Dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle geçen sene Türkiye'ye gelemeyen gurbetçi vatandaşlar bu yıl memleketlerine geliyor. Memleket hasretiyle baba ocağına dönen gurbetçilerin yoğunluğu temmuz ayı itibarıyla birçok şehirde kendini hissettirirken, piyasayı hareketlendirdiği için en çok esnafı memnun ediyor.

CADDELERDE TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTTI

Gurbetçilerin 1,5 yıllık aradan sonra izinlerini Konya’da geçirmek için gelmeleri Konya’da cadde ve sokaklarda trafiği artırdı. Cadde ve sokaklarda zaman zaman yoğunluklar oluşurken, trafik yoğunluğunun gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönene kadar devam etmesi bekleniliyor.

BEDESTEN HAREKETLİ GÜNLERİNİ YAŞIYOR

Evlatlarını memleketlerinde evlendirmek isteyen gurbetçi aileler, düğün alışverişi için Tarihi Konya Bedesten Çarşısını tercih ederken, yaşadıkları ülkelere dönerken de Konya’nın yöresel lezzetleri beraberinde götürüyor. Bayram alışverişi ve gurbetçilerin düğün alışverişlerin yanında diğer alışverişlerini yapması Tarihi Konya Bedesten Çarşısı esnafına ilaç gibi gelirken, esnaflar, “Gurbetçilerin ekonomiye katkısı yadsınamayacak kadar çok. Konyalı esnaflar olarak bizler 'Buğday dönemi', 'Almancı dönemi', 'pancar dönemi' ve düğün sünnet sezonlarında işlerimizde artışlar yaşanır. Esnafın bu dönemlerden kazançlı çıkmasını diliyoruz. Son günlerde artan vaka sayılarına karşın vatandaşlarımızın Maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat etmelerini ve aşı sırası gelmiş vatandaşlarımızın da aşılarının olmalarını istiyoruz. Gurbetçi hareketliliği özellikle biz küçük esnafın pandeminin ardından toparlanmasına katkı sağladı” ifadelerini kullandı.

‘GURBETÇİLERİMİZ ALIŞVERİŞLERİNDE YEREL ESNAFI TERCİH ETSİN’

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, de Kurban Bayramı'nda piyasada yaşanan hareketliliğin gurbetçi sezonunda da sürdüğünü dile getirdi. Karabacak ayrıca memleketlerine gelen gurbetçilerin alışverişleri için yerel esnafı tercih etmesi çağrısında bulunarak, “Gurbetçilerimiz kadim başkent Konya’mıza hoş geldiler. Gurbetçilerimiz ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle ülkelerine ve şehrimize hasret kalmışlardı. Şehrimize gelen gurbetçilerimizden ricam alışverişlerini pandemiden oldukça etkilenen ve derinden yara gören Tarihi Konya Bedesten Çarşısı, Kadınlar Pazarı, Çıkrıkçılar, Zafer vb. esnaflarımız başta olmak üzere Konya merkez ve ilçelerinden bulunan yerel esnaflarımızdan yapmaları. Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaflarımız gurbetçilerimize en iyi hizmeti verebilmenin adına işletmelerinde gereken tüm önlemleri aldı. Bunun yanında hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaflarımız hem yerel vatandaşlarımıza hem de gurbetçilerimize en iyi hizmeti vermenin gayretin içerisinde. Pandemi döneminde gurbetçilerimizin alışverişleri bizler için büyük bir önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

‘GURBETÇİLER SEKTÖRÜMÜZÜ HAREKETLENDİRDİ’

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, gurbetçilerin gelmesiyle sektörün hareketlendiğini ifade etti. Yaşar, “Yaşanan pandemi sebebiyle geçtiğimiz yıl gurbetçilerimiz şehrimize ve ülkemize gelememişlerdi. Şehrimizde yaşayan hemşerilerimiz de kısıtlamalar ve salgın sebebiyle dışarı çıkamamıştı. Haziran ayı ile birlikte gurbetçilerimiz şehrimize ve ülkemize gelmeye başladılar. Gurbetçilerimiz ülkemize gelişleri de hala devam ediyor. Gurbetçilerimiz ülkemize gelmeleri ile birlikte ülkemizde gecikmiş düğünlerini yapıyorlar. Gurbetçilerimizin düğünleri yapmaları ve birikimlerini ülkemizde altına çevirmesi ile birlikte sarraflar ve kuyumcular olarak işlerimizi hareketlendirdi. Bizler de gurbetçilerimizin şehrimize gelerek piyasaları hareketlendirmesini bekliyorduk. Sektörümüzü için önümüzdeki günlerin iyi geçeceği kanaatindeyiz.” dedi.

‘UMUDUMUZ AVRUPALI GURBETÇİLERİMİZDE’

Erkan Başar Gayrimenkul Sahibi Erkan Başar, gurbetçilerin gelmesi ile birlikte emlak sektöründe satışların ve hareketliliğin artacağını ifade ederek emlak sektöründeki hareketliliğin Avrupalı gurbetçilerde olduğunu vurgulayarak, “1,5 yıldan bu yana Avrupa’dan gurbetçi yatırımcı vatandaşlarımız ülkemize gelmiyordu. Ancak gurbetçilerimizin bu yıl ülkemize gelmesi ile birlikte her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de hareketlilik bekliyoruz. Gurbetçi vatandaşlarımız işyerlerimizi ziyaret ederek yatırım yapmak için bizlerden bilgi alıyorlar. Gurbetçilerimiz yönelik satışlarımız tam istediğimiz gibi değil. Ancak önümüzdeki dönemlerde sektörümüzde gurbetçilerimize yönelik gayrimenkul satışlarının hızlanacağı kanaatindeyiz. Gurbetçilerimizin gayrimenkul tercihleri genellikle kira getirisi şeklinde oluyor. Ev ve iş yeri alırken gurbetçilerimiz sıfır olanları tercih ediyorlar. Yine gurbetçilerimiz Yazır, otogar, Beyhekim Hastanesi civarında yeni inşa edilen alanlarda yatırım yapmayı tercih ediyor.” şeklinde konuştu.

ARAÇ KİRALAMA FİRMALARINDA YOĞUNLUK ARTTI

Türkiye pandemi dönemindeki ilk yasaksız bayramını geçirirken, gurbetçilerin 1,5 yıllık aradan sonra memleketlerine gelmesi ile birlikte araç kiralama sektöründe de yoğunluk yaşanıyor. Rent A Car Sahibi Abdullah Ödevci, “Yaşanılan pandemi sebebiyle sektörümüz 2020 yılını zor geçirdi. 2020 yılı bizler için ticari anlamda yaşanmamış bir yıl olarak hafızalarda yerini aldı. Yaşanan ekonomik sıkıntı sebebiyle sektörümüzde bazı meslektaşlarımız işyerlerini kapatmak zorunda kaldı. İyi kötü 2020 yılını atlatarak 2021 yılına kavuştuk. Sektörümüz için beklentimiz bu yıl sonu için kapanmalar ve yasakların olmaması. Sektör olarak bunun da sıkıntısını yaşarız. Elhamdülillah sektörümüz şu anda hem bayram tatili hem de gurbetçilerimizin ülkemize gelmesi ile birlikte bir hareketlilik yaşıyor. Araç kiralamada yaşanan taleplere yetişemiyoruz. Araç kiralamalarımız marka ve modeline göre 250 TL’den başlıyor Bin TL’ye kadar kiralanıyor. Vatandaşlarımız genellikle ekonomik grupta yer alan araçları kiralamayı tercih ediyor. Sektörümüzdeki hareketliliğin Eylül sonuna kadar devam edeceği kanaatindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim