Sanayi’de Türkiye'nin en başarılı şehirlerinin başında gelen Konya'da işletmelerin başında şimdilerde ailelerden 2. ve 3. kuşak isimler görev alıyor. Konya’da döküm sektöründe faaliyet gösteren Metalon Çelik  de, şimdilerde ailenin 2. kuşak temsilcisi İrem Buse Karçaaltıncaba’ya emanet. Kadın olmasına rağmen azimle çalışmalarla başarılı olan Karaaltıncaba, kadın olmanın sanayici olmaya engel olmadığını belirtiyor. Ankara’da üniversite eğitimini tamamlayarak, yurtdışında eğitimler alan İrem Buse Karaaltıncaba firmasını dünya firmaları arasında yer alması için gece gündüz demeden yoğun bir mesai harcıyor. Çalışmanın başarıyı getirdiğine dikkat çeken Karaaltıncaba her alanda kadın girişimcilerin sayılarının artması gerektiğine dikkat çekiyor. Metalon Çelik’in Yöneticilerinden kadın girişimci Karaaltıncaba, “Şu anda fabrikada 45 kişiyiz. 3 şubemizde de toplamda 10 personelimiz var. Konya sanayisi başarılı bir şekilde büyümesi sürdürmenin yanında istihdama da büyük katkı sağlıyor. Firma olarak ilk 5 yıllık planımızı istediğimiz yerde başarılı bir şekilde tamamladık. 2 beş yılda da başarımızın artarak devam etmesi için gayret gösteriyoruz. Konya’da bir üretim firmasına sahip olmak oldukça avantajlı bir durum. Çünkü diğer şehirlere göre kalifiyeli ve yetişmiş elaman bulmak daha kolay” diye konuştu.

‘ÇALIŞMAK BAŞARIYI GETİRİYOR’

Konya’nın istihdam gücüne ve ekonomisine katma değer sağlayan Metalon Çelik’in Yöneticilerinden kadın girişimci İrem Buse Karçaaltıncaba, çalışmanın başarıyı getirdiğine dikkat çekerek, “Konya’da doğdum ve büyüdüm. Lise eğitimine kadar Konya’da yaşadım. Daha sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, İşletme Bölümünü bitirdim. Üniversite eğitimim sırasında ABD ve Kanada’ya gittim ve orada eğitim aldım. Daha sonra Ankara’ya dönerek üniversite eğitimimi tamamladım. Üniversite eğitimi tamamladıktan sonra Konya’ya dönerek ailemin uzun yıllardır çalıştırdığı döküm fabrika da görev aldım. Firma olarak iş makinesi parçası üretiyoruz. Ailemin sektörde 2. Kuşak temsilcisiyim. Fabrikamız Konya’da İzmir, İstanbul ve Ankara’da depolarımız bulunmakta. Öncelikle bu işe ön yargılı başladım ancak çalıştıktan ve başardıktan sonra ön yargılarım kırıldı. Başarı için işi sevmek ve işi yaptırabilmek oldukça önemli. Döküm sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın başında kadın bir yöneticiyi görmek müşterilerimizi şaşırtıyor ancak sonra müşterilerimiz ve sanayi esnafı da bu duruma alışıyor. Şirketin başına geçtiğim an itibariyle arkadaş çevremden sanayici olmanın zor olup olmadığını sordular. Ben de olmadığını söyledim. Çünkü bu durum bir ön yargı. Çünkü insan sevdikten sonra nerede olursa başarılı olur. Çalışmakta da başarılı getiriyor. Her şeyin başı çalışmak” ifadelerini kullandı.

‘SANAYİDEN ÇEKİNİLMEZ’

Mühendislik Fakültesi gibi alanlardan mezun olan kişilerin sanayide çalışmaktan çekinmemesi gerektiğine dikkat çeken Karçaaltıncaba, “Sanayiden çekinilmez. İnsanlar daha rahat çalışma ortamları tercih ediyor. Ama işin özünü bilmedikten sonra masa başında mühendis olarak alıp satım yaparken bile o işin nasıl yapıldığını bilmesi gerekiyor. Atölye ve fabrikaya girmesi gerekiyor ki ona göre alım satım yapılsın. Dolayısıyla herkesin olayın özünü kavraması gerekiyor. Ne üzerine çalışırsa çalışsın. Sanayi her gün gelişmekte. İnsan da her gün kendine başla bir şey katmalı. Ben maşa başı işten yanı sıra sanayide çalışmayı tercih ederdim onların adına” diye konuştu.

‘HEDEFİM FİRMAMIZI DÜNYA PAZARINA AÇMAK’

Hedefinin firmasını dünya pazarına açmak olduğuna dikkat çeken Karçaaltıncaba, “Hedefim firmamızı dünya pazarında açmak ve dünya pazarında adından söz ettiren bir firma yapmak. Şirketimiz çok yeni bir şirket. Şirketimiz 2016 yılında kuruldu. Şirketimizi kurup üretim yapmaya başladığımızda 50 modelimiz vardı. Şu anda 500’e yakın modelimiz var. Firma olarak giderek büyüyoruz. Hızlı büyümemizin sebebi Ar-Ge ve Ür-Ge’ye önem vermemiz. Kaliteye çok önem verdik. Kalite bizim için birinci sırada. Firma olarak müşterilerimizin ürünlerimiz hakkında geri dönüşleri oldukça önemsiyoruz” dedi.

‘HİÇBİR ZAMAN YILMAMAK LAZIM’

Başarı için hiçbir zaman yılmamak gerektiğine dikkat çeken İrem Buse Karçaaltıncaba  kadın girişimci adaylarına da seslendi. Karaaltıncaba, “Akıllarda bir girişim durumu varsa hiçbir zaman yılmadan onun üzerine çalışmak gerekiyor diye düşünüyorum. Kadın girişimcilerinin gün geçtikçe çoğalması en büyük dileğim ve temennim. Sanayide kadının olmasını ben farklılık olarak görüyorum. Çünkü kadınlar daha detaylı düşünüyor ve titiz davranıyor. Onun için her alanda kadın girişimci sayısı artmalı diye düşünüyorum”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA