Konya’nın önemli iş adamları arasında yer alan Konya Ticaret Odası eski yöneticilerinden, ayakkabıcı, imalatçı, petrolcü, otomobil bayii, girişimci bir iş adamı olan Konya’nın adı eskimeyen çınarlarından rahmetli Mehmet Bayır'ın yaşam öyküsünü üçüncü nesil torunu Ahmet Haki Bayır anlattı. Bayır rahmetli dedesi Mehmet Bayır’ın başarıları ile dolu bir iş geçmişi olduğuna dikkat çekti. Bayır, “Dedem Mehmet Bayır, 1945 senesinde Konya Araplar Mahallesi'nde doğmuş. İlkokulu okuduktan sonra o zamanki adıyla Ticaret Mektebi'ne dahil olmuş ancak ticaret yapma hevesi onu orta ikinci sınıfa kadar tutabilmiştir. Buradan sonra baba mesleği olan ayakkabıcılığa ilk adımını atmıştır. Dedem Mehmet Bayır'ın babası Cumhuriyetin ilk yıllarındaki ilk ayakkabıcılarından birisiydi. Kara lastik, mes, çizme satarmış. Dedem Mehmet Bayır ise Konya Kapu Cami civarında ayakkabıcılık yaparak başladığı işine Kunduracılar Sanayi Sitesinde toptancılık yaparak devam etmiştir. Rahmetlinin hatırası şu an Aykent Sanayi Sitesi yanında Güven Ayakkabı olarak hala dimdik ayakta durmaktadır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan bu çalışma şu anda dördüncü kuşağın elinde torunu Mehmet Agah Bayır ve babam Mustafa Sabri Bayır'ın elinde büyüyerek devam etmektedir. Türk ve dünya insanının kullanımına sunulan yaklaşık 20 marka patentinin de sahibi olmuşlardır. Dedem Mehmet Bayır otomobil sektöründe Renault Konya bayiliğini uzun süre devam ettirmiştir daha sonraları Citroen ve Renault truck bayiliği yapmıştır” ifadelerini kullandı.

‘DEDEM ÇALIŞMAYI ÇOK SEVERDİ’

Gönül insanı rahmetli dedesi Mehmet Bayır’ın çalışmayı çok sevdiğine dikkat çeken torunu Ahmet Haki Bayır, “Dedem Türk insanına yeni iş kapıları açmak onun yegâne amacıydı. Bu vesileyle Konya'da akaryakıt istasyonları açmış, Nalçacı Caddesi'nde hâlâ hizmet vermekte olan Konya’nın ilk alkolsüz beş yıldızlı oteli olan Bayır Diamond Oteli'nin yapımında bizzat bulunmuştur. İş hayatının farklı dönemlerinde farklı sektörlere de el atmış birisiydi. Gaziantep'te hâlâ çalışmalarına devam eden Baymel Poliüretan Kimya Fabrikası'nı kurmuştur. Konya'da varlığını sürdüren Kontem Cam Fabrikası'nı da açmış ve çalışmaları iş ortakları tarafından yürütülmektedir. Dedem Mehmet Bayır Konya Ticaret odası Yönetim Kurulu’nda 8 yıl merkez kurul üyeliği yapmıştır. Kendisinin içinde okuma isteğinin kalması dolayısıyla Konya Mehmet Bayır İmam hatip Orta Okulu'nu açarak Türk gençliğinin yetişmesine katkıda bulunmuştur. Dedem Mehmet Bayır'ın başarılarla dolu iş yaşam öyküsü bu şekildedir. Ama onu Mehmet Bayır yapan şey bana kalırsa onun çalışanlarına yaklaşımı, hayırseverliği, iş disiplini ve özellikle mütevaziliğiydi. Verdiği sözü tutar işçinin alnının teri kurumadan maaşını hemen işçiye verirdi. Kendi babasının nasihatinin böyle olduğunu bizlere anlatırdı. Cenaze, düğün ya da davet edildiği açılışlara uzak yakın demeden mutlaka katılır, gönül alır, hatır bilirdi. Kendi içindeki bazı disiplinler onun iş hayatına da sirayet etmişti. Rahmetli dedem asla borçlu kalmayı istemezdi. Tüm işlerini kendi öz sermayesi ile borçlanmadan yapmıştır. Gösterişli bir hayattan her zaman uzak durmuş ve ailesine de bunu aşılamıştır. Mütevazı kişiliği onu bilinen, tanınan ve sevilen birisi haline getirmiştir. Bizlere hep babasının söylediği ‘borcunuzla kimseyi üzmeye, kimseyi sıkıntıya sokmaya, hakkınız yok’ derdi. 95 yıldır, dört kuşak halinde ayakkabıcılık işlerimiz hâlâ devam ediyor. Neredeyse bir asıra yaklaşan bu başarının temelinde sanırım bu yatıyor. Bizler tüm Konya'nın sevdiği, saydığı ve bildiği Mehmet Bayır'ın evlatları ve torunları olarak ondan aldığımız vicdani dürüstlükle onun emanetlerini en iyi şekilde koruyup çoğaltmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Tüm gayemiz de ona layık ve onu gururlandıracak bireyler olmaktır” şeklinde konuştu.

MERHUM MEHMET BAYIR’IN UNUTULMAYAN SÖZLERİ:

Bizim her şeyden, herkesten daha çok çalışmak gibi gaye sahibi olmamız gerekli. Bizim sabah sekiz akşam beş çalışmalarımız olamaz. Bizim Cumartesi, Pazar gibi lüksümüz olmamalı. Özellikle gençlerimizin bugün daha fazla çalışabilir, daha fazla iş yetiştirebilirim diye düşünmesi gerekir. Ancak unutmayın bizim bir o kadar da her şeyden, herkesten daha çok mütevazı olmamız lazım. 10 yaşımdan beri toplasan 10 sabah saat 10’a kadar yatmadım, uyumadım. Hep çalıştım, hep yollardaydım.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim