Deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmaları, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da devam ediyor. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından gerçekleşen göçüklerin bulunduğu bölgelerde AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, gönüllüler, polis ve jandarma ekiplerinin çalışmaları sürdürüyor. Devlet tüm imkanlarıyla bölgeye seferber olurken, Konya’dan bölgeye giden ekipler ise yaşanan afetin boyutunun oldukça büyük olduğunu vurguluyor.

‘CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORLAR’

Alperen Ocakları Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Kazım Birtane, bölgedeki durumla ilgili bilgi verdi. Türkiye’nin dört bir tarafından Alperen Arama ve Kurtarma ekiplerinin deprem bölgelerine ulaştığına dikkat çeken Birtane, “Memleketimizde meydana gelen deprem felaketlerinden sonra hızlı bir şekilde yurdumuzun çeşitli illerinden Alperen Arama ve Kurtarma ekiplerimiz yaklaşık 23 ekip ile ilgili deprem bölgelerine hareket ettiler. Alperen Arama ve Kurtarma ekiplerimiz bölgede arama kurtarma başta olmak üzere vatandaşlarımıza yardımcı oluyor. Konya Alperen Arama ve Kurtarma Ekipleri de olarak 40 kişi ili birlikte Hatay’ın Belen ilçesinde görevliyiz. Depremin yıkım etkisi maalesef ilçemizde büyük. Devletin bütün kurumları burada vatandaşlara yardımcı olmak adına çalışmalarını sürdürüyor. Başta Arama ve Kurtarma çalışmaları olmak üzere burada görev alan herkes canla başla çalışmalarını sürdürüyor. Allah milletimizin yardımcısı olsun. Milletimizin başı sağ olsun. Alperen Arama ve Kurtarma Ekipleri olarak her daim milletimizin emrindeyiz.” ifadelerini kullandı. Birtane ayrıca çalışmalar kapsamında dört kişilik bir aileyi de enkaz altında canlı bir şekilde çıkardıklarını da belirtti.

‘BÖLGEDE ARTÇI DEPREMLER DEVAM EDİYOR’

Sarıl Arama Kurtarma Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Yağcı olayın ardından Hatay Belen’e giderek arama faaliyetlerine başladıklarını ifade ederek, “Depremin yaşanmasının ardından sekiz saat sonra bölgeye ulaştık. AFAD ile birlikte bölgeye ulaştık. Bölgede ciddi yıkıntılar var. Bir mahallede sekiz on tane enkaz gördük. Hemen enkazlar da görev almaya başladık. Görev yaptığımız enkazlar da elhamdülillah yirminin üzerinde vatandaşımızı sağ olarak enkazlardan çıkardık. Bölgeye geldiğimiz andan itibaren yağmur hiç durmadı. Bölgede ciddi bir elektrik kesintisi var. Evlerine giremeyen vatandaşlarımız soğukta beklemek zorunda kalıyorlar. Bölgede artçı depremler devam ediyor. Bölgede AFAD ve Sivil Toplum Kuruluşları ile omuz omuza çalışıyoruz” dedi.

Bu pideyi yiyen acıkmıyor! Bu pideyi yiyen acıkmıyor!

HATAY’DA DURUM CİDDİ

Türkiye İzci Federasyonu koordinesinde bölgeye giden Gönüllü Fatma Gündüz ise depremin izlerinin derinden hissedildiğini söyledi. Bölgedeki tablonun oldukça ağır olduğuna dikkat çöken Gündüz, “Araçları olan vatandaşlar araçlarında, araçları olmayan vatandaşlar ise ateş yakarak ateşin başından bekliyorlar. Hatay’da çoğu bina yıkılmış durumda. Çoğu binada enkaz kaldırma çalışmaları tamamlanmışken çoğu binada çalışmalar devam ediyor. Deprem bölgelerinde koordinasyonu AFAD sağlıyor. Bölgede en büyük eksik su, gıda maddeleri ve battaniye. Yine bölgede çadır ihtiyacı var. Yıkılmayan binalar ise hasarlı. Türkiye İzci Federasyonu da bölgede koordine şekilde çalışmalara destek oluyor” şeklinde konuştu.

‘45 VATANDAŞIMIZI KURTARDIK’

Konya Büyükşehir İtfaiyesi arama kurtarma ekipleri olarak Hatay’da arama kurtarma faaliyetlerinde görev aldıklarını ifade eden Kadir Ünver de, “Bölgede Konya İtfaiyesinden 6 ekip halinde 65 personel görev alıyor. Konya Büyükşehir İtfaiyesi arama kurtarma ekipleri Hatay’da üç farklı bölgede çalışıyor. Konya İtfaiyesi olarak 45 vatandaşımızı enkazdan kurtardık. Merkez İlçe Belediyelerinden gelen gönüllü Belediye personelleri de bizlere çalışmalarımızda eşlik ediyor” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim