Sanayide eleman sıkıntısının üst düzeyde olduğu bir dönemde, hükümet eğitim modelinde yeni adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda özellikle mesleki eğitime yönelik adımlar atılırken, bu yolla sanayinin ihtiyaç duyduğu eleman sorunun uzun vadede çözülmesi planlanıyor. Bunun yanında üniversite-sanayi işbirliğinin de artırıldığı bir dönemden geçilirken, tüm bu adımlar mesleki eğitim veren okulların da başarılı işlere imza atmasını sağlıyor. Okuldaki öğretmen ve öğrencilerin yaptığı sıfır atık çalışmalarıyla gündeme gelen Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yeni üretimlere imza atmaya devam ediyor. Okulda öğrencilere sunulan imkanlardan bahseden Okul Müdürü Tayyip Sarı, mezun olup işe başlamak isteyen öğrencilere iş garantisi sunduklarını ifade etti.

TÜRKİYE’DE İLK SIRALARDA

Okul ile ilgili genel bilgi veren Okul Müdürü Tayyip Sarı, “Okulumuz 2012 yılında hayırsever iş adamı Mehmet Tuza tarafından yapıldı. Okulumuz, 2022- Liseye Geçiş Sınavı Yerleştirme sonuçlarına göre Türkiye genelinde sınavla öğrenci alan mesleki ve teknik okulların taban puanları esas olmak üzere endüstriyel otomasyon ve metal teknolojileri uygulayan okullar içerisinde Türkiye’de ilk sırada, makine teknolojileri uygulanan okullar arasında ise ilk 5 okul içerisinde yer almıştır.” diye konuştu.

İŞ GARANTİSİ SAĞLIYOR

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüyle imzalanan protokol sayesinde okul öğrencilerinin birçok imkândan faydalandığını söyleyen Sarı, öğrencilere sunulan imkanlardan bahsetti. Sarı, “Okulumuzda endüstriyel otomasyon, metal teknolojileri ve makine teknolojileri bölümü var. 2016-2017 yılında Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüyle protokol imzalanıp proje okulu olarak seçilmiştir. Protokol kapsamında tüm öğrencilerimize ücretsiz şehir içi servis, ücretsiz öğle yemeği, Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bütçesince sağlanmakta. 120 öğrencimize ise karşılıksız burs sağlanmaktadır. Protokol kapsamında yükseköğrenime devam etmek istemeyen öğrencilerimize yönelik iş garantisi sağlandı. Organize Sanayi Bölgemizdeki toplam 23 işletme ile iş başı eğitim protokolü imzalandı.” dedi. Sarı, aynı zamanda Konya Teknik Üniversitesi ve Karatay Ticaret Odası Üniversitesi’yle iş birlikleri bulunduğunu ve üniversiteler ile ortak projeler yürütülerek ürün ve projeler için toplantılar düzenlendiğini aktardı.

İŞ YERİ AÇMA BELGELERİ OLUYOR!

Sarı, “Okulumuzda dersliklerin yanı sıra 4 ayrı atölye binamız, 4 katlı 200 kapasiteli öğrenci yurdumuz, yemekhane ve Selçuklu Belediyemizce yapılan kapalı spor salonumuz, açık spor sahamız bulunmaktadır.” dedi. ‘Aranan’ eleman bulma sorununun çözümünde kaliteli, teknolojik cihazların kullanılmasına hâkim, alanında uzman öğrenciler yetiştirme gayreti içinde bulunduklarına değinen Sarı, okuldan mezun olan öğrencilerin 3308 sayılı kanuna göre ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip iş yeri açma belgesi verildiğini ve 3795 sayılı kanuna göre teknisyen unvanı ile istihdam edildiğini belirtti.

‘ATÖLYELERİMİZ ÜRETİMHANE OLARAK KULLANILIYOR’

Makine bölümü öğretmeni Alper Kılıç, öğrencilerin aldığı derslerle ilgili bilgi verdi. Kılıç, “9’uncu sınıfta temel imalat atölyesi dersiyle gerekli aletlerin kullanımını öğretiyor; 10‘uncu sınıfta savunma ve CNC dallarından birini tercih ederek yenilikçi imalat yöntemleriyle kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar ve profesyonelliğe bu sınıfta adım atmış oluyorlar. 11’inci sınıfta da tasarım dersleri vererek son sınıfta sadece sınavlara hazırlanacak şekilde kendilerini geliştiriyorlar. Ayrıca a-ge tasarım dersleri var. Okulumuzun farkı, 3 boyutlu ürünü çizdikten sonra gelip atölyede yapabiliyorlar. Sadece teorik olarak değil; uygulamalı olarak da bir üretimhane olarak atölyelerimizi kullanıyorlar.” dedi. Okulda kız öğrencilerin daha başarılı olduğunu vurgulayan Kılıç, “Okulumuzda kız öğrencilerimiz de var. Beni şaşırtan şey de kız öğrencilerimizin bu işte daha meraklı ve başarılım olmasıydı. Kızlardaki el hassasiyeti ve üretimdeki hataları daha çabuk görme kabiliyeti sayesinde güzel işler çıkıyor.” ifadelerine yer verdi.

‘ÖZEL OKUL DONANIMINDA’

Okuldaki bölümlerin iş birliği içinde üretimin gerçekleştiğini söyleyen Kılıç, “Okulumuzda döner sermaye var; öğrencilerimiz bu kapsamda hafta sonu ya da ek kalan sürelerde uygulama ile iş başı yapmış oluyor. Tasarımından montajına kadar hepsini okulumuzda 3 bölümden öğrencilerimizle yaptığımız ürünlerimiz var. Güneş enerjili kompost makinesi yaptık ve tam otomatik makinemizin prototipinin test aşamasını tamamlayarak seri üretimine başladık. Mama ve pelit makinemiz var. Baştan sona kadar bunların üretimini yapıyoruz. Bizi birlik halinde tutan şey; okulumuz bölümlerinin birbiriyle olan bağlantısından kaynaklı olarak yardımlaşarak çalışmamızdır. Kaynakla ilgili bir işimiz varsa metal bölümüne, kodlama varsa otomasyon bölümüne giderek bir makine haline getiriyoruz. Okulumuz, özel okul donanımında bir meslek lisesi.” diye konuştu. 

‘ÜRETTİĞİMİZ MAKİNELERE SİPARİŞ ALIYORUZ’

Endüstriyel otomasyon teknolojileri öğretmeni Mehmet Ali Yılmaz, okullarında iş birliğiyle üretilen kompost ve atık ayrıştırma makineleri hakkında bilgi verdi. Yılmaz, üretilen makinelere talep geldiğini ve seri üretime geçtiklerini şu sözlerle aktardı: “İlk olarak 2021 yılında ürettiğimiz solar kompost makinesini Millî Eğitim Bakanlığı nezdinde 81 ildeki ilkokula gönderdik. Daha temiz bir enerjiyle üretmek amacıyla güneş paneliyle üretime başladık. Makine, içeride ya da güneşin az olduğu durumlarda elektrikle de çalışabiliyor. Makineye atıklar atıldıktan 1 hafta sonra gübre olarak kullanılabilecek hali alıyor. Sıcaklık ve nem kontrolü ayarıyla komposta enzim püskürtülerek 1 gün içinde değerli toprak ya da gübreye dönüştürülebiliyor. Makinemizin metal gövde kısmını metal bölümü, makine içerisindeki bağlantıları makine bölümü ve programlanması, kontrolü ve güneş paneli kısmını ise endüstriyel otomasyon teknolojileri alanında tamamlandı. Bu makine için 7-8 öğretmen ve 20 öğrenci bir yaz boyunca çalıştık ve 3 bölüm ortak olarak böyle bir makine ürettik. Diğer bir üretimimiz olan atık ayrıştırma makinesinde ayrıştırma konusunda insanların bilinçsizliğinden yola çıkarak hepsini aynı makinede topladık ve bu makinemize atılan plastik ya da cam şişe, makineni içinde ayrışıyor. Bu makine okulumuzda cam, metal, plastik ayrıştırarak ve tanımlanan kartlarla öğrencilerin kantinde kullanabileceği para puan olarak kullanılıyor ya da öğrenci bu puanı Kızılay’a bağışlayabiliyor. Bu makinemize de 2’nci talebi aldık ve üretmeye devam ediyoruz.”

‘ÖĞRENCİLER KENDİ ALANINDA İŞ BULUYOR’

Geçmiş yıllarda meslek liselerine olan kötü bakış açısının ortadan kalktığını söyleyen Yılmaz, “Sektörle aramızda iş birliği çok güzel. Bizden öğrenci talep ediyorlar, biz de mezun olup üniversiteye gitmemiş öğrencilerden yönlendiriyoruz. Böylelikle öğrenciler kendi alanında iş bulmuş ve sektörün personel ihtiyacı karşılanmış oluyor. Bizim sloganımız, ‘Anadolu liseden mezun olan öğrenci bilir; meslek lisesinden mezun olan öğrenci yapabilir.’ İsteğimiz, bu mesleği mühendislikle taçlandırmaları. Meslek liselerine kötü bir bakış vardı ve son yıllarda bu bakışı kırdık. Bizim öğrencilerimiz de sayısal ve sözel becerileri iyi ve iyi bir eğitim alan öğrenciler. Bu kapsamda daha iyi öğrenciler yetiştirdiğimize inanıyoruz.” dedi.

‘ÖĞRENCİLERE İŞLER YAPTIRIYORUZ Kİ, İŞE YARADIĞINI GÖRSÜN’

Metal teknolojisi alan şefi Ayhan Taşlıdere, üretilen ürünlerle birlikte öğrencilere katkı sağladıklarını söyledi. Taşlıdere, “Yaptığımız atölye çalışmalarında döner sermaye kapsamında öğrencilere işler yaptırıyoruz ki, yaptıklarının işe yaradığını görsünler. Atölyemizde bakanlığa tekli ve çiftli sıra yaptık, pandemi döneminde dezenfektan üniteleri yapmıştık. Şu anda da tek ve ikili olan kompost makinesi yapıyoruz. İnşallah ilerleyen dönemlerde de bisikletle çalışan bir kompost makine üretimimiz olacak. Türkiye’de 81’de bulunan okullardaki ekmek fırınının bazı parçalarını da burada üretiyoruz. Öğrencilerimiz tatil dönemlerinde staj görüyor.” dedi. Meslek liselerindeki kontenjan yetersizliğinden bahseden Taşlıdere, “Mezun olan öğrenci, çalışmak istiyorsa işi hazır çünkü sektördeki personel ihtiyacını gidermek için meslek liselerindeki öğrenci sayısı yetersiz. Kontenjanların artırılması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim