Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 2022 sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerde tercih heyecanı başladı. Öğrencilerin yapacağı tercihler sonunda, kendilerini geleceğe hazırlayacak. Konya iş dünyası temsilcileri LGS sınavında tercih yapacak öğrencilere meslek liselerini tercih etmeleri çağrısında bulundu.

‘EĞİTİME YAPILAN YATIRIM ÜLKEYE YAPILAN YATIRIMDIR’

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı, Liselere geçiş Sistemi (LGS) sınavında tercih yapacak öğrencilere meslek liselerini tercih etmeleri çağrısında bulundu. Kağnıcı, “ Hepimizin bildiği gibi meslek liselerimiz ülkemiz için çok önemli bir yere sahip. Meslek liselerimizi üreten gücün çarkları olarak görüyoruz. Çünkü buralardan ülkeye kalifiye elemanlar yetişiyor. Ülkemizin üretim ekonomisine katkı yapan gençlerimiz yetişiyor. Bu okullara ülkemizin ihtiyacı var. Her zaman şu bilinmeli ki eğitime yapılan yatırım, ülkeye yapılan en iyi yatırımdır. Bu okullarımız, Türkiye'nin geleceğinde ve çalışma hayatının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve donanımlı gençlerimizin yetiştirilmesinde çok önemli bir yere sahip” ifadelerini kullandı.

‘AİLELERİN MESLEK LİSELERİNİ YAKINDAN GÖRMELERİ ÇOK ÖNEMLİ’

Ailelerin meslek liselerini yakından görmelerin çok önemli olduğunu ifade eden MÜSİAD Konya Şube Başkanı Kağnıcı, “ Üreticiler ve sektör temsilcileri olarak ileriyi görme adına ailelerimize en büyük önerilerimiz, çocuklarının geleceğini en iyi bir şekilde görmeleri için dünyanın evrildiği yöne doğru bir vizyonla çocuklarını yönlendirmelerini ve Meslek Liselerini ziyaret ederek yakından görmeleri çocuklarının nasıl bir vizyonda ilerlemesi açısından çok faydalı olacaktır. Belirli dönemlerde meslek liselerindeki önem ve ehemmiyet kesintiye uğradı ve buda dönemsel olarak biz üreticilerin kalifiyeli eleman bulmada ve özellikle ara elemanlar yetiştirmede, bulmada ve çalıştırma noktasında ciddi krizler oluştu. Özellikle devletimizin son 15 yılda bu konuda Meslek liselerine verdiği önem ve değerle yeniden üretimde ve sanayide ciddi anlamda pozitif etkiler oluşturdu. Bu konuda biz iş adamlara büyük sorumluluklar düşmektedir. Bizlerde bu sorumluluk bilinci ile MÜSİAD Konya olarak hedefimizi ve eylemlerimizi bu konu üzerine yani Meslek Liselerin gelişimine katkıda bulunmak, maddi ve manevi destekler vererek meslek lisesi öğrencilerimizin niteliğini artırmak, gelişimini destekleyerek kalifiye meslek elemanlarının yetişmesine ülkemizin yerel ve ulusal sanayi sistemine katkı sağlamak. Güçlü mesleki eğitim, güçlü Türkiye şiarıyla inşallah hep birlikte tüm çocuklarımıza elimizden geldiğince dokunmayı hedeflemekteyiz. Gençlerimiz aynı zamanda, hayata erken atılmış olmanın avantajını yaşayacak, ülkemizin ekonomisi ve geleceğinde de söz sahibi olacaktır. Bu vesile ile geçtiğimiz yıllarda ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetişmesi ve öğrencileri iş dünyasına kazandırmak için Ağustos 2020 Yılında MÜSİAD Konya Şubesi Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘Okul- Sanayi İş Birliği’ protokolü imzalamıştık. Bugün baktığımızda geçen 2 Yıl içinde Kılıçaslan İMBK Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, büyük bir gelişim ile bizleri bugün gururlandırmaktadır. Hamisi Olduğumuz Kılıçarslan Meslek Lisesi 2021 yılını 10 milyon ciro ile kapatmıştır. 2022 yılı hedefi ise 20 milyon ciro yapmaktır. Bakanlığımızın Türkiye geneline örnek gösterdiği ve iyi örneklerin yerinde görülmesi için her ay ülke genelinden 10 okul müdürü gelerek okulda Hizmet içi Eğitim almaktadır. Hamiliğini yapmaktan gurur duyduğumuz ve Bizlere bu onuru ve güzelliği yaşatan gençlerimize güvenimiz tamdır. İnşallah bundan sonrada bizler üzerimize düşen görevleri daha fazla gerçekleştirip daha güzel sonuçlar göreceğimize inanıyoruz. Yine bu konuda en büyük emekleri veren öğretmenlerimize ve okul idaresine teşekkür ediyoruz. Meslekli ve donanımlı bir eleman olmanın yolu da meslek liselerinden geçmektedir. Mesleki eğitim alan gençlerimiz, ticaret ve sanayinin sigortasını, ekonomik kalkınma ve başarının temelini oluşturmaktadır” dedi.

Vefa değil gönül borcu! Vefa değil gönül borcu!

‘ÖĞRENCİLERİMİZİ MESLEK LİSELERİNİ TERCİH ETMEYE DAVET EDİYORUZ’

ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı da öğrencilerin severek ve isteyerek meslek liselerini tercih etmelerini tavsiye ettiklerini ifade ederek, “Geleceğimizin teminatı gençlerimiz kritik bir tercih aşamasında. Bu süreçte verecekleri karar sadece kendilerinin değil, aileleri ve ülkemiz için de çok önemli. Endüstrinin her geçen gün geliştiği, üretimin ve ihracatın arttığını ülkemizde teknik eleman giderek büyük önem arz ediyor. O yüzden gençlerimizi meslek liselerini tercihe yönlendiriyoruz. Meslek liselerindeki teknik eleman açığını giderecek bölümlerimiz mevcut. Buralarda alacakları teorik eğitimle sanayide pratiğin entegre edilmesi gelecekte otomobil parçaları, tarım ekipmanları, makine üretimi, motor endüstrisinde çığır açacak gençler yetiştirecek. Bu vesile ile tekrar gençlerimizin severek ve isteyerek meslek liselerini tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. ASKON olarak biz de meslek liseleri ile sanayi işbirliğinin teminatını veriyor, her gencimize iş garantisinin kapılarını açıyoruz” şeklinde konuştu.

‘MESLEK LİSELERİNİ MEMLEKET MESELESİ OLARAK GÖRÜYORUZ’

Konya Genç İş İnsanları Derneği (KONYAGİAD) Başkanı Gülvezir Korkmaz, daha güçlü bir Konya ve Türkiye’nin yolunun üretimden ve dolayısıyla güçlü bir mesleki eğitimden geçtiğini belirtti. Meslek liselerinde ülkemize kalifiye elemanlar yetiştirildiğini hatırlatan Korkmaz, özellikle sanayinin ara eleman diye de tabir edilen ancak kendilerinin ‘aranan eleman’ olarak nitelendirdiği yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, bu açıdan da bakıldığında ülkemizde bu okullardan yetişen gençlerin öneminin çok daha iyi anlaşılacağını ifade etti. Korkmaz ‘‘Meslek liselerini memleket meselesi olarak görüyoruz. Bu nedenle velilerimizin tercih döneminde çocuklarını yönlendirirken meslek liselerini ön plana almasını istiyoruz. Yıllar önce meslek liselerinin önünü tıkayan uygulamaların bedelini ülke olarak ağır ödedik. Çok şükür ki o kötü günler geride kaldı. Hepimizin gözbebeği olan çocuklarımızı yeteneklerine göre yönlendimeliyiz. Meslek liselerinin Konya’nın ve ülkemizin geleceğinde ve çalışma hayatının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve donanımlı gençlerimizin yetiştirilmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu okullarımızdaki öğrencilerimizin niteliğini artırıp, gelişimini sağlayarak kalifiye meslek elemanları yetiştirip yerel ve ulusal sanayi sistemimize güçlü bir katkı sağlamak hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Eğitime yapılan yatırım şehrimizin ve ülkemizin geleceğine yapılan en iyi yatırım olacaktır’’ dedi.

‘GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞMESİNDE MESLEK LİSELERİ ÖNEMLİ KONUMDA’

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, da Türkiye’nin kalkınmasında ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesinde Meslek liselerinin önemli bir konuma sahip olduğuna dikkat çekerek, “ Meslek liseleri Sanayinin yetişmiş ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere ülkemizin eğitim sistemi içerisinde kurulmuş eğitim kurumlarıdır. Ülkeler için en büyük kazanımlar yetişmiş insan gücü dur. Sanayi ve üretimin güçlü olması ülkelerin ekonomik gücünü iktisadi yapısının güçlü olmasını gösterir. Sanayi ve üretim İçin vazgeçilmez olan ise makine ve tezgahın yanı sıra yetişmiş insan gücüdür. En iyi makinaları alabilirsiniz en son teknoloji tezgahları kurabilirsiniz ancak onları kullananların programlayanların onları çalıştıranların insan olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz bu açıdan üretim kalitesini artırmak verimliliği artırmak kazancı artırmak kârlılığı artırmak yetişmiş insan gücüne bağlıdır yetişmiş insan gücüne en kolay ulaşabileceğimiz alanlar ise meslek liseleridir sanayisi ileri düzeyde olan ülkeler mesleki eğitimlerini iyi yöneten gençlerin mesleki eğitime yönlendirebilen meslek liselerinden yetişmiş insan gücünün sanayiye entegre edebilen ülkelerdir. Meslek liseleri gençlere hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları kültürel derslerin yanı sıra sanayide üretimde ticarette kullanabilecekleri atölye dersleri de sunmaktadır. El aletlerini tanımak makinaları tanımak elektriği elektroniği devreleri teçizatî tanımak meslek Liselerinde en sıradan meselelerdir. Gelecekte sanayide olmayı üretimin içinde olmayı hedefleyen tüm gençlerimize benim de önerim meslek liseleridir. Ben de şahsen bir meslek lisesi mezunu olarak meslek lisesi geçmişimle gurur duyuyor hayatımın her alanında ihtiyacım olan bilgileri her fırsatta ihtiyaç duyduğumda meslek lisesinden aldığımı biliyor ve buna güveniyorum” şeklinde konuştu.

‘MESLEK LİSELERİ SEKTÖRE ARA DEĞİL, ARANAN ELEMAN YETİŞTİRİYOR’

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şube Başkanı Ahmet Serçe de Meslek Liselerin sektöre ara değil, aranan eleman yetiştirdiğine dikkat çekerek, “Meslek liselerimiz son yıllarda adeta bir yıldız gibi parlıyor. Reel sektörde işsizlikten ziyade mesleksizlik sorunu yaşanıyor. Birçok işletmemiz kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. Meslek lisesine devam eden gençlerimiz hayata bir adım önde başlıyor. Meslek liseleri sektöre ara değil, aranan eleman yetiştiriyor. Konya olarak nitelikli ve tecrübeli gençlerin şehri olma arzumuz, yine gençlerimizin azmi ile kararlılığı sayesinde olacak. Alacakları nitelikli eğitimle, iş hayatına bir adım önde başlamak isteyen tüm öğrencilerimizi, meslek liselerini tercih etmeye davet ediyorum” diye konuştu.

‘MESLEKİ EĞİTİM ALMIŞ GENÇLERİMİZ, KALKINMA VE BAŞARININ TEMELİNİ OLUŞTURUYOR’

Asrın İş İnsanları Derneği (ASRİAD) Konya Şube Başkanı Abdullah Karabağ da Mesleki eğitime önem veren ülkelerin sanayisinin geliştiğine dikkat çekerek, “ LGS’ye giren öğrencilerimiz için artık tercih zamanı geldi. Bu noktada doğru lise tercihi, çocuklarımızın kendilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlamalarının yanı sıra iş hayatına da bir adım önde başlamalarında kilit rol oynayacaktır . Hükümetimizin yerli ve milli üretim hedefi doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığımız mesleki ve teknik eğitime özel önem veriyor. Mesleki eğitim almış gençlerimiz, ticaret ve sanayimizin sigortasını, ekonomik kalkınma ve başarının temelini oluşturuyor. Gençlerimiz hayata erken atılmış olmanın avantajını yaşarken ülkemizin ekonomisi ve geleceğinde söz sahibi oluyor. Bu düşüncelerle LGS 2021 tercih döneminde gençlerimizi meslek lisemizi tercih etmeye davet ediyor, eğitim ve öğretim döneminin tüm öğrenci kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA