Hz. Mevlana’nın 748 ’inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri bu yıl “İrfan Vakti” temasıyla düzenlenecek. Törenler öncesinde   İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ve törenlerin tertip komitesi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezinde düzenledikleri basın toplantısı ile programlar hakkında bilgi verdi.

MEVLÂNA TÖRENLERİ’NİN 84. YILI  

Hz. Mevlana’nın 748 ’inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinin modern etkinlik biçimleriyle 84. Yılı olduğuna dikkat çeken İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenleri (Şeb-i Arûs); modern etkinlik biçimleriyle ilk defa 1937 yılında Konya’da, önce türbe ziyareti, konferans, dinleti gibi etkinliklerle başlamıştır. Zamanla sahne-salon programları ile çeşitlenen Anma Törenlerinin bu yıl 1937 yılı temel alınırsa modern etkinlik biçimleriyle 84. yılı olacaktır. Konferanslardan atölye çalışmalarına kadar Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenleri’nin 84 yıl içinde gelişmesinde, yükselmesinde milli ve beynelmilel bir hüviyet kazanmasında emeği bulunan vefat etmiş veya berhayat herkesi minnet, şükran ve rahmetle anıyor; bu yoldaki hizmetlerinin madden ve mânen hayra vesile olmasını temenni ediyorum. Mevlana’yı Anma Törenleri 1960-1989 yılları arasında Konya Kültür ve Turizm Derneği öncülüğünde düzenlenirken, 1989 tarihinden itibaren Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü etkinliklerde öncü kurum olarak öne çıkmıştır. 1992’den itibaren Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonu ile Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi arasında yapılan protokolle etkinliklerin şehirdeki üst kurumlar ve kuruluşlarca ortak ve koordineli biçimde yapılmasına özen gösterilmiştir. 748. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri; Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Karatay Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, KTB Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, KTB İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu, KTB Konya Devlet Tiyatrosu, Uluslararası Mevlâna Vakfı, İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezinin program destekleri ile zenginleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.

TEMA, İRFAN VAKTİ

Hz. Mevlana’nın 748 ’inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri bu yıl “İrfan Vakti” temasıyla düzenleneceğini ifade eden Yarar, “ Önceki yıllarda; “Birlik Vakti” (2016), “Kardeşlik Vakti” (2017), “Selâm Vakti” (2018), “Vefâ Vakti”(2019), “İhsan Vakti”(2020) temaları Mevlâna’nın sözleri ve fikirleri ile işlenmiş, bu yıl ise yine O’nun eserlerinde özellikli bir yer tutan “İrfan” sözcüğünün anlam evrenine uygun olarak “İRFAN VAKTİ”  ana başlığı altında çeşitli etkinliklerden oluşan bir hafta hazırlanmıştır.   İrfan Vakti teması etrafında Hazret-i Mevlâna’da irfan kavramının ana çerçevesini gösteren sözlerini ve fikirlerini işledik. İrfan malumunuz, ince fikir, sezgi, duyuş gibi anlamlara gelir ve Hazret-i Mevlâna başta olmak üzere Anadolu’daki manevi yollarda irfan kavramı, üzerinde en çok durulan kavramlardan biridir. Nitekim biz de sık sık konuşmalarımızda Anadolu İrfanından bahsederiz. Milletimizin tarih boyunca gündelik hayatta ya da önemli meselelerdeki bazı zarif ve nazenin tutumuna, ince yaklaşımına irfan kavramı ile yaklaşırız. Bu haliyle milletimizin İslam tarihindeki bin yılı aşkın tecrübesi irfanî bir tecrübedir. Bu tecrübenin kurucularından biri olan Hazret-i Mevlâna bize “irfanın, kişinin kendisini bilmesi olduğunu” haber veriyor. Hatta bu etkinlikler için hazırladığımız yazılı-basılı ve görsel çalışmalarda O’nun Mesnevi adlı eserinden 3. Cillten bir sözüne yer verdik. O diyor ki; “Bütün ilimlerin aslı, kişinin kendisini bilmesidir.” Hazret-i Mevlâna kendini bilmek, kendini bulmak isteyenlere yol gösteren bir öğretmen. Kendini bilme irfanına erişmek isteyenlere bir yol arkadaşı, bir yoldaş. Ne mutlu O’nu böyle görenlere ve sevenlere.  Ne mutlu O’nun rehberliğinde, yol arkadaşlığındaki irfan yolcularına” dedi.

40 BİN KİŞİNİN SEMA TÖRENLERİNİ İZLENMESİ BEKLENİYOR

7-17 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Hz. Mevlana’nın 748 ’inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerini 40 bin kişinin izlemesini beklediklerini ifade eden Yarar, “Etkinlikler süresince yaklaşık 40 bin kişi tarafından Semâ Törenlerinin izlenilmesi beklenmektedir. Tüm katılımcıların davetiye veya bilet talepleri Müdürlüğümüz tarafından E-Bilet Sistemi (online olarak) gerçekleştirilmektedir. Bilet fiyatları; 17 Aralık 2021 gece programı için 100 TL, diğer gece ve gündüz programları için 60 TL olarak uygulanmaya başlanılmıştır.  Şeb-i Arûs günlerinde şehrimize yurt içinden ve yurt dışından pek çok misafir gelmektedir. Ziyaretçilerin şehir içerisindeki gezilecek mekânlara daha rahat ulaşabilmelerini temin maksadıyla, (Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ve Üniversitelerimiz ile işbirliği yapılarak) şehir merkezinde 25 ayrı yerde mobil danışmanlık (BANA SOR) hizmetlerini sürdürülecektir. Şehrimize törenler vesilesiyle gelmek isteyen misafirlerin ulaşım imkânlarını arttırmak ve kolaylaştırmaya yönelik olarak, TCDD Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yapılarak YHT sefer sayılarının artırılması talep edilecektir. İcra edilen Semâ ve Dijital Şeb-i Arûs Programları, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’e ait büyük mobil tır ekranda Türbe Önü’nde canlı yayınlanacaktır.  Şehrimize törenler vesilesiyle gelmek isteyen misafirlerin ulaşım imkânlarını arttırmak ve kolaylaştırmaya yönelik olarak, TCDD Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yapılarak YHT sefer sayılarının artırılması talep edilecektir. Bu yıl 84.sü yapılacak Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenleri’nin bugüne ulaşmasında, resmi ve özel kurumlar ile Mevlâna sevgilisi canların hizmetleri yanında, ülkemizi ve dünyayı gerek Hazret-i Mevlâna ve gerekse Mevlevilik ile ilgili hususlar ve özellikle törenler hakkında doğru ve zamanında enforme eden yazılı ve görsel basınımıza teşekkür ederim. Her bir çalışmamızda yanı başımızda bizimle beraber bulunan yerel ve ulusal basınımıza özellikle teşekkür eder, çalışmalarının bereketli olmasını niyaz ederim. 748. Vuslat Yıldönümünde Hazret-i Mevlâna’yı Anma Törenleri’nin Mevlâna’yı anlamaya vesile olmasını ve bütün insanlık için hayırlı olmasını niyaz ederim” şeklinde konuştu.

KUBBE-İ HADRA 7 ARALIK'TA KONYA İLE BULUŞACAK

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar Mevlana Türbesinin Kubbe-i Hadra’da  restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ve 7 Aralık’ta yeni görünümüyle Konya ile buluşacağını söyledi.

‘TÖRENLERE HAZIRIZ’

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı da program gerçekleştirdiği konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü olarak 7-17 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Hz. Mevlana’nın 748 ’inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerine hazır olduklarını belirterek, “748 ’inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri idrak edeceğimiz bu yıl herkesin bildiği Konya’nın manevi mimarlarından Tahir Büyükkörükçü’nün tabir ile Aşk eri Hazreti Mevlana’nın  yine bir seneyi devriyesinde vuslat törenlerinde bir arada olacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü olarak 200 kişilik Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu ve İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu ile inşallah törenlerin sanatsal yönünü icra edeceğiz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim