Küçük yaşlarından bu yana ticarete merakı sebebiyle ticaret alanında çalışmalarını yürüten Promotto Endüstriyel Temizlik Ürünleri sahibi Ali Arslan başarılı yolculuğunu başarılı çalışmalar ile sürdürüyor. Aile büyüklerinin tecrübelerinden faydalanarak, yenilikçi ve girişimci bir ruhla, hedefinin şirketlerini daha da ileriye taşımak olduğuna dikkat çekti.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Ben Ali Arslan 1991 Konya doğumluyum. Aslımız Bozkır Soğucak’a dayanır. Rahmetli büyükbabam Soğucak’dan Avdul’a , Avdul’dan Çumra’ya, Çumra’dan da Konya’ya hicret etmiş. 1985 yılında büyükbabamın vefatının ardından babam ve amcalarım ticari hayatlarına Konya’da devam etmişler. Üniversite mezunuyum. Evli ve bir çocuk babasıyım.

İş hayatına giriş hikayenizden bahseder misiniz? Nasıl giriş yaptınız?

Ortaokul yıllarından bu yana ticarete hevesim var. Lise ve üniversite de makine bölümünü okumam dolayısıyla mesleğim kalıpçılık ve makine teknikerliği. Lakin babam ve amcalarımın ticari hayatta olmaları ve ticarete devam etmeleri biraz daha bire bir aktif ticareti sıcak tuttu. Ticari hayata 2013 yılında Konya Yenigün Gazetesinde aktif olarak başladım. Ardından 2019 yılında ‘Temizliği işinize taşıyoruz’ mottosu ile Promotto Endüstriyel Temizlik Ürünleri firmamızı kurduk. Hali hazırda faaliyet gösterdiğimiz medya, basın-yayın, otomotiv ve yeme-içme sektörlerinden gelen yılların verdiği birikimimiz ile endüstriyel temizlik sektörüne yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyoruz. Hedefimiz sadece temizlik ürünleri satmak değil, portföyümüzdeki müşterileri ve faaliyet gösterdikleri sektörü doğru analiz ederek firmaya özel temizlik ürünü çözümleri geliştirmektir. Onlarca marka ve yüzlerce farklı ürün çeşidimiz ile şimdilik Konya’da faaliyet göstermenin yanı sıra yakın vadede İç Anadolu, uzun vadede ise Anadolu’nun dört bir yanına şubeler açmayı planlıyoruz. Kâğıt, deterjan, tekstil, poşet, ekipman ve aparat grupları ile ekonomik ürün ve modellerden, premium ürün ve modellere kadar her bütçe ve isteğe göre çözümler geliştirmekteyiz. Promotto olarak önceliği kalite ve zamanlama olan firmaların temizlik ürünlerinde çözüm ortağı olmaya hazırız. Bu minvalde misyonumuz öncelikle Konya’mızın kurumsal firmaları olmak üzere Türkiye’nin kurumsal firmalarına temizlikte ihtiyaç duydukları ürünleri kaliteli bir şekilde zamanında ulaştırmaktır. Vizyonumuz ise sürekli gelişen ürün çeşitliliğimiz ile kalitede daima ileriyi hedefleyerek sektörün hep bir adım önünde olmak.

İşinizle ilgili hangi alanlarda çalışmalar yaptınız?

Medya, basın- yayın sektöründe, otomotiv alım satım ve şehir içi nakliye alanlarında ticaretimiz devam ediyor. Bu süreçte yeni kurulmasından ötürü ağırlığı Promotto Endüstriyel Temizlik Ürünleri firmamıza verdik. Bir de Genç MÜSİAD’ın meyvesi olarak nitelendirdiğimiz Ahi Grup gıda iştiraki Simidhane’miz var. Simidhane dört ortaklı Genç MÜSİAD’da tanışmış, yol arkadaşlığı yapmış, refiklik yapmış dört arkadaşın ortak kuruluşu. Burada da Mehmet Yüzbaşıgil, Ahmet Karakuş ve Durmus Ali Kabran ile birlikte gıda sektöründe faaliyet gösteriyoruz. İlk şubesini KTO Karatay Üniversitesi içerisinde hizmete açtığımız Simidhane’nin yeni şubesini Zafer’de Serper Plaza altında faaliyete geçirdik. Pandemi ciddi anlamda olumsuz etkilese de biz bu dönemde yatırım yapmaktan kaçmadık. Tohumunu zor süreçte ektiğimiz bu yeni şubemiz, pandemiden kurtulmamız, insanların sağlığına kavuşması ve yasakların kalkması ile birlikte ağaç olmaya ve meyve vermeye başlayacağını ümit ediyoruz.

İş hayatının stresini nasıl atıyorsunuz? İlgi alanlarınız nelerdir? Herhangi bir sivil toplum kuruluşunda üyeliğiniz veya çalışmalarınız var mı?

Yoğun iş hayatımın stresini ailem, aile büyüklerim, arkadaşlarımın ve dostlarımın yanında vakit geçirmenin yanı sıra binicilik ve yüzme faaliyetleri ile atıyorum. Yine çeşitli STK’larda görev alarak bu iş hayatının stresini atıyorum. Gençliğimin en güzel yıllarını Genç MÜSİAD Konya Şubesinde geçirdim. Rahmetli goca reisim Avukat Mehmet Ali Özbuğday başkanımın yoğun talepleri ile Genç MÜSİAD Konya şubesi üyesi oldum. Aktif üyeliğimiz ile birlikte Genç MÜSİAD Konya’da iki dönemde yönetim kurulu üyeliği yaptım. Yaş haddimizin dolmasıyla birlikte Genç MÜSİAD’ın emeklisi olmaz MÜSİAD’lısı olur diyerek MÜSİAD Konya üyesi oldum. Gurur ile taşıdığım STK üyeliklerinden biridir MÜSİAD Konya. Yine iki yıl önce Konya Genç İş İnsanları Derneği (GİAD) Başkanı Gülvezir Korkmaz başkanımın talebiyle Konya GİAD üyeliğimiz başladı. Aktif olarak da TOBB Genç Girişimciler Kurulu Konya İcra Kurulu üyesi olarak çalışmalarıma devam ediyorum. Yine gönlümüzde farklı bir yeri olan Konya ESOB başkanım, ağabeyim Muharrem Karabacak başkanımızın da çalışmalarında fahri üyesi olarak destek olmak için gayret ediyoruz. Siyasette aktif rol almadım. Lakin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bir neferi olmaktan, yolunda koşturmaktan gurur duydum. Gençlik yıllarımıza biraz daha değinecek olursak Genç MÜSİAD Konya’da arkadaşlarımız ile gerçekleştirdiğimiz yolculuklar, programlarımız, faaliyeletimiz unutulmaz. Bu yolculuklar sosyal aktifliğimizin tamamlayıcı kısmı oldu. Elbette ki iş hayatı insanı yoruyor. Bedensel yorgunluk dinlenince geçiyor ama, zihinsel yorgunluk zor. Lakin ben çalışmaktan hiç yorulduğumu düşünmüyorum. Hiç yorulmadım da. Çalışmayı seven bir insanım. Gece gündüz, Cumartesi Pazar demeden müşterilerimize hizmet etmek, onların mutlu olduğunu görmek para kazanmaktan daha büyük keyif veriyor. Önemli olan işini severek yapmak. Gönlümüzdeki kanayan en büyük yara ise Mehmet Ali Özbuğday’dır. Kendisi çok farklı bir insandı. Bizim sosyal aktivitemizi de o tamamlardı. Ağabeyliğimizi de o yapardı. Reisliğimizi de o yapardı. Dünya görüş açısı çok farklıydı. Allah adamıydı. Biz Mehmet Ali Özbuğday ile Kapu Camii’nde Ramazan ayında bol bol vakit geçirirdik. Mehmet Ali Özbuğday hafızdı ve Ramazan ayında Kapu Camii’nde mukabele okurdu. Onun sayesinde hiç sabah namazı kaçırmamışızdır. Onu orada hem yalnız bırakmazdık hem de gidip dinlerdik. Kendisi ile çok güzel anılarımız oldu. Aynı zamanda şirket avukatlığımızı da yapıyordu kendisi. Rabbim geride kalanlarına sabırlar versin inşallah.

Bundan sonraki hedefleriniz neler?

Bundan sonraki hedeflerim medya,basın-yayın, otomotiv, nakliye, gıda ve endüstriyel temizlik ürünleri alanında faaliyet gösteren firmalarımızın, gerek kendi kurduğum şirketimi gerekse atalarımızın yadigarı olan şirketlerimizi daha ileriye taşımak, Konya’mıza daha çok istihdam sağlayabilmek. Konya ekonomisine daha fazla katkı sağlamak için çalışacağım. Atalarımızdan aldığımız en büyük sermayemiz ise itibari sermayedir. Allah razı olsun onların itibari sermayesi ile başta Konya olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde ticari faaliyetlerimize devam edebiliyoruz. Bir ata ve ailenin bırakabileceği en büyük miras itibardır. Parayı herkes bırakır. Ama itibar olmadığı sürece ne kadar zengin olursanız olun o para bir işe yaramaz. Ama itibarın olduğu sürece, çevrede tanındığın sürece ne iş yaparsan yap elhamdülillah hızlı yol kat edersin. Bizim endüstriyel temizlik ürünleri sektörümüzde, medya ayağımızdan kaynaklı, otomotivdeki ayağımızdan kaynaklı çok şükür hızlı duyulma ve reklam süreci gerçekleşti. Elhamdülillah büyük bir ivme yakaladık. Pandemi ne kadar temizlik sektörünü olumsuz etkilemedi gibi görülse de ister istemez aktifte çalışan düğün salonlarından okullara, kafeler ve restoranlar başta olmak üzere hizmet sektöründeki bütün ayağımızı köreltmiş oldu. Pandemi, işlerimizi etkilemesinin yanı sıra çok sevdiğimiz insanlarında aramızdan ayrılmasına sebep oldu. Gönül verdiğimiz birçok insan dünyasını değiştirdi. Rabbim, tüm geçmişlerimize rahmet eylesin. Mekanlarını cennet eylesin.

Ticarete meraklı gençlere ve ticarete yeni girecek gençlere tavsiyeniz ne olur?

Benim atam, baba yarım, aile büyüğümüz Bayram Arslan her zaman der ki oğlum ne iş yaparsanız yapın kaliteli yapın. İnsanlar ürünleriniz için pahalı diyebilir ama kalitesiz demesinler. Hiçbir zaman kötü mal satmayın tavsiyesinde bulunur. Allah kendisinden razı olsun. Her daim emin adımlarla büyümeyi söyler. Gençlere tavsiyem sevdiği işi yapsınlar. Kolay para kazanmak yok. Herkes çok çalışacak. İşini severek yapacak. İşini sevmiyor ise başarı gelmiyor. İnsan sevdiği işte başarılı ve mutlu oluyor. Ticareti ve alıp satmayı sevdik. Büyüklerimizin bizlere tavsiyeleri hep hayat tecrübesi oldu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim