Konya Ovası’na diğer havzalardan su getirilme projesi yıllardır sıcaklığını korumaya devam ederken, yetkili mercilerin bu konuyu bir an önce hızlandırılması gerektiğini ifade ediliyor. Dünya’da gıda güvenliğinin giderek tehdit altına girdiği, bu süreçte Türkiye’nin tahıl ambarı olan ve aynı zamanda tarımın başkenti olarak nitelendirilen Konya’ya diğer havzalardan su getirilmesi şu an ki şartlarda gündemin bir numaraları maddesi olarak önem arz ediyor. Havzaya, Kızılırmak, Akçay, Seydişehir, Derebucak, Suğla gibi yerlerden su getirildiği takdirde, sulu tarım arazilerinin yüzde 30’nu karşılayan Konya’da toprak verimliliğinin en az 3 katına çıkacağını belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde DSİ Konya 4. Bölge Müdürlüğü’nün Seydişehir ve Derebucak ilçelerinde yaptığı saha çalışmalarıyla tespit edilen, düdenlerle Akdeniz'e akan yaklaşık 70 milyon metreküp suyun, Konya Ovası’na aktarılacağı dile getirilmişti. Ziraat Odaları ise, Konya’da diğer havzalardan su getirilmesinin acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

DSİ NE DEMİŞTİ?

DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mehmet Ekinci, Suğla bölgesinde ve Gembos Ovası’nda düdenler vasıtasıyla Akdeniz'e boşalan yaklaşık 70 milyon metreküp su tespit edildiğini vurguladı. Ekinci, “Projelerle Akdeniz'e akmaktan kurtarılacak 70 milyon metreküp su, yıllık yaklaşık 4,5 milyar metreküp su tüketilen Konya Kapalı Havzası için can suyu olacak. Şu an proje çalışmaları başlatıldı. Su, 40 milyon metreküp Suğla’da, 25-30 milyon metreküp de Gembos tarafında var. Bunlar tam ölçümler değil ama takriben 70 milyon metreküp civarında suyun düdenler vasıtasıyla yer altına geçişi, oradan da Akdeniz'e boşalımı söz konusu. Bu rakamlar yıllık bazda. Biz, yapacağımız, geliştirdiğimiz projeyle bunları Konya Kapalı Havzası’na getirmeyi planlıyoruz. Şu anda bunlarla ilgili proje çalışmalarına başladık. Düdenlerle akan bu su, Konya Ovası’na can suyu olacak. Konya Ovası’nda bir damla su bile çok kıymetlidir. 70 milyon metreküp su, 140 bin dekarlık sahada sulama suyu demektir” dedi.

‘HAVZAYA SU TRANSFERİNİ YILLARDIR BEKLİYORUZ’

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, dış havzadan su getirilmesini yıllardır heyecanla beklediklerini ve bu sorunun acil çözülmesi gerektiğine işaret etti. Havzalar arası su transferini desteklediklerini ve ellerinden gelen gayreti göstermeye hazır olduklarını anlatan Yağız, “Dış havzadan Konya’ya yıllardır su getirilmesi gündemde. Biz ziraat odaları olarak diğer havzalardan Konya Ovası’na su aktarılmasını zaten yıllardır bekliyoruz. Dünya’da tarım ve gıdanın önemi giderek daha da artıyor. Şu an bize göre dünyanın en önemli meselesi tarımdır. Bizler perdenin arkasında kaldık. Çünkü Konya Ovası’na su getirilmesi gerektiğini yıllardır ifade ediyoruz. Aşağı yukarı bu Konya’nın 15 yıldır gündeminde olan bir şey. Bu konunun üzerinde gidilmesi lazım. Seydişehir Arvana Mevkii’nde su olduğunu biliyoruz. Bu proje hayata geçirilirse bundan çok memnun kalırız. Projeler belki de Meram ilçemizi tamamen sulanabilir hale getirebilir. Konya Ovası’nın yüzde 30’su sulu tarım arazisi. Diğer havzalardan ovaya su aktarıldığı takdirde bu sulu tarım arazisi belki de yüzde 60’a çıkacak. Bu hububatta rekoltenin en az 3 katı artması demek. Ülkemiz biliyorsunuz tarım ürünlerinin bir kısmını yurt dışından ithal ediyor. Havza suyla buluşursa, dışa bağımlılık düşer. Kendi ürünlerimizi kendimiz daha rahat bir şekilde üretebiliriz. Ülkenin ekonomik tarımsal potansiyeli daha da artar. Çiftçilerimiz daha da çok para kazanır. Ayçiçek ve Mısır’da sorunumuz olmaz. Sebze meyve fiyatları pahalı fiyatlara satılmaz. Tüm ürünlerde bolluk ve bereketlik olur. Çünkü şu an dünya genelinde bir gıda sorunu var. Bu sorunun ortadan kalması adına havzaya su gelmesi adeta ilaç olur. Gıda güvenliğinde ki tehdit ortadan kalkar. Yani bu sorunun önüne zaten acilen geçmemiz gerekiyor. Çünkü dünya nüfusu giderek artmaya devam ediyor. Tarımda dünyada 7.’inci Avrupa’da 1.’nci isek bu sorunu acilen çözüp, havzalar arası su transferini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Hangi maliyetle olursa olsun bu proje ile kazanan Türkiye olur” dedi.

‘TARIM ÖNEMİ DAHA DA ARTIYOR’

Dünya’da tarım öneminin giderek daha da artığını kaydeden Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker ise, gıda noktasında geleceğin tehlike altında olduğunu ifade ederek, “Tüm insanlığın ortak sorunu şu an gıda da yaşanan tehdit. Bu dünya genelinde ki gıda tehdidi tarıma olan önemi giderek daha da artırıyor. Sayın vekillerimiz ile birlikte diğer havzalardan nasıl su getirilebileceğine dair daha önce saha çalışmaları yaptık. Bazı yerlerde su tespitlerimiz oldu. Onlarda bu durumdan haberdarlar. Konya’ya şuan ki şartlar altında diğer havzalardan acilen su getirilmesi gerektiğini biliyoruz. Burada ise önem arz eden konulardan bir tanesi, iç havzalarda ki su rezervlerinde değerlendirilmesi gerektiği. İç havzalarda da sularımız var. Bozkır, Hadim, Taşkent, Ermenek, Seydişehir Suğla, gibi yerlerde boşa akıtılan sularımız var. Bu suları en iyi şekilde değerlendirmek ve bundan faydalanmak lazım. Mesela 40 milyon metreküp su demek, 600 bin dekar alan tarım arazinin sulanması anlamına geliyor. Bunlar küçümsenecek rakamlar değil. Bizim Tarım Bakanlığımız, Ova Sulama Birliğimiz, Su Genel Müdürlüğümüz, DSİ’miz gibi çok önemli kurumlarımız ve vekillerimiz var. Diğer havzalardan su getirilmesi noktasında birlik ve beraberlik içerisinde koordineli bir şekilde çalışıp, bu projeyi hayata koymamız gerekiyor. Yetkili mercilerden bu konuyu acilen hızlandırmalarını rica ediyoruz. Havzaya su kazandırılması ülkeye çok önemli değer kazandıracaktır. Türkiye tarımda daha stratejik bir konumda olacaktır. Üretim noktasında dünyada söz sahibi olma noktasında büyüyecektir. Ekolojik dengeyi bozmadan suyun bir damlasını bile israf etmemeliyiz” dedi.

‘SUYU KORUYALIM’

Her kalem üründe rekoltenin artacağına işaret eden Kavuneker, sözlerini şöyle sürdürdü, “Arpa ve buğday ekimlerinde daha çok hasat elde ederiz. Ayçiçek ve Mısır’da söz sahibi oluruz. Dışa bağımlılığımız düşer. Belki de Rusya ve Ukrayna gibi ülkelere ihtiyacımız bile kalmaz. Tarım ve su olmadan şu an ki şartlarda bir hayat düşünülemez. İnsanların hayatlarını sürdürmeleri adına tarım dünyanın en önemli gündem maddesi olmalıdır. Gıda sorunu böylece çözmüş oluruz. Türkiye dünyada tarım üssü bir ülke haline gelir. Havzalar arası su transferi yer altı su kaynaklarını da çok ciddi manada besler. Diğer su kaynaklarımız da artar. Tabi burada suyu bilinçli bir şekilde kullanmalıyız. Yeri ve zamanına göre en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bizim çok değerli topraklarımız var. Bu topraklardan elde edilen rekolteler sadece Türkiye değil, tüm dünyada ki gıda sorununu ortadan kaldırabilecek bir potansiyele sahip. Bunları yaparken az önce bahsettiğimiz gibi birlik ve beraberlik içerisinde yapmalıyız. STK’lar bile bu projenin içinde olmalıdır. Suyumuzu koruyalım. Dünya’da tarımın daha çok önem arz ettiği bu süreçte, Konya Ovası’nı diğer havzalardan gelecek olan sularla daha çok besleyelim. Böylece ülkemizin marka değeri daha da artacak ve kazanan bizler olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim