontrol etmede önemli bir faktör olarak egzersizi ihmal etmemekle birçok metabolik veya sistemik hastalık gibi kanser risklerini de oldukça aza indirmiş oluruz.”

‘ERKEN ÖNLEM ALMAK KANSERLE MÜCADELENİN ANA UNSURLARINDAN BİR TANESİDİR’

Bu şartları sağlamanın hastalıkları önleme sonrasında sağlıklı ve konforlu bir hayat sunduğuna dikkat çeken Başkan Pilgir: “Tütün ve tütün ürünleri ile mücadele toplumsal bir bilinç gerektirdiği gibi mevzuatla da desteklenecek düzenlemeler yapılmalıdır. Kapalı mekanlarda tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasaklanması bu konuda atılmış en önemli adımlardandır. Ancak ülkemizde maalesef her konulan yasak ta titizlikle denetlenmediği sürece ihlallerin yaşandığı da bir gerçektir. O nedenle denetlemelerden asla vaz geçilmemelidir. Gıda ürünleri ile ilgili tağşiş uygulamaları da sağlıklı gıda temini açısından son derece önemli ve titizlikle denetlenerek ilgilileri faaliyetten mene kadar cezalandırılmalıdır. Birey olarak belli bir yaşta ve hele de risk grubunda yer alıyorsak gelişen teknolojik imkanlardan yararlanarak tarama testleri yaptırmak ve erken önlem almak ta kanserle mücadelenin ana unsurlarından bir tanesidir. Hepimiz için aile hekimlerimiz bu konuda başvurabileceğimiz en yakın mercidir.

Kanser tedavisi son derece maliyetli tedaviler arasındadır. Bazı ilaçların temini noktasında yaşanan sıkıntılar bir an önce giderilmelidir. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim