Kurban Bayramı bu yıl da coşkuyla idrak edildi. Birçok vatandaş kurbanlarını kestikten sonra büyüklerini ziyaret etti, küçükleri sevindirdi. Diğer yandan vatandaşlar bayram tatilini fırsat bilerek aileleriyle birlikte mesire alanları ve parklarda vakit geçirdi. Kurban Bayramı dolayısıyla iş yoğunluğu artan kasaplar, vatandaşların kıyma ve ev yapımı sucuk talebini karşılamak için yoğun mesai harcadı. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere merkez ilçe belediyelerinin ekipleri de şehir genelinde temizlik çalışmaları yaptı, ekipler mağduriyet yaşanmaması için büyük çaba sarf etti.

GEÇMİŞLERE DUA EDİLDİ

Her bayram olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da geçmişler unutulmadı. Birliğin, beraberliğin ve manevi değerlerin bir arada olduğu Kurban Bayramı’nda da vefat eden yakınlarını ziyaret eden binlerce vatandaş, Üçler Mezarlığı, Musalla Mezarlığı, Hacıfettah Mezarlığı, Uluırmak Mezarlığı başta olmak üzere civar kesimde yer alan mezarlıkları ziyaret ederek, Yasin-i Şerif ve çeşitli dualar okudu. Vatandaşların Arefe Günü’nden itibaren, mezarlıklara akın ettiği görüldü. Ziyaretler bayramın son gününe kadar devam etti. Vatandaşların ziyaretlerde mezarlıkları suladığı, bazılarının ise çiçekler ektiği görüldü. Hüznün hakim olduğu mezarlık ziyaretlerinde yakınlarını kaybeden bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

MANEVİ ÖNDERLER DE UNUTULMADI

Mezarlık ziyaretlerinde Konya’nın vefat eden manevi önderleri de unutulmadı. Başta merhum Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi olmak üzere, mezarlıklarda meftun bulunan merhum alim, din adamları ve manevi önderlerin kabirleri, mezarlıklara gelen vatandaşlar tarafından ziyaret edildi.

ÖNCE BAYRAM NAMAZI KILINDI, SONRA KURBANLAR KESİLDİ

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da vatandaşlar bayramın ilk günü camilerde Bayram namazını kıldı, ardından kurbanlar kesildi. Bayram namazı için camiler günün ilk ışıkları ile doldu taştı. Kurban pazarlarında yaşanan hareketlilik bayram namazının ardından kurban kesim yerlerine yansıdı. Besi çiftliklerinde ve belediyeler tarafından belirtilen kesim alanlarında kurbanlar sırayla kesildi.

BÜYÜKLER UNUTULMADI

Her bayram olduğu gibi bu bayramda da küçükler aile büyüklerini ziyaret etti, çocuklara bayram harçlıkları verildi.

KELLE, PAÇA ÜTÜLDÜ

Her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi demir ustaları da ütme mesaisi yaptı. Bayram boyunca kurban kesen ve kelle-paça üttürmek isteyen vatandaşlar Tarihi Bedesten Çarşısı ve Kadınlar Pazarı civarında bulunan demir ustalarının yolunu tuttu. Kelle paça ütületmek isteyen vatandaşlar demirciler önünde kuyruk oluşturdu.

KASAPLAR YOĞUN MESAİSİ YAPTI

Konya’da geride bıraktığımız Kurban Bayramı dolayısıyla iş yoğunluğu artan kasaplar, vatandaşların kıyma ve ev yapımı sucuk talebini karşılamak için yoğun mesai harcadı. Kurban Bayramı’nın ilk gününde de kesimle uğraşan kasaplar, bayramın birinci günden itibaren ise et çekimi, kıyma ve sucuk için mesai yaptı.

BAYRAMDA PARKLAR VE PİKNİK ALANLARI DOLDU

Kurban Bayramı'nda güzel havayı fırsat bilen vatandaşlar, parklarda ve piknik alanlarında vakit geçirdi. Bazı vatandaşlar da kurban etleriyle mangal yaptı, çocuklar ise oyun alanlarında gün boyunca eğlenceli anlar yaşadı.

BELEDİYE EKİPLERİ SAHADA YOĞUN EMEK HARCADI

Kurban Bayramı sürecince, vatandaşların sunulan hizmetlerin aksamaması için Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi ve Meram Belediyesi ekipleri sahada yoğun görev yaptı. Belediyelerin zabıta ekipleri kurban satış ve kesim yerlerinde vatandaşların ve satıcıların güvenliğinin yanı sıra vatandaşların sorunsuz bir şekilde kurbanlarını kesmelerini organize etti. Belediyelerin temizlik ekipleri ise kurban kesim yerleri başta olmak üzere şehir merkezi ve ilçeler genelinde temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

SİLLE’DE BAYRAM YOĞUNLUĞU YAŞANDI

5 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sille, tarihi dokusuyla dikkatleri çekiyor. Kurban Bayramı’nı değerlendirmek isteyen vatandaşlar, bayramda Sille’ye akın etti. Sille’de tarihi ve doğal güzelliklerini gezen vatandaşlar Sille’de bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

KONYA PROTOKOLÜ BAYRAMLAŞTI

Konya Valiliği tarafından Kurban Bayramı dolayısıyla Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen geleneksel bayramlaşma töreninde Konya Protokolü bir araya geldi. Kur'an-ı Kerim okunup, dua edilmesiyle sona eren programa Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Leyla Şahin Usta, Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun, Orhan Erdem, Ziya Altunyaldız ve Selman Özboyacı, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Hasan Kılca, Meram Belediye Mustafa Kavuş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Şakir Uslu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, iş insanları, siyasi parti yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, protokol üyeleri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Vali Vahdettin Özkan, bayramlaşmaya gelen çocuklara ise oyuncak hediye etti.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA- SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim