Sektöre başladığı günden bugüne müşterilerine huzurlu ve konforlu bir yaşam alanı sunmayı kendine destur edinmiş isimlerden Şaban Topal İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Topal, hayat hikayesini anlattı. İnşaat sektörüne yıllarını veren Topal, bu sektörün cesaret işi olduğuna dikkat çekerek, “Bazen bir ay boyunca durgunluk yaşanan anlar olsa da bazen günde 5 daire satıldığı zamanlar olabiliyor. Şantiyeleri kapatanların sayısı bir hayli fazla olsa da biz 9 şantiyemizle işimizi sürdürmeye devam ediyoruz.” dedi.

ÖĞRENCİLİK İÇİN GELDİ, KONYALI OLDU!

Hayat hikayesini anlatan Topal, öğrencilik için geldiği Konya’da iş hayatına başlamasıyla birlikte burada kaldığını söyledi. Memuriyet hayatının ardından ticarete başladığını vurgulayan Topal, “Aksaray’da doğdum. 1986 yılında öğrenci olarak Konya’ya gelip meslek hayatına da burada başladım. Yaklaşık 20 yıl Karatay Belediyesi’nde çalıştıktan sonra 2010 yılında istifa ettim. Bu süreçte bir milletvekilliği aday adaylığım oldu ancak nasip olmadı.” dedi. İnşaat sektörüne ilk olarak belediyenin kurmuş olduğu bir kooperatifle başladığını belirten Topal, “İnşaat sektörüne ilk olarak belediyenin kurmuş olduğu bir kooperatifle başladık, 2002 yılında kooperatifin denetimini bize verdiler. İşimizi düzgün yapmanın verdiği rahatlığı ve insanların teveccühüyle işlerimizde ilerleme kaydettik.” diye konuştu.

‘GÜVEN VE DOSTLUĞA ÖNEM VERDİK’

2002 yılından bu yana müşterilerine güvenli, huzurlu ve konforlu bir yaşam alanı sunmaya devam ettiklerini belirten Topal, bu sorumluluk bilinciyle müşterilerin memnun kalacağı yaşam alanları hazırlamayı ilke edindiklerini belirtti. Çocuklarını da bu sektörde yetiştirdiğini ifade eden Topal, işin ağırlığını onlara devrettiğini şu şekilde aktardı: “Kızım mimar, oğlum inşaat mühendisi oldu. Beraber çalışıyoruz ancak işin ağırlığını onlara bıraktım. ‘Dostluk ve güven’ anlayışıyla devam ettiğimiz işimizde her şeyin para olmadığını biliyor ve yaptığımız işlerde insanlara güven vermeyi amaçlıyoruz.” dedi. Kriz dönemlerinde bile işlerinin duraksamadığını hatırlatan Topal, tercih sebebi olma nedenlerini anlattı: Topal, “İnsanlara sadece müşteri olarak bakmıyoruz. Güven ve dostluğa da önem veriyoruz. Bazen insanlar bu yüzden bile bizi tercih edebiliyor. Yüksek gelirli insanların yanında orta gelirli insanlar için de projeler üretip dualarını alıyoruz. Bu günlere gelirken aldığımız duaların da etkisi var. Bizler de milletimiz ve ülkemiz için durmadan çalışıyoruz.” dedi.

Arslan: Engeller kaldırılmalı Arslan: Engeller kaldırılmalı

‘YAPTIĞIMIZ İŞİN ARKASINDA DURUYORUZ’

Yokluktan bu günlere geldiklerinin altını çizen Topal, başarılı olmak için her alanda insanlara ‘güven’ vermenin gerekli olduğunu ifade ederken müşterilerin yanı sıra çalışanlarına da güven vererek yıllardır aynı ekiple çalıştıklarını söyledi. Tercih sebebi olmalarının en önemli sebebinin yaptıkları işin arkasında durmak olduğunu söyleyen Topal, “Bazen yeni başladığımız eve bile talep eden dostlarımız oluyor. İşimizi teslim ettikten sonra da takibini yapıyor, yaptığımız işin arkasında duruyoruz. İnsanlar, sorun yaşarlarsa karşılarında muhatap bulabilmek istiyor. Bizler bu güveni onlara verdik, onlar da her zaman bizleri bulabilecekleri için bizi tercih ediyor. Gelen geri dönüşlerdeki memnuiyetlere baktığımız zaman saygınlığı olan ve o güveni insanlar tarafından kazanmış olduğumuzu görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

BU SEKTÖR CESARET İSTER!

İnşaat işinin cesaret istediğini söyleyen Topal, hayatından kesitlerle gençlere tavsiyelerde bulundu. Topal, “Ben bu işe girdiğim zaman çok fazla sermayem yoktu ve bir ortakla başladım. 2018 yılında da ortağımdan ayrılarak bu işe tek başıma devam ettim. Bu işte para ve sermayenin yanında cesaret de çok önemli. Bizim zamanımızda güven vardı, insanlar uzun vadelerle birbirlerinden ürün alabiliyorlardı. Ancak şu anda kazancın da gereği olarak insanlarda o yok. Bu sektör öyle bir sektör ki, bir ay hiç satış yapamamanın korkusunu yaşarken diğer ay bir günde 5 daire satmanın sevincini yaşayabilirsiniz. Şu anda kriz var diye şantiyeleri durdurmuş insanlar var. Biz 9 şantiye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşaat sektörünün tehlikelerini ve rekabeti göz önünde bulundurarak bu sektöre atılmasını öneriyorum.” ifadelerine yer verdi.

BU SEKTÖRÜN UĞRAMADIĞI ALAN YOK!

Konya’da inşaat sektörünün gidişatı hakkında yorum yapan Topal, “Bu sektörün girmediği insan yaşam alanı yok. Konya da bu konuda büyümeye devam ediyor. Bizim kullandığımız malzemenin imalat aşamasında ortaya çıkan ticari alan ihtiyacı, yine bizim sektörümüzde karşılık buluyor.  Daireye göre sanayilerdeki işletme yapımında kazanç biraz daha iyi olduğundan sektör sanayilerde daha canlı. İnsanların bu sektörden bir beklentisi var ancak sektörün de bir riski var.” diye konuştu. 

EN BÜYÜK SIKINTI ‘ARA ELEMAN’

İnşaat sektöründeki en önemli sıkıntının ‘personel ihtiyacı’ olduğunu belirten Topal, “Maliyetler yükseldiği için insanların da alım gücü düştü. Bu sebeple sıkıntılar yaşıyor olsak da şu anda en önemli sıkıntımız, bu sektörde çalışacak insan bulamamamız. Daha önce 10 kişi çalışan ekibimiz, şimdi 4 kişi çalışıyor. Özellikle ara eleman olan ve bu sektörde duvarcı, kalıpçı olarak çalışan insan bulamıyoruz. Ben 30 yılımı verdim bu işe ancak insanlar kolay iş bulma çabasında. Sadece hayal kurularak köşe dönülmez. Çağımız elektronik çağı ancak herkes üniversite okursa bu sefer diğer mesleklere çalışan bulamayız. Yabancı insanlar bu sektörlerdeki ara eleman ihtiyacını karşılıyordu ancak göçten dolayı yine sıkıntı yaşamaya başladık.” şeklinde konuştu. 

Muhabir: HACER CEYLAN