Yeni Toyota Corolla, iki farklı motora sahip. Hem elektrikli motor, hem de benzinli motor var. Bunu ortaklaşa da kullanabiliyor, sadece elektrik de kullanabiliyor. Genel bir ortalama sunacak olursak, şehir içinde kullanımlarda yolculuğunuzun yüzde 50’sini elektrikli, yüzde 50’sini benzinli motorla sürdürüyorsunuz. Bu da şehir içi kullanımda müthiş bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Uzun yolda ise bu oran benzinli motor kullanımının biraz daha fazla kullanıldığı bir şekle bürünüyor. Ancak yine de çok büyük bir yakıt tasarrufu sağlayabiliyorsunuz. Fabrika verilerine bakıldığında şehir içerisinde 3,5 litre, şehirlerarası 3,9 litre yakıt tüketimi yaptığı belirtiliyor. Buradaki veriler de şehir içi kullanımda yeni Toyota Corolla Hybrit’in ne kadar tasarruflu ve avantajlı olduğunu ortaya koyuyor. Yeni Corolla Hybrit, 1.8 litre ve 122 beygir güç üreten atmosferik benzinli bir motora sahip. Yakıt tüketiminde manuel bir seçim yapamıyorsunuz. Corolla, ihtiyaca göre elektrik ya da benzin tüketimini kendisi ayarlıyor. Tabi içerisinde bulunan ve ekrandan da anlık tüketimi, benzin ya da elektrik kullanımını takip edebiliyorsunuz.

Elektriğin nasıl üretildiğini de merak ettiğimizde bir dinamo sisteminin tekerlerdeki hareketin elektriğe dönüştüğünü ve bu elektriğin depolandığını öğreniyoruz. Aslında araç hareket halindeyken sürekli şarj ve deşarj durumunda. Bir taraftan şarj olurken, diğer taraftan da elektrik tüketiyor.

SESSİZ, VERİMLİ VE GÜÇLÜ HİBRİT TEKNOLOJİSİ

20 yılı aşkın süredir hibrit araçlar üreten ve geliştiren Toyota’nın kendi kendini şart edebilen bu ileri teknolojisi artık yeni Corolla’da da sunuluyor. Sarsıntısız, sessiz ve son derece verimli olan hibrit sistem, benzinli motor ve elektrik motorunun en verimli ve uyumlu şekilde beraber çalışması ile ihtiyacınız olduğu anda gereken ivmelenmeyi sağlıyor.

ZARİF, DİNAMİK VE PRESTİJLİ TASARIM

Toyota’nın farklı dizayn sistemi kendisini bu modelde de göstermiş. Daha sportif bir dış tasarıma sahip olduğunu, bunun da aynı şekilde içine yansıdığını görebiliyoruz. Otomatik CVT şanzımana sahip olan Toyota Corola’nın bu şanzımanının da çok farklı bir özelliği var. Sürekli olarak değişen bir vites sistemine sahip. Bu vites değişikliğini siz hiçbir şekilde hissetmiyorsunuz. Tam olarak bilmemekle birlikte 300’e yakın ileri vitese sahip olduğu tahmin ediliyor. ‘Sürekli değişen vites’ de buradan geliyor. Bir kayış yardımıyla vites değişikliklerini gerçekleştirdiği için otomatik şanzımanda siz bu vites geçişlerini hiçbir şekilde hissetmiyorsunuz. Ayrıca önemli bir detay daha var bu şanzımanla ilgili, araçta herhangi bir şanzıman hatası ya da arızası olmuyor. Hybrit Corolla’da manuel vitesin olmadığını da Toyota’yı test ederken öğrenmiş olduk. Yine bu aşamada Japon araçlarının genelinde olduğu gibi Toyota Corolla’nın da hem teknik aksamı hem de iskeletinin ne kadar sağlam olduğunu görmüş olduk.

RUH HALİNİZE GÖRE 3 FARKLI SÜRÜŞ MODU

Toyota Corolla’nın Hybrit modelinde ekranınızı iki farklı modelde kullanabilirken, 3 farklı sürüş modundan herhangi birini tercih ederek yolculuğunuzu o anki ruh halinize göre daha keyifli hale getirebiliyorsunuz. Normal, ekonomi ve sport olarak sunulan bu seçenekler sayesinde yeni Corolla’ya daha iyi adapte olabiliyorsunuz. Normal moddayken aracınız fabrika çıkışındaki kullanım özelliklerini size sunuyor. Sport modda kullandığınız zaman ise daha sert bir mizaca bürünüveriyor. Gösterge ekranı da direkt kırmızıya dönüyor. Gaz tepkimelerinin artması sportif sürüş yapmayı sevenler için güzel bir seçenek.

Diğer yandan ekonomi modunda kullandığınızda ise aracınız olabilecek en üst tasarrufa çıkıyor. Gaz hassasiyetinin düştüğünü hissedebiliyorsunuz bu modda ama yakıt tasarrufu günümüzde önemli bir konu olduğu için bu seçeneği de sıklıkla kullanmak isteyeceğinizi tahmin ediyoruz.

KULLANIMI KOLAY AKILLI ÖZELLİKLER

Toyota Corolla’nın yeni versiyonu yere daha yakın ağırlık merkezi ve bağımsız çift salıncak arka süspansiyonu sayesinde daha dinamik bir yol tutuşu ve kontrol sağlıyor. Şık ve akıcı çizgilere sahip yeni Corolla, güçlü duruşu ile dikkatleri üzerine çekiyor. LED farlar, lake siyah ızgaralar, şık kom detaylar ve 17 inç alüminyum alaşımlı jantlar gibi gösterişli dış özellikler, yeni Corolla’nın dikkat çekici tasarımını tamamlayarak ona üstün prestij kazandırıyor.

GÜVENLİĞİN ZİRVESİNDE YOLCULUK

Yeni kokpit, kullanımı kolay, üstün teknolojiler ile dikkat çekici tasarımı biraraya getiriyor. Geri görüş kamerası entegre edilmiş Toyota Touch 2 multimedya sistemine 8 inç renkli dokunmatik ekran kullanılarak rahatça ulaşılıyor. Bluetooth özelliği, ellerinizi direksiyondan ayırmadan telefon bağlantısı yapabilme özelliği ve müziği kontrol etme olanağı veriyor.

Toyota genel özelliği olan daha sade ve sorunsuz tasarım fikrini bu modelinde tüm yönleriyle yansıtmış. Kafa karıştırıcı olan tuş yoğunluğu en aza indirgenmiş olan yeni Toyota Corolla Hybrit’te direksiyon üzerine yerleştirilen, sade ve şık bir şekilde tasarlanan tuşlar ihtiyaç duyulan her türlü işlevi yerine getiriyor. Aracın ekranının bulunduğu bölümdeki sadeleştirilmiş tuş sistemi de dikkatlerden kaçmıyor. Yine dikkat çeken bir diğer madde ise sunroof’un ilk defa bu modelde kullanılmış olması.

En gelişmiş güvenlik donanımlarını standart olarak sunan yeni Corolla Hibrit’in tüm donanım seviyelerinde benzersiz Toyota Safety Sence özellikleri sunuluyor. Bu yüksek teknolojiye sahip güvenlik özellikleri, sürücü, yolcu ve yayalar için yolculuğu daha güvenli hale getiriyor. Yaya algılama özelliği ile daha da geliştirilen ön çarpışma önleyici sistem, hava ne kadar karanlık olursa olsun, yeni gece algılama özelliğiyle de birlikte araç önündeki yayaları algılarken gerektiğinde otomatik olarak fren yapıyor. Bu sistem ayrıca gündüz bisiklet algılama teknolojisi ile de bisikletleri algılıyor.

Adaptif hız sabitleme sistemi, akıllı şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi, head up display ve otomatik yanan uzun farlar ile güvenlik en üst seviyeye çıkarılırken, aynı zamanda sürücüye de büyük konfor ve kolaylık sağlanıyor.

RASİM ATALAY – FAHRİ ALTINOK

Editör: TE Bilişim