Katırcı Ailesinin 4. kuşak olarak iş ve ticaret hayatının içinde yer alan İşadamı Mehmet Katırcı ile bugüne kadar yaptığı yatırımları ve başarısının sırlarını konuştuk. Mehmet Katırcı başarısının en önemli nedenlerinin çok çalışarak, işini takip ettiğinden kaynaklandığını belirterek, "Başarmak için çok çalışmalı ve işinizin takipçisi olmalısınız. Tabi ki bu başarıda Babam Hasan Katırcı'nın çok büyük katkısı oldu. Babamın bana nasihatini hiç unutmadım. Öncellikle bana çok çalışmalısın ve işini takip etmelisin derdi. Hatta iş yerini ne kadar erken açarsan bereketi de o kadar artar diye beni teşvik etti. Bütün bunlar benim başarıma büyük etki yaptı. Ayrıca babamın hiç unutmadığım diğer bir nasihati de ev alana, evlenene yardım et oğlum derdi. Babamın bu vasiyetini yerine getirdikçe Allah da bize verdi."

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

1.7. 1949 yılı Konya doğumluyum. Gazi ilkokulundan sonra Ortaokulu terk ettim. Kapı camisinin kıble tarafında babamın büyük demirci dükkanında çıraklığa başladım. 5 yıl çıraklık yaptıktan sonra kalfa oldum. Türkiye'de sayılı demircilerden olan babamla, Konya Karayolları, D.S.İ ve Ankara'da İller Bankası'nın işlerini yaptık. 1965 yılına kadar bu dükkânda işe devam ettik. Ondan sonra Konya'nın ilk sanayisi olan eski sanayide babamın büyük dükkânı vardı oraya taşındık. Orada da kalfalığım devam etti. Bu arada 1968'de askerlik öncesi evlendim. İki yıl askerlik yaptıktan sonra Konya’da babamın işlerini takip etmeye başladım. Babam atölyeye girmezdi. Tüp işine girdik. Cıva tüplerini yaptık. Meram Dere'deki Hidrolik Santralin cepri borularını yaptık.1973 yılına kadar bu işleri sürdürdüm. Daha sonra kendi başıma Abkant Giyotik Makas Pres işine başladım. İşim çok büyüktü. Allaha şükür çok para kazanmaya başladım. Eski işlerimizi tamamen bıraktık. 3 yıl içerisinde iki tane A tipi dükkân saçla doldu. Abkant pres ve giyotin makasın daha büyüğünü buldum aldım. İşe devam ettik. Daha büyük Abkant Polonya malı büyük bir pres makinesi aldım. Bu arada eski PTT Başmüdürlüğü karşısında bir apartman satın alarak oraya oturdum. Eski aldığım pres makinelerini satarak o işleri bıraktım. 1985 yılında Sauna Gümüşkapının olduğu arsayı satın aldım. Oraya da Sauna Gümüşkapı’yı yaptım. Birde Mehmet Katırcı ismine 7 katlı apartman yaptırdım. Türkiye'nin en büyük saunası olan Sauna Gümüşkapı'yı Konyalıların hizmetine sundum. Halen hizmetine devam eden SaunaGümüşkapı 35. yılına ulaştı. Kendime bir büro yaptırdım. Bu büroda inşaatçılığa başladım. Yap-Sat, iş hanı ve apartmanlar yaptım. Bu arada 1992 yılında Mehmet Katırcı Adı altında Kerkük Caddesine bir cami yaptırarak, birkaç yere su hayratında bulundum. Konya Müftülüğü karşısında 9 kattan oluşan Mehmet Katırcı İş Hanını yaptırdım. Şu anda Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ'de kiradadır. Meram Yakada oturduğum Katırcı Villasını yaptırdım. İnşaat, tarım, turizm ve hayvancılık sektörlerinde birçok projeyi hayata geçirdim. Halen işimin başındayım. Evli ve 6 çocuk sahibiyim.

İş hayatına başlarken ailenizin etkisi oldu mu?

İş hayatımda benim hocam babamdır. Ondan çalışmayı, işimi takip etmeyi ve dürüstlüğü öğrendim. Başarmak için çok çalışmalı derdi. Hatta iş yerini ne kadar erken açarsan bereketi de o kadar artar derdi. Bütün bunlar benim başarıma büyük etki yaptı. Ayrıca babamın hiç unutmadığım bir nasihati de ev alana, evlenene yardım et oğlum derdi. Babamın bu vasiyetini yerine getirdikçe Allah'ta bize verdi.

Siyasi ve Ekonomik anlamda yaşanan çalkantılar o dönem iş hayatınızı nasıl etkiledi?

Her zaman olduğu gibi, siyasal ve ekonomik istikrarsızlıklar başta iş dünyası olarak bizleri olumsuz etkiledi. Zaman zaman ekonomik sıkıntılar yaşadık. İşlerimiz bozulmuş olsada toparladık ve bugünlere geldik.

O dönem el işçiliği daha önemliydi şimdi ise makineleşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konya'da o dönemlerde el işçiliği yoğun olup, daha çok el işçiliğine dayalı bir gelişme vardı. 1973 yılından sonra ziraat aletleri ve saman makinesi yapılmaya başlandı. Özellikle makine kullanma süreci 1970-1980 yılları arasında gelişmeye başladı. Konya'da sanayinin gelişmeye başlamasıyla birlikte makineleşme arttı. Bugün Konya ülkemizin sayılı sanayi kentlerinden birisi oldu. Ülkemiz genelinde hem üretimde hem de ihracatta önemli bir paya sahiptir.

Usta-Çırak İlişkisi sizin döneminizde nasıldı?

İş hayatında usta çırak ilişkisi çok önemlidir. Çünkü çırak bir gün usta olacağına göre her şeyi ustasından öğrenir ve bunu iş hayatında uygular. Bizim zamanımızda çırak, kalfasına ve ustasına saygılı idi. Ustasını dinler, işine devamsızlık yapmazdı. Şu anda çıraklık bitmiş gibidir. Gelinen süreçte bazı iş kollarında halen devam eden Usta çırak ilişkisi yeniden güçlendirilmelidir.

Konya Sanayisinin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konya Sanayisinin bugün geldiği nokta, fevkalade güzel bir noktadır. Hemen hemen bütün sektörlerde üretim yaparken, ihracatını da yıldan yıla arttırıyor. Bugün şehrimiz Konya, Dünya'nın ve ülkemizin sayılı sanayi kentlerinden birisi olup, ekonomide ve istihdamda da iyi bir yerdedir. Ancak markalaşmaya daha çok önem vermelidir.

Bugüne kadar sektörünüzle ilgili kaç kişi yetiştirdiniz? Ailenizde işine devam eden var mı?

Bizim dönemimizde Abkant Pres işiyle uğraşan iki firma vardı. Bugün Konya'da 100'ün üzerinde bu işi yapan vardır. Yüzlerce eleman yetiştirdim. Bu yetiştirdiğim elemanlardan emekli olanlarının sayısı çoktur. Zaman zaman bir araya gelip eski günlerden konuşuruz. Ailemde çocuklarım işleri devam ettiriyor.

Bugün Konya Sanayisi işçi bulamıyor. Bu konuyu nasıl değerlendirirsiniz? Çözümü ile ilgili önerileriniz neler olur?

Konya Sanayisinin eleman ihtiyacının giderilmesi için mesleki liseler özendirilmelidir. Çıraklık eğitim merkezlerine daha çok önem verilerek, sanayinin eleman ihtiyacı giderilmelidir. Bir de gençlerimiz çalışmayı sevmiyor. Öncelikle gençlerimiz çalışmaya özendirilmelidir.

Mehmet Katırcı'nın Konya'nın Sosyal Hayatına katkıları nelerdir?

Katırcı Ailesi olarak spora ve sosyal hayata katkı yapmayı severiz ve bugünde olduğu gibi desteklemeye devam ediyoruz. Babam Hasan Katırcı Konya İdman Yurdu Spor Kulübünün başkanlığını yaptı. Babamdan sonra 1978-1979 döneminde Konya İdman Yurdu Spor kulübünün yönetiminde görev aldım. Sporun dışında Kerkük caddesindeki camiden sonra, Meram ilçesinde adıma İmam Hatip Ortaokulunu yaptırdım. Kovanağzında Sağlık Ocağını da oğlum Celalettin Hakan Katırcı yaptırdı. Ayrıca kirada birkaç yıl Konya'da vergi rekortmeni seçildim. Konya ekonomisine ve istihdamına yaptığım katkılardan dolayı mutluyum.

Genç sanayicilere ve ustalara tavsiyeleriniz neler olur?

Öncelikle genç sanayicilerimize çok çalışmalarını öneriyorum. Bunun yanında işlerini iyi takip ederek, dürüstlükten asla taviz vermemelidirler. Üretimde kalite vazgeçilmez olmadır. Zira dünya ve ülkemiz insanı kaliteli ürüne daha çok itibar ediyor. Profesyonellik ve kurumsallaşma şirketlerde ve kurumlarda başarıyı yükselten unsurlardır. İş yerlerinde ve şirketlerde kurumsallaşmaya ağırlık verilmelidir.

DURAN ÇÖLCÜ

Editör: TE Bilişim