12 yaşından bu yana sporla ilgilenen ve hayatını Selçuklu Belediyespor’a adayan Mevlüt Aker, antrenör olduktan sonra da çalıştırdığı sporcularla turnuvalardan hiç eli boş dönmüyor. Milli takım antrenörlüğü yaparak Konya’nın gururu olan Kick Boks Antrenörü Mevlüt Aker’in hedefi, kendi takımından bir ‘Milli Takım’ oluşturmak.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

İsmim Mevlüt Aker. Karamanlıyım ama çocukluğumdan beri Konya’da yaşıyorum. Evliyim, bir çocuğum var. Sporculuk hayatımdan sonra yaklaşık 10 yıldır antrenörlük yapıyorum, şu anda da Selçuklu Belediyespor bünyesinde çocuklarımıza Kick Boks eğitimi veriyorum. Aynı zamanda Milli Takım Antrenörüyüm, 3 defa milli takımımızı çalıştırdım.

Spor hayatınıza nerede başladınız?

Yıllardır Konya’da oturan biri olarak 12 yaşımda babamın vasıtasıyla, Selçuklu Belediyespor alt yapısında yetiştim. 1o yıl kadar Selçuklu Belediyespor formasını terlettim, birçok derece yaptım.

Kick Boksta hangi yaş aralığına hizmet veriyorsunuz?

Spor okullarımızda genel olarak 7-15 yaş arası sporcularımızı çalıştırıyoruz. 7 yaşından itibaren lisans çıkarabiliyorken en düşük 10 yaşında yarışmalara katılabiliyorlar. Kick boksta minikler, yıldızlar, gençler ve büyükler olarak kategorilerimiz mevcut.

Kayıtlarımız nasıl yapılıyor, belirli bir ücreti var mı?

İlk önce kayıt zamanları oluyor, yaz ve kış dönemleri için. Selçuklu Belediyespor sayfasından ön kayıt yaptırmaları gerekiyor. Daha sonra kayıt ücretini ödeyerek kesin kayıta çeviriyorlar. Spor okullarımızdan ücretsiz branşa göre kıyafetlerini ve çanta, araç gereçlerini alıp antrenmanlara başlıyorlar. Spor okullarımıza katılmak için Selçuklu Belediyesinde oturma gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Kayıt ücretine gelecek olursak; bir dönem ücreti 200 lira. Bunun haricinde araç- gereç ya da kıyafet için belediyenin ayrı para talebi yok.

Peki evi uzak olan öğrencilerimiz için Selçuklu Belediyesinde başka spor okulları mevcut mu?

Bu öğrencilerimiz için belediyemizin servis imkânı var. Selçuklu Belediyesi sınırlarında oturan öğrencilerimiz 200 lira ödeyerek servisten yararlanabilirler.

Kayıt yaptıran öğrencileri nasıl bir eğitim bekliyor?

Kayıt yaptıran 7-15 yaş öğrencilerimizden, spor okullarında yaşı ve cinsiyete göre gruplar oluşturuluyor. Daha sonra belirli bir alt yapı eğitimi veriyoruz ve antrenman maçlarımıza başlıyoruz salon içinde. Daha sonra yetenekli öğrencilerin tespitini yapıyoruz. Zaten o öğrenciler, azimleri ve başarılarıyla ön plana çıkıyor. Dönem bitiminde de bu başarılı öğrencileri altyapı grubuna alıyorum. Bu kısımdan sonra artık sporcu profiliyle çocukları yarışmalara hazırlıyorum.

Spor, çocuklarımız için neden önemli?

Spor, toplumumuzda bilinenin aksine çocukların deşarj olmalarını değil, enerjilerinin yerine gelmesini sağlar. Bu konuda da ailelerimizin bilinçli şekilde spora göndermelerini istiyorum. Motivasyon, disiplin ve dikkat eksikliği konusunda yardımcı oluyor. Sosyallik ve özgüven açısından da küçük yaşlarda spora başlayan çocuklarda büyük fark oluşuyor.

SELÇUKLU BELEDİYESPOR ŞAMPİYONALARDAN ELİ BOŞ DÖNMÜYOR

Milli Takım seçmeleri sizin branşınızda nasıl oluyor?

Bizim branşımızda milli takım olarak gençler ve büyükler kategorisi var. Türkiye Açık Turnuvası, Dünya Kupası ve Türkiye Şampiyonası olmak üzere milli takıma seçilmek için yıl içinde 3 tane turnuva oluyor. Gençler ve büyükler kategorisinde, yıl içinde yapılan bu 3 turnuvada en yüksek puanı toplamış olan sporcu, o yıl düzenlenecek olan Dünya ya da Avrupa Şampiyonasında milli takımımızı temsil etme hakkı kazanıyor.

Kick Boksta Milli Takıma yükselmiş, yetiştirdiğiniz sporcular var mı?

Tabii, var. Ben 2012 yılında antrenörlüğe başladım. Bu 10 yıllık süreçte her girdiğimiz Türkiye Şampiyonasında madalya aldık, hiç elimiz boş dönmedik. Milli takımımıza sporcu kazandıramadığımız yıllar oldu ancak genel olarak 1 kişi bile olsa milli takıma sporcu veren, başarılı bir kulübüz. Dünya ve Avrupa 3’üncüsü Fatih Koçyiğit, bizim yetiştirdiğimiz sporculardan biri. Bu yıl gençler kategorisinde, eylül- ekim aylarında düzenlenecek olan İtalya Dünya Şampiyonası var. Yine bu turnuvaya hak kazanan 3 sporcumuz var; Çetin Karapınar, Neris Zeynep Karadağ ve Ebubekir Yıldız.

Yetiştirdiğiniz sporcuların milli olduğunu görmek nasıl bir duygu?

Maddiyatla ölçülemeyecek kadar olağanüstü bir duygu. Bunun kariyer ya da yaptığınız işle alakası olmaksızın milli duygular ön plana çıkıyor. Milli formalarla hava alanına gittiğimiz zaman, o insanların size bakışı gerçekten gurur duyulacak bir şey. Bir de derece yapabildiysek, İstiklal Marşımızı söylettirmek, bayrağımızın dalgalanması, anlatılamaz duygular.

Selçuklu ’da uzun yıllardır oturan bir sporcu olarak, belediyenin sporu desteklediğini düşünüyor musunuz?

Bizim çalışmış olduğumuz bu spor kulübü zaten bir belediye hizmetidir. Buradaki yapılan maddi yatırımların neredeyse tamamı Selçuklu Belediyesinden geliyor. Burada en büyük rol, Ahmet Pekyatırmacı Bey’dir. Başkanımız, sporu seven ve spora destek veren bir başkandır. Verdiği destek ve olanaklar, konuşmaları da zaten bunun en büyük göstergesidir. Yapılan tesisler, mahallelerde olan ücretsiz spor etkinlikleri, sahalar yapılan bisiklet yolları da yine verilen değerin delilidir.

Selçuklu Belediyesi kapsamında kaç spor tesisi var?

Merkez binamızla birlikte yüzme havuzu, çim sahalar ve kortlar dahil mahallelerde 29, köylerde 6 olmak üzere toplam 35 spor tesisi var. Olimpik denilebilecek bir spor salonu yapılıyor, bu da gerçekten büyük bir proje.

Selçuklunun spor okullarına ne gibi destekleri oldu?

Altyapıda yetişip milli takıma bu kadar sporcu vermemizin en büyük katkısı, zaten bu imkanlar dahilinde burada olmamızdan kaynaklanıyor. Bu okullarımızda, antrenörlerin, tesislerin ihtiyacı olan, çocuklarımızın kullandığı bütün araç gereçler belediyemiz sayesinde olmaktadır.

Sizin ileriye dönük hedefleriniz, hayalleriniz neler?

Kick boksta Milli takımımızdaki bütün sporcularımızı Selçuklu Belediyespor’dan yetiştirilmiş bir şekilde Avrupa- Dünya Şampiyonasına gidip madalya alabilmek gibi bir hayalim var. Belki zor ama hedeflerimiz ve azmimiz olduğu sürece imkânsız değil.

Verdiğiniz bilgiler ve spora olan çok değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

Ben teşekkür ediyorum, herkes sağlıkla kalsın.

HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim