Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan 4 günlük sokağa çıkma yasağı  sona erdi.  Uygulanan genel yasağın olmadığı günlerde ise 65 yaş üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı gençlerin sokağa çıkma yasağı bulunuyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere uzmanlar gerekmedikçe dışarı çıkılmamasını istiyor. Bu nedenle Konya’da vatandaşlar evde kalmaya özen gösteriyor. Bazı vatandaşlar ise hem zamanı evde geçirmek hem de can sıkıntısı ve hareketsizlik oluşmaması adına “evde kal” çağrısına bahçeli evlerinde uyuyorlar. Böylece hem evde kalarak koronavirüse karşı kendilerini koruyorlar hem de bahçede çalışarak vakit geçiriyorlar, hareketsiz kalmıyorlar. Ayrıca bahçeli evde tandırı olan vatandaşlar, ekmeklerini de kendi yaparak özel lezzetlerin de keyfine varıyorlar.

BAHÇEDE GEÇİRİYORLAR

Koronavirüsten korunmak için evde kalma sürecini bahçeli evinde değerlendiren vatandaşlardan biri de Araştırmacı-Yazar Kamil Bircan. Koronavirüse karşı uygulanan sosyal mesafe kuralına Uzunharmanlar Mahallesi’nde bulunan bahçeli evinde riayet eden Bircan ve ailesi, burada bahçe işleriyle uğraşarak can sıkıntısını da gidermiş oluyorlar. Aynı zamanda bahçede sebze ve çeşitli yiyecek ekimi de yapan Bircan ve ailesi, böylece organik besinlere de kavuşmuş oluyor.

EL BİRLİĞİYLE ÇALIŞIYORLAR

Kamil Bircan ve kardeşleri Bahar ayını da fırsat bilerek bahçelerini yeni sezona hazırlıyor. El birliğiyle bahçedeki otları temizleyen Bican ailesi, bahçeyi sürmeyi de ihmal etmiyor. Bircan ailesi bahçede baharın güzelliğini en güzel şekilde çıkarırken, koronavirüsten de korunmuş oluyor. Böylece hem sağlıklı kalıyorlar hem de bu süreci canları sıkılmadan geçirmiş oluyorlar.

TANDIRDAN ÇIKAN LEZZET

Bircan ve ailesi bahçe işleriyle uğraşırken aynı zamanda özel lezzetleri de burada tatmış oluyorlar. Bir zamanlar yüzüne bakılmayan ancak şehirleşmeyle birlikte özlenen ve kıymetlenen tandır ekmeği ile böreği, Bircan ailesinin bahçedeki özel lezzetlerden bir tanesi. Bahçede bulunan tandır ve ocakta bu özel lezzetleri yaparak afiyetle yiyen Bircan ailesi, bu lezzetleri hala tadabiliyor olabilmenin de mutluluğunu yaşıyor.

DÖRT KARDEŞ SEBZE YETİŞTİRİYOR

Kamil Bircan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Dört erkek kardeş olarak bahçelerinde sebze ve meyve ürettiklerine dikkat çeken Bircan, “Bahçemiz babamızdan bizlere kalma. İki anneden 4 erkek 5 kız kardeşiz. 1952'den beri Konya'nın kenar mahallesinde, Uzunharmanlar Mahallesi şimdiki yeni adı Pirebi Mahallesi’nde şehirde köy hayatı yaşayarak hayatımızı sürdürmüşüz. Bahçemizde meyve ağaçları arasında bahçıvanlık yaparak, bahçe ürünlerini satarak geçinmişiz. Bahçede önceleri inek, koyun-kuzu, tavuk işleri, süt, tereyağı, yoğurt yumurta, tandır ekmeği, bazlama, yufka hepsini kendimiz yapmış ve böylece organik ve doğal bir hayat sürmüşüz. Rahmetlik H. Ahmet dedem bahçıvan, babam duvar ustasıydı. Dedem yetiştirdikleri sebze ve meyveyi üç tekerli bisikletiyle her gün pazara götürür satardı. Başta babaannem, annem, yengeler halalar gençler ve çocuklar herkes işin bir ucundan tutar yardımlaşırdık. Bahçede pekmez kaynatır, harman kaldırır, kayısı elma, armut kurutur, kuru yemiş almayı bilmezdik. Kuru gıda ve bakliyatı, bulgur kaynatmayı kışlık kavurma hazırlamayı zevkle yapardık. Şimdi büyükler aramızda yok. Hepsi rahmetli oldular. Dört erkek kardeşle ağaçlara bakmaya sebze yetiştirmeye çalışıyoruz. Satmak niyetiyle değil” dedi.

YENİ NESİL ÇALIŞMAYI SEVMİYOR

Bircan, günümüzün önemli sorunlarından birine de dikkat çekti. Toprakla, bağ ve bahçeyle yeni nesillerin uğraşmadığını, bu durumun kendisini üzdüğünü dile getiren Bircan, “Yeni nesil şimdi hazır yiyici ve çalışmayı sevmiyor. Biz de yaş itibariyle zorlanıyoruz haliyle. Âmâ çalışmak üretmek hele yerli üretip tüketmek çok güzel. Ben inanıyorum ki bizi çalışmak kurtarır. Allah aziz milletimizi, yeryüzündeki mazlum ve masum insanları korusun ve muhafaza etsin. İnşallah bugünleri de birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde atlatacağız” İfadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim