Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya Yenigün Gazetesi ailesini ağırladı. Şehir Parkı’nda gerçekleşen buluşmada Karatay Belediyesi tarafından hayata geçirilen yatırımlar Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca tarafından Konya Yenigün Gazetesi yöneticilerine, çalışanlarına ve yazarlarına tanıtıldı. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Bu şehirde çalışmaktan özellikle Selçuklu’nun başşehri, Hazreti Mevlana’nı Şemsi Tebriz’inin metfun bulunduğu şehirde çalışmaktan ve buraya hizmet etmekten ne kadar şükretsek azdır diye düşünüyorum. Rabbim gayretimizi artırsın. Hep birlikte inşallah bu şehre hizmet etmeye devam edelim” dedi. Başkan Kılca, ilçedeki tüm yatırımların vatandaşla yapılan istişareler sonucunda, bölgesel ihtiyaçlara göre şekillendiğini belirtirken, ilçenin bu yıl büyük ses getiren Lavanta üretimiyle ilgili ise Ar-Ge çalışmalarının yapıldığını, lavantayla üretilen ürünlerin seri üretime geçilmesinin planlandığını dile getirdi.

‘MEVLANA MÜZESİ ARKASINDA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR’

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca Mevlana Türbesinin arkasında kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği ifade ederek yakın zamanda bu alana kazandıracakları projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

‘KARATAY TERMAL TATİL KÖYÜ BÜYÜYOR’

Belediye tarafından Konya’ya kazandırdıkları Karatay Termal Tatil Köyü’nü genişletmek amacı ile çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Karatay Termal Tatil Köyünü genişletmek için bir proje hazırlığı içerisindeyiz. Konsepte ilave edeceğimiz otel projemiz var. Karatay Termal Tesislerine hem Konya’dan hem de Konya dışından yoğun bir talep var. Termal tesislerde kalan misafirlerimizin de memnuniyetleri ise oldukça yüksek. Konyalı hemşerilerimiz kaplıcaları seviyorlar. Karatay Termal Tesislerimizi büyütmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

‘OBRUK HANI RESTERASYONU TAMAMLANDI’

Selçuklu dönemi kervansarayı 'Obruk Hanı'nda çalışmaların da tamamlandığını ifade eden Başkan Kılca, şöyle devam etti, “Obruk Hanı restorasyonu tamamlandı. Obruk Hanı’nda çalışmalar başlamadan önce bile bu hanın Kapadokya yolu üzerinde olması sebebiyle günlük en az 100 otobüs uğruyordu. Obruk gölü çok büyüleyeceği bir göl. Doğa harikası. Bu alanı Jeopark şeklinde düzenliyoruz. Obruk Han’ında çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor. Obruk Han’ın etrafına Han’a gelen kişilerin ihtiyaçlarını giderecek alanlar inşa ediyoruz. Obruk Han 800 yıllık bir tarih. Selçuklular döneminde her 30 kilometreye bir han inşa edilmiş. Ticarete önem verilmiş. Han’da da hayvanların gidişine kadar yemleri devlet tarafından karşılanmış. Burada Müslümanların üç, gayrimüslimlerin bir gün kalması ücretsiz. Yine Yağlıbayat’ta bir antik kent keşfedildi. Bu bölgede bulunan yazıtlar köylülerimizin bahçelerinde bulunuyor. Bir kısmı ise tarihi eserler ise köylülerin duvarındaydı. Müze Müdürlüğümüz bunları tek tek toplayarak numaralandırdı. Bulunan antik kentte Amfi Tiyatro alanında da kazı çalışmaları bu hafta başlıyor. Bu konuda gerekli izinler de alındı. Buradaki çalışmalarımızı da Selçuk Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Müze Müdürlüğü ile gerçekleştiriyoruz. Bu projenin finansmanını Karatay Belediyesi olarak biz karşılıyoruz. Projemize Konya Büyükşehir Belediyemizde destek veriyor.”

‘SOKAK SAĞLIŞLAŞTIRMA ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ’

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca göreve geldikleri günden bu yana sokak sağlıklaştırma çalışmalarına önem verdiklerini ifade ederek, “Sokak sağlıklaştırma çalışmalarımın önem veriyoruz. Akçeşme Mahallemizde de sokak sağlıklaştırma çalışmaları gerçekleştirdik. Akçeşme Mahallesinin arka tarafından Eski Garaja kadar olan 100 bin metrekarede kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda yüzde 25’lerdeyiz” değerlendirmesi yaptı.

‘EĞİTİME YATIRIMI ÖNEMSİYORUZ’

Karatay Belediyesi olarak eğitime yapılan yatırımları önemsediklerini ifade eden Başkan Kılca, şunları kaydetti, “Karatay Bilim ve Sanat Merkezimiz adliye civarında öğrencilerimize hizmet veriyor. Şu anda tüm öğrencilerimiz burada eğitim görüyorlar. Sezai Karakoç İmam Hatip Ortaokulu 24 derslikli okulumuzu tamamlayarak İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim ettik. Yine 24 derslikli Hamzaoğlu İlkokulunu tamamlayarak onu da İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim ettik. 3 tane anaokulu 1 tanesini ise İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz Öğrenme Merkezi olarak değiştirdi. Bunları da tamamlayarak İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim ettik. Toplamda 101 derslik görev sürecimizde tamamladık. Şu anda da 3 tane okulumuzun da planlamasını gerçekleştiriyoruz. Tüm birinci sınıflarımıza çanta ve kırtasiye desteğimiz devam ediyor. Bu yıl da çanta ve kırtasiye desteğimiz devam edecek. Bu şekilde öğrenci velilerimize bir nebze de olsa katkı sunmuş oluyoruz. Tüm okullarımıza TUBİTAK Popüler Bilim Yayınları kitaplığı kurduk. Bunları yaş gruplarına göre dağıtıyoruz. Bu da ilk defa Türkiye’de TUBİTAK ile Karatay Belediyemizin başlatmış olduğu bir proje. Şu anda tüm belediyelerimiz bunu uygulamaya başladılar. RoboKaratay Projesini de KOP ile birlikte hayata geçirilen bir proje. Okullarımıza Robotik Kodlama Arduino sınıfları kuruyoruz. Şu anda 11 sınıfımız tamamlanmış durumda. İlçemizde bulunan tüm ortaokul öğrencilerimize Bilim ve Çocuk. Tüm lise öğrencilerine de Bilim ve Teknik dergilerini evlerine gönderiyoruz.”

‘MAHALLELERİMİZE AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ KAZANDIRIYORUZ’

Karatay Belediyesi olarak ihtiyaç olan mahallere Aile Sağlığı Merkezleri kazandırdıklarını da ifade eden Başkan Kılca, “Selim Sultan Mahallemizden mahallemize Aile Sağlığı Merkezi kazandırılmasına adına bir talep geldi. Bizlerde Selim Sultan Mahallemizde bulunan Aile Sağlığı Merkezini yeniledik. Aile Sağlığı Merkezimiz 8 hekimlik bir yer. İlk basamak sağlık hizmetleri oldukça önemli. Vatandaşlarımızı buralarda tedavi görünce hastanelerimizi de fazla meşgul etmemiş oluyor” dedi. Karatay’da bulunan Köprübaşı Polis Merkezini de yenilediklerini anımsatan Kılca, “Bu polis merkezimizi de daha modern bir şekilde Selçuklu mimarisini de binayı kazandırmış olduk” ifadelerini kullandı.

‘4 YENİ KAPALI PAZAR ALANI KAZANDIRIYORUZ’

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay Belediyesi olarak ilçeye dört yeni Pazar alanı kazandıklarını ifade ederek, “Karatay’ımıza dört tane kapalı Pazar market kazandırıyoruz. Bunlardan Kalenderhane ve Araplar Pazarının yer teslimini yaptık. İnşa edeceğimiz pazarların üzerinde güneş enerji panelleri var. Bu paneller enerji üretmenin yanında Karatay Belediyemize de gelir getirmiş olacak.” diye konuştu.

‘GLUTENSİZ EKMEĞİ ÖNEMSİYORUZ’

Karatay Belediyesi olarak Glutensiz Ekmek üretimini önemsediklerini ifade eden Başkan Hasan Kılca, “Glutensiz Ekmek üretimiz şehir dışını aştı. Aylık 300 bin üretim yaparak ülkemizdeki birçok şehre Glutensiz Ekmekleri gönderiyoruz. Glutensiz ürünler pahalı ürünlerdi. Bizler bu ürünleri vatandaşlarımıza ucuz ve ulaşabilecekleri şekilde ulaşmasını sağlamış olduk.”

‘SOSYAL TESİS İNŞATLARIMIZI HIZLA SÜRÜYOR’

Karatay Belediyesi olarak mahalle sakinlerinden gelen sosyal tesis istediklerini karşıladıklarını ve bu sosyal tesislerin inşaatında çalışmaların hızla sürdürdüğünü de belirten Başkan Kılca, “Şu anda inşa ettiğimiz sosyal tesislerimizin 4. Bitme aşamasında. Orhangazi Sosyal Tesisimizin inşaatı tamamlandı. Bu sosyal tesisimizin temelini 9 ay öncesinde atmıştık. Hacı Sadık Sosyal Tesislerimizin kaba inşaatı devam ediyor. Saraçoğlu Sosyal Tesisleri tamamlandı. Bu tesisimizi de Büyükşehir Belediyemize teslim ettik. Akabe Sosyal Tesislerimizi de kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Bu sosyal tesisimizi de Büyükşehir Belediyemize KOMEK olarak kullanılması için teslim edeceğiz. İlçemize kazandırdığımız yatırımları 80 mahallemizin muhtarları ve mahalle sakinleri ile görüşerek en çok mahallenin ihtiyaçları doğrultusunda inşa ediyoruz. Normalde Kooperatif yapma düşüncemiz yok idi. Geçtiğimiz günlerde Karakulak Mahallemizde Akıncıpark Konut Yapı Kooperatifi’nin temelini attık. Kooperatifler o bölgeye müteahhitlerin gelmesini sağlıyor. Karatay Belediyemize ait Güneş Enerjisi tarlamız var. Burada da tükettiğimiz bu enerjiyi burada karşılıyoruz. Bu da bizim için çevre projesi. Konya’da Sıfır Atık çalışmalarını belediye olarak ilk defa bizler kendimiz gerçekleştiriyoruz. Sıfır Atık konusunda 20 bin haneye eğitim vermiş olduk. Aylık 400 Ton’a yakın sıfır atık topluyoruz.”

LAVANTA BAHÇESİ KARATAY’IN MARKASI OLDU

İlçeye kazandırdıkları Lavanta Bahçesi’nin Karatay’ın bir markası olduğunu ifade eden Başkan Kılca, “Lavanta Bahçemiz bu yıl çok ses getiren bir projeydi. Bu alanımızı da genişletme çalışmalarını sürdürüyoruz. Lavanta Bahçesinin yanında bulunan 300 metrekare alana da lavanta ekmeği düşünüyoruz. Lavantayı da çiftçilerimize öneriyoruz. Lavanta Bahçemizin 70 bin ziyaretçisi oldu” dedi.

‘HOBİ BAHÇELERİ YAŞAM ALANI OLUYOR’

Karatay Belediyesine ait olan hobi bahçelerinin vatandaşlar için yaşam alanı olduğunu ifade eden Kılca, “Karatay Belediyemize ait hobi bahçeleri vatandaşlarımız için bir yaşam alanı oluyor. Bu alanlarımız hafta sonunda yoğun ilgi görüyor. Hobi Bahçeleri vatandaşlarımız için terapi alanı oluyor”

‘KARATAY’A TRAFİK EĞİTİM PARKI KAZANDIRIYORUZ’

Karatay Belediyesi olarak Karatay’a Trafik Eğitim Parkı kazandırdıklarını da ifade eden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Karatay Trafik Eğitim Parkımız tamamlandığında ilçemizde bulunan öğrencilerimiz burada trafik kültürü ile ilgili eğitimler alacaklar. Böylece trafik kültürünü bu öğrencilerimize kazandırmış olacağız. Bu çalışmamızı İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte gerçekleştireceğiz.”

‘YEŞİL KUŞAK ALANLAR OLUŞTURUYORUZ’

Karatay Belediyesi olarak Karatay’a yeşil kuşak alanları oluşturduklarını ifade eden Kılca, “Karatay Belediyesi olarak yeşil kuşak park alanlarımız var. Planlarımız ve kentsel dönüşüm çalışmalarımız tamamlanınca şehrimiz çok güzel olacak. Yeşil kuşak parklarımız ile Karatay daha yaşanabilir ve daha yeşil bir hale bürünüyor. Doğuş Parkımızı da tamamladık. Akabe Parkı inşaatı devam ediyor. Ulubatlı Hasan Parkı inşaatı da devam ediyor. Çelebi Parkı inşaatı da devam ediyor. 24 parkımızın da ihalesine çıktık. Bu alanlarında inşaatları devam ediyor. Makine parkımızı tamamen yeniledik. Bu da önemliydi. Asfalta rekorlar kırıyoruz. Asfalta hedefimiz büyüdü. İnşallah bu yıl 250 bin ton asfalt dökmüş olacağız. Şu anda şehrimize yeni bir plent kazandırmış olacağız. Birçok caddede cadde yenileme çalışmalarımız devam ediyor. Taşra mahallerimizde parka çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl merkez ile birlikte 1 Milyon 400 bin metrekare parkeyi tamamlamış olacağız. Taşra mahallerde ilk defa otobüs yollarını sıcak asfalt mahalle yolu aralarını da parke döşedik.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim