Metaverse dünyasına adım atan ülkelerden Suudi Arabistan, Kabe ve hac mekanlarının simülasyonunu sanal aleme taşıdı. Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde Müslümanların Kâbe üzerindeki Hacerülesved taşını sanal olarak ziyaret etmelerini sağlayan bir Metaverse girişimi başlatmıştı. Hac ziyaretlerinin "Sanal Hacerülesved" adı verilen bu girişimle Metaverse evrenine taşınması tartışmalarını da beraberinde getirdi. Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, sanal ortamda hac umre ibadetin söz konusu olamayacağını açıkladı.

Altıntaş, Suudi Arabistan’ın başlatmış olduğu sanal hac uygulamasının sadece kutsal mekanları tanıtma açısından faydalı olabileceğini bildirdi. Dijital ortamda hac ve umre ibadetinin uygun olmadığını özellikle ifade eden Altıntaş, “İnsanların hac ya da umre için Kabe’de fiziki olarak bulunması gerekiyor. Müslümanlar için büyük önem arz eden Suudi Arabistan’da Arafat, Mekke, Medine gibi birçok kutsal mekân bulunuyor. Metaverse ile bu kutsal mekanları sadece tanıyabiliriz ama bunun dini açıdan bir yeri yok. Yani böyle ibadet olmaz. Umre ya da hac yapmak isteyen insanların bizzat orada bulunması ve ibadetlerini yapması gerekmektedir. Yani insanların fiziki olarak Mekke’de Medine’de Arafat’da, Kabe’de bulunması şarttır. Müslümanların Mina’da şeytan taşlanan yerde olması lazım. Kurbanlarını orada Allah rızası için kesmesi icap eder. Yani metaverse ile sanal ortamda umre ya da hac yapılamaz” dedi.

‘FİZİKİ OLARAK KUTSAL TOPRAKLARDA OLMAMIZ GEREK’

Dini kanallarda Mekke ve Medine’den yapılan canlı yayınlara değinen Altıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü, “Görsel açıdan Mekke, Medine ve Kabe’yi izleyebiliyoruz bu güzel bir şey. Televizyon ’da canlı yayında naklen yayınlanan Kabe’de kılınan bir namaza biz evden katılamayız. Buda dini açıdan uymaz. Sadece izleyebiliriz. Yine namaz kılmak içinde insanların fiziki olarak orada bulunması ve kutsal topraklara ayağını basması gerek” diyerek sözlerini tamamladı.

‘TANITIM İÇİN YAPILAN DİJİTAL BİR ÇALIŞMADIR’

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, konu ile ilgili Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Bircan, “Hac, belli zaman ve mekanlarda ifa edilen ibadettir. Duyurulan proje simülasyon, Mekke ve Medine'deki tarihi ve kutsal mekanların tanıtımını görsel ve eğitim amacı taşıyan dijital bir çalışmadır. Bu tür uygulamalarla hac ve umre ibadeti ifa edilemez” ifadelerini kullandı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim