Resim öğretmenliği ile başladığı sanata, öğretmenlik yıllarında fotoğrafçılıkta eklenince hayatını sanata adayan Hasan Karaca, yıllardır sokak sokak dolaşarak sanat arayışı içine giriyor. ‘’Güzel olan her şeyi çekiyorum’’ diyerek 74 yaşına rağmen gençlere örnek olan Hasan Karaca, hafızasında tuttuğu yarım asırlık şiirlerle de duyanları hayrete düşürüyor.

Hasan amca, bize biraz kendinden bahseder misiniz?

Ben Hasan Karaca. Seydişehirli ve 74 yaşındayım. Mareşal Mustafa Kemal Ortaokulu’ndan 2000 yılında emekli oldum, emekli resim öğretmeniyim. Selçuklu ’da oturuyorum. Emekli olmam sebebiyle vaktimi, fotoğraf çekerek geçiriyorum, aynı zamanda şairim. 

Fotoğraf çekme işine nasıl başladınız?

Bizim yıllarımızda üniversite yerine öğretmen okulları vardı. Bende öğretmen okuluna başladığım yıllarda, tabi o zamanlar analog fotoğraf makineleri var, karanlık oda tekniğini öğrenerek fotoğrafçılığa başlamış oldum. İlk fotoğraf makinemi 1969 yılında, öğretmen olduğum zaman alabildim. Tabi analog fotoğrafçılık çok daha zahmetliydi. Öylelikle başlamış oldum. Güzel gördüğüm her şeyin fotoğrafını çekiyorum.

Fotoğrafçılık ve şiir yazmayı şahsi ve amatör olarak mı yapıyorsunuz; katıldığınız yarışma ve gruplar var mı?

1997 yılından bu yana Konya Fotoğraf Amatörleri Derneği’ne (KONFAD) üyeyim. Selçuklu Belediyesi Şiir Grubu, Konya Tanıtım Elçileri ve Konya Aydınlar Ocağı’nda üyeliğim var.

Fotoğraf ve şiirlerimle yarışmalara katıldığım oluyor. KONFAD olarak yapılan fotoğraf sergilerinde fotoğraflarım gösterimdeydi. Bir gazetede hafta sonları şiirlerim yayınlandı. Karapınar’da ve Karatay’da yapılan fotoğraf yarışmalarına da katıldım.

Derece aldığınız eserleriniz var mı?

1967 yılında bir gazete yayınlanan şiirim, haftanın şiiri ödülünü aldı. 1969’da Konya yerel basınında yapılan bir şiir yarışmasında 900 kişi içinden yine birincilik derecem var. 1981’de Beyşehir Kaymakamlığının düzenlemiş olduğu ‘Yaşayan Kurtuluş Savaşı Gazilerinin Anıları’ isimli yarışmada 2’nci ve 3’üncülük derecem var. Bu anılar Atatürk’ün 100’üncü Doğum Yıl Dönümünde Atatürk Araştırma Merkezi tarafından anılaştırıldı. Mevlâna Araştırma Enstitüsü ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılmış fotoğraflarım var.

KÜLTÜRÜN MİMARİSİ ‘SELÇUKLU’

Selçuklu Belediyesi’nde çektiğiniz fotoğraflar var mı, restorasyon görmüş mimariler nasıl?

Selçuklu Belediyesi, Selçuklu ve diğer mimari eserlerine önem veriyor. Temizlikleri ve bakımları gördüğüm kadarıyla aksatılmıyor. Restorasyonlar da gayet başarılı. Bu tür yatırımlar, turizm açısından da insanları Konya’ya çekiyor.

Fotoğraf çekmek için Selçuklu ‘da birkaç yer önerebilir misiniz?

Restorasyonu yeni tamamlanan Gevale Kalesi, özellikle akşamları Sille Antik Kenti ve bu kentte bulunan müzeler, Sille Barajı Parkı, Konya Tropikal Kelebek ve Çiçek Bahçesi görülmeye değer ve güzel fotoğraf çekilebilecek yerler.

Selçuklu, kültür sanat anlamında yeterli özeni gösteriyor mu?

Bu soruyu cevaplamak için biraz da bu işin içinde olmak gerekiyor. Ben Selçuklu Belediyesi Şiir Grubu üyesi olarak gerçekten belediyenin bu konuda katkılarını görüyorum. Aynı zamanda tanıtım elçilerinden olduğum için farklı şehirlere giderken ya da tanıtım günleri kapsamında belediyeden destek görüyoruz.

Dediğim mimari eserlere olan saygılarını da ayrıca tebrik ediyorum. Kültür konusunda bastırılan eserleri inceledim, gerçekten görülmeye ve okunmaya değer yayınlar var. Çocuklara da sanatı aşılamak için Selçuklu Belediyesi Sanat Atölyesi açıldı. Bu konuda ilgileri çok güzel.

Sende etkisini bırakan bir olay varsa dinlemek isteriz.

Benim askerlik yıllarım, ilk insanlı aya yolculuğun yapıldığı yıllara denk geldi. O yıl, Türkiye’de bir gazetede ‘ay konulu şiir yarışması’ düzenlendi. Kazanan Ankara’da Ali Rıza Ertan isimli şairimizdi ve onun ‘Devriliyor’ isimli şiiri hala hafızamdadır.

Dengeli kan şekeri için sahur şart! Dengeli kan şekeri için sahur şart!

 ‘’1969

Kimi açız kimi tokuz

Kara saban bir tek öküz

Dağlar devriliyor dağlar.

Kimi yürüyemez yaya

Adımları saya saya

Kimi gitti vardı aya

Çağlar devriliyor çağlar.

Kimisi siperde yatar

Birbirine kurşun atar

Yeter Ali Rıza yeter

Sağlar devriliyor sağlar.’’

-Ali Rıza ERTAN

Bu güzel röportaj için teşekkür ediyorum.

İlginiz, alakanız için size ve Yenigün Gazetesine ben teşekkür ederim.

HACER CEYLAN