Ticaret Bakanlığı, her yıl kasım ayında şahane ve efsane gibi isimlerle düzenlenen indirim kampanyalarına ilişkin satıcı ve sağlayıcılar uyarıldı. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ve Bilişim Uzmanı Ali İzmirli konuyla ilgili vatandaşları uyardı. Uyarıya göre indirim koşullarını sağlamadan indirim yapan satıcı ve sağlayıcılar, aykırılıkların tespiti halinde Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu tarafından resen inceleme başlatılacak.

YURT DIŞI ÖZENTİLİĞİ, ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞINA DÖNÜŞÜYOR!

Yabancı kaynaklı kasım indirimi uygulamalarının Türkiye’de varlığından bahseden Dinç, yurt dışında ‘Kara Cuma’ gibi isimlerle anılan indirimlerin Türkiye’ye uyarlanarak ‘Efsane Cuma’ gibi isimlerle adlandırıldığına dikkat çekti. Türkiye’de olmayan geleneklerin de ülkede kutlanarak alışveriş çılgınlığına doğru gittiğini belirten Dinç, “Yapılan indirimler, kapitalizmin bir manipülasyon metodu ve özel günlerde yapılan indirimler de buna dahil. Anneler- babalar günü, sevgililer günü derken sezon sonuna doğru da kasım ayındaki indirimlerle alışveriş çılgınlığı oluşturuluyor. Türkiye’de olmayan şükran günü gibi gelenekler, ülkemizdeki yabancı satıcılar tarafından yurt dışından özenti olarak ülkemize getirilen ve bu dönemlerde Türkiye’de de insanları alışveriş yapmaya iten geleneklerdir.” dedi.

ALIRKEN DİKKAT!

Alışveriş konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Dinç, “İnsanlar indirim olduğu zaman düşünmeden hareket ediyorlar. Aslında 5 TL’ye alınan bir ürün bile, ihtiyaç değilse; zararına alınmış bir üründür.  İhtiyaç olmayan ürünlerin indirim uygulansa bile alınmaması gerekir.  Ticaret Bakanlığı’nın uyarmış olduğu husus olan ‘indirimlerin gerçekliği’ konusu da dikkat edilmesi gereken diğer bir husustur. İndirim yapılmadan 7-10 gün önce ürün fiyatları yükseltilip eski fiyatından satılarak indirim var gibi gösteriliyor. İndirim bekleyen ve anında araştırmadan alan bir kitle var. Bir ürünü almadan önce birkaç yerden fiyatına bakıp karşılaştırmak gerekiyor. Bu konuda 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyat ya da bir önceki fiyatı da tüketicilerle paylaşılacak ama yine de gerçekten ihtiyaç olup olmadığı ve diğer fiyatlardan düşük olmasına dikkat edilmeli. Bu konuda fiyat takibi yapıp gerçek bir indirim olup olmadığını size sunan uygulamalar var, buralardan yardım alınabilir.” şeklinde konuştu. İndirim konusunda yanıltan firmaların, her konuda insanları kandırabileceğini söyleyen Dinç, o tür firmaların iade ve ürün hakkındaki sıkıntılarla da vatandaşları mağdur edebileceğini kaydetti.

‘MAĞDURİYETTEN ÖNCE TEDBİR ALINMALI’

Ticaret Bakanlığı’nın yapmış olduğu uyarıdan sonra satıcıların yaptığı indirimlerin gerçeği yansıtması konusunda umutlu olduklarını ifade eden Dinç, “Koşullu indirim dediğimiz ‘1 alana 2’ncisi indirimli’ gibi koşullar kalktı. İnsanlar artık ihtiyacı olan şeylere yönelecekler. Bununla ilgili var olan mevzuatla ilgili uyarı yapılmış oldu. Vatandaşlar da mağduriyet yaşamadan önce tedbirlerini alsınlar; yoksa sürecin uzunluğu, muhatap bulamama gibi süreçlerle uğraşmak zorunda kalıyorlar. Önemli olan şey, mağduriyet yaşanmadan önce tedbir alınması.” ifadelerine yer verdi.

HER LİNKE TIKLAMAYIN

En çok alışveriş tercihi olan ‘internet alışverişi’ konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Dinç, “Arama motorlarından ürün aratıldığı zaman ürünün asıl sahibi değil; reklama en çok parayı veren site üst kısımlarda çıkabiliyor. Bu yüzden güvenilir olan alışveriş sitesinden ürüne bakmak gerekir. Ayrıca sosyal medya üzerinden servis edilen linklere tıklama konusunda da şüpheyle yaklaşmak gerek, ürün normal fiyatlarının aşırı altında sunuluyorsa özellikle o linke tıklanmamalı.” dedi.

‘İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE MAĞDURİYET YAŞAMAYIN’

Her yaş grubundan insanın özellikle sosyal medya üzerinden internet alışverişlerine yöneldiğini söyleyen Bilişim Uzmanı Ali İzmirli ise çevrimiçim alışverişlerde mağduriyet yaşanmaması için yapılması gerekenler hakkında konuştu. İzmirli, “Alışveriş sitelerinde kullanılan görsellerde ürün, olduğundan farklı gösterilebiliyor ya da farklı bir ürünle karşılaşma ihtimaliniz olabiliyor. Bu konuda en güvenli alışveriş, geleneksel olarak görüp aldığınız üründür. Ancak internet sitelerinden yapılan alışverişlerde de sitenin güvenli olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Özellikle siteden ziyade gerçek hayatta iş yeri bulunan siteler daha güvenli olacaktır. Aynı zamanda bunun için bağlantının güvenli olup olmadığı kontrol edilmeli. Alışveriş yapılan sitede ‘karşınızda bir muhatap var mı’ sorusuna cevap alınmalı ve sadece muhatap sadece mail adresiyle değil; telefon numarası ve adresle karşımızda bulunmalı. Yoksa alınan ürünle ilgili sıkıntı yaşandığı zaman muhatap bulunamayabilir.” dedi. İnternet alışverişleri konusunda güvenli uygulamaların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen İzmirli, “Sonraki alışverişlerde kolaylık olması adına kredi ya da banka kart bilgileri sitelere kaydedilmemeli. Ayrıca güvenli ödeme seçeneğiyle telefon numarasına gelen kod ile alışveriş yapmak daha sağlıklı olacaktır. Bu tür alışverişlerde mağduriyet yaşamamak için telefona gelen koddaki tutar ile alışveriş tutarı karşılaştırılıp o şekilde onay verilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim