Artan maliyetlerden dolayı inşaat sektörü son zamanlarda zor bir süreçten geçiyor. Özellikle çimento maliyetleri yüzde 200 oranlarında artış gösterdi. Bu durum müteahhitleri zor duruma sokarken, sektör bu olumsuz tablonun değişmesi için acil müdahale edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Konya Tesisat İnşaat Malzemeleri Derneği (KONTİMDER) Başkanı Gökhan Küçük, inşaat sektöründeki tüm kalem ürünlerine yüzde yüz zam geldiğini, bu durumun sektörü zor durumda bıraktığını ifade etti. Başkan Küçük, bütün inşaat malzemelerinde Ocak 2021’den beri yüzde yüz fiyat artışı yaşandığını belirtti. Döviz kurunda ki artışların kendilerini olumsuz yönde etkilediğini açıklayan Küçük, “Doğalgaza, enerjiye zam gelmesi üreticilerin maliyetlerini artırdı. Bununla beraber dövizdeki artış inşaat sektörünü olumsuz yönde tetikledi. Dolarda ki trend yüksek olduğundan inşaat malzemeleri üreticileri, malzemelerini yurt dışında sahaya sürerken, buda iç pazardaki fiyatları olumsuz yön de tetikliyor. Burada elbette serbest ticaret var saygı duymak lazım ama, birazda insanlarımızın sağ duyulu olması lazım. Bizim sektörde stokçuluk olduğunu düşünmüyorum ama inşaat malzemelerde ki artışlara denetim uygulanabilir” dedi.

‘SÜREKLİ ZAM GELİYOR’

İnsanların kısa vadede zengin olmaya çalıştığını aktaran Küçük, “Sanki herkes döviz bürosu işletiyor gibi davranıyor. İnsanların kendine önce bir bakması lazım. Bugün döviz bürolarında ki hareketliliği görüyoruz. İnsanlar kısa vadede kar yapma peşinde. Biz inşaat sektöründe yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, üretmeye istihdam sağlamaya devam edeceğiz. Özellikle Ocak 2021’den beri; Çimento, kireç, alçı, kiremit, alüminyum, demir, inşaat kumu, ahşap, gaz beton, tuğla, yalıtım malzemeleri gibi pek çok kalem ürüne yüzde yüz zam geldi. Şu an ürünler ile alakalı bir fiyat kestirmek doğru olmaz. Sürekli zam geliyor” dedi.

ÇİMENTODA FIRSATÇILIK VAR

Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Adem Bulut ise, özellikle çimento fiyatlarının haddinden fazla artığına dikkat çekti. İnşaat sektörünün ülke ekonomisine ciddi katkılar verdiğini, bu bilinçle sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini aktaran Bulut, “Çimento girdisi çıktısı olan bir ürün değil ve dışarıya bağlıda değil. Zam elbette olabilir buna lafımız yok ama yüzde 200’e yaklaşan bir zam oran söz konusu. İnşaat sektörünün temel malzemelerinden biri olan çimentoda fırsatçılık yapıyorlar. Sadece çimento değil, demir, çelik, kiremit, alçı, tuğla gibi malzemelerinde de zam var. Buda daire maliyetlerini daha çok artıyor. Ev fiyatları bu mantık olduğu sürece düşmez ve hatta daha da yükselir” şeklinde konuştu.

‘2022’DE EV FİYATLARI 1 MİLYONU GÖRÜR’

Fiyat artışlarıyla ilgili mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Bulut, “KOMÜT olarak daha önce inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini açıklamış ve boykot kararı almıştık. Yaşanan fiyat artışları inşaat sektöründe, tüketiciyi, kentsel dönüşümü, vatandaşın ucuz konuta erişimini, istihdam gücünü ve piyasa istikrarını olumsuz yönde etkilemektedir. Arsa fiyatları da aldı başını gitti. Biz yaşanan tüm olumsuzlara rağmen üretmeye ve istihdam sağlamaya devam ettik. Böyle devam ederse 2022’de 1 milyonun altında ev kalmayacak ve buna doğru gidiyoruz” dedi.

‘GİDİŞAT İYİ DEĞİL’

İnşaat sektöründe gidişatın kötü olduğunu vurgulayan Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü, “Çimento fabrikaları çimentoyu üretiyorlar. Çimentoda da haksız zamlar, beton gibi diğer inşaat kalem ürünlerine de olumsuz yansıyor. Özellikle çimento fiyatlarında yaşanan tekelci fiyat uygulaması ve keyfiyete bağlı zamlar, bardağı taşıran damlalardan biri oldu. Çimento sektörünün fahiş zamları geri çekmesi yolunda verdiğimiz mücadele tüm hızıyla devam edecek. Türkiye inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin taşıyıcı lokomotifidir, bu zamana kadar haklı çağrımıza yeteri kadar kulak verilmediğini düşünüyoruz.”

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim