Geçen sene girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan (YKS) kazandığı puanla istemediği bölüme yerleşen 19 yaşındaki Sıla Gök, başladığı Havacılık Yönetimi bölümünü bırakıp tekrardan sınava hazırlanmaya karar verdi. Evde başladığı çalışmalarına Süleyman Çelebi Kütüphanesinde devam eden Sıla Gök, seneye yapılacak YKS için kolları sıvadı. Uygun ortam ve yeterli imkanları dolayısıyla Selçuklu kütüphanelerini 3’üncü mekân olarak tanımlayan Gök, 3’üncü mekânın ne demek olduğunu ve neden çalışmalarına kütüphanede devam ettiğini anlattı.

Sıla, öncelikle biraz seni tanıyalım?

Merhaba, ismim Sıla Gök. 19 yaşındayım. Selçuklu ’da oturuyorum. Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra Havacılık Yönetimi bölümünü kazandım. Hazırlık sınıfını okuduktan sonra hayalim olmayan bir bölümün beni mutlu etmeyeceğinin farkına vardım. Tekrar sınava hazırlanmaya karar verdim.

Hayalin nedir, ne okumak istiyorsun?

İnsanları dinlemeyi seviyorum. Psikoloji istiyorum, psikolojik danışman olmak istiyorum.

Sınava hazırlık için neler yapıyorsun, bir gününü bizlere anlatır mısın?

Saat 8’de uyanıp, 9 gibi kütüphaneye geliyorum. Masama geçiyorum. Belirlediğim konulara çalışıp tekrar yaptıktan sonra soru çözümü yapıyorum. Kütüphane kapanana kadar burada çalışıyorum. Burası benim için 3’üncü mekân oldu.

Nedir bu 3’üncü mekân?

İnsanın en çok vakit geçirdiği 2 yer vardır. Yani derecelendirilen akrabalar gibi; birinci derece yani birincil yer, insanın evidir. İkincil mekân en çok vakit geçirdiğimiz iş yerlerimiz ya da okullar, üçüncü mekân ise benim için burası.

Neden kütüphaneyi tercih ettin?

Ortam rahat olduğu için bir disiplin getiriyor. Burada sınava hazırlanan ya da okumak için gelen pek çok kişi oluyor. Hedefler aynı olduğu zaman da çalışanları görüp ister istemez çalışmak zorunda hissediyorum. Burada birbirimize yardımcı oluyoruz.

Her gün buradasın ve her geldiğinde yer bulabiliyor musun?

Erken gelmediğim zamanlar yer bulamayabiliyorum ama genelde erken geldiğim için sıkıntı yaşamıyorum. Zaten yer bulamadığımız zamanlarda da belediyemiz bünyesinde kütüphane sayısının fazlalığından dolayı diğer kütüphanelere gidip çalışabiliyoruz.

Sana kütüphane bünyesinde yardımcı olanlar oluyor mu, Süleyman Çelebi Kütüphanesinde ne gibi hizmetler alıyorsun?

Öncelikle kütüphaneyle ilgili bir sıkıntımız olduğu zaman idare kadromuz sağ olsun, yardımcı oluyorlar. Yaklaşık 29 bin kitap sayesinde istediğimizi bulabilme imkânı sunuyor. Kitap okumayı sevdiğim için ve ayrıca paragraf sorularında yardımcı olduğu için buradaki kitaplardan yararlanıyorum. Çay ve sıcak su bulunduğu için molalar daha keyifli geçiyor. Bilgisayarlar ve internet hizmeti sayesinde takıldığımız konuda araştırma olanağı buluyoruz. Etüt odasında her çalışana ayrı oluşturulan bölmelerde kimseyi rahatsız etmeden çalışabiliyoruz.

Selçuklu mahallesi sakini olarak yapılan hizmetlerden memnun musun?

Benim değerlendirmelerime göre Selçuklu Belediyeciliğinde, park ve bahçeler konusunda temizliğe ve çevreye daha çok önem veren bir anlayışa sahip. Her zaman ‘gençlere nasıl daha iyi imkanlar sunabiliriz’ diye düşünen bir belediye.

Peki Selçuklu Belediyesindeki kütüphane sayısı sence yeterli mi?

Selçuklu ‘da toplam 98 tane kütüphane var, bir tane de yeni açılacak olan ve 7 gün 24 saat hizmet verecek olan bir kütüphane yapılıyor. Bu kütüphanelerden 5 tanesinde etüt merkezi var ve en çok kitap değişimi olan kütüphanesi de Süleyman Çelebi Kütüphanesi. Zaten Konya’da bünyesinde en çok kütüphane barındıran ilçe, Selçuklu. Gençlerin verimli vakit geçirebileceği alanlar kütüphaneler, yeterli olduğunu düşünüyorum. Yapım aşamasında olan kütüphaneyi de gezme şansım oldu. Dışarıdan bakıldığında bile aslında ne kadar büyük olduğunu gözlemleyebiliyorsunuz. Orası bittikten sonra bizler için çok büyük bir hizmet olacak, üniversite hazırlık aşamamda kütüphanenin yapımı tamamlanmasa bile üniversitede sınavlarıma çalışmak için uğrayacağım alanlardan olacak.

Selçuklu Belediyesinin peki beğendiğin başka hizmetleri var mı?

Gençlere ve çocuklara tanımış olduğu olanaklar çok güzel. Mesela 14 yaşında ücretsiz yüzme kursuna gitmiştim. Şimdi de çocukların yüzme öğrenmesi için yapılan etkinlikler var. Bir de 16 yaşında Selçuklu Belediyesi’nin ücretsiz olan kurslarından olan tekvando eğitimi almıştım. Sosyal anlamda kendini geliştiren ve bence Konya’nın en gelişmiş ilçesi Selçuklu.

‘SELÇUK’TA OKUMAK İSTİYORUM’

Hayal ettiğin bölüm için özellikle istediğin bir şehir var mı?

Konyalıyım ve Selçuklu ‘da oturuyorum. Kendi oturduğum ilçede zaten Türkiye geneli başarı elde etmiş ve tanınmış bir üniversite var. Ayrıca büyük bir kampüsü var, Selçuklu ‘da oturduğum için hep o kampüste okumak istemiştim. Bu yüzden olursa kendi şehrimde, Selçuk Üniversitesi’nde okumak istiyorum. Şimdi cesaret edemediğim bir sürü sivil toplum kuruluşuna üniversite sayesinde ulaşıp gönüllü olabileceğim.

Selçuklu’nun açmış olduğu gençlik meclisleri var, bunlar hakkında bilgin var mı?

Evet, bu meclislerin düzenlemiş olduğu kompozisyon, şiir yarışmaları oluyor. Şenlik ve festivaller yine bu kapsamda yapılıyor. Bunların haberlerini de yine sosyal medya aracılığıyla görüyoruz. Ayrıca Selçuklu Gençlik Uygulaması sayesinde de gençler birçok avantaja buradan ulaşabilirler.

Keyifli röportaj için teşekkür ederim.

Bu projeye vesile olduğunuz için ben teşekkür ediyorum.

HACER CEYLAN 

Konya’dan aldığı güçle liderliğe! Konya’dan aldığı güçle liderliğe!

Editör: TE Bilişim