Son dönemde azalan doğal kaynak rezervlerini korumak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin arttı. Nüfusun giderek artması ve sanayileşme, tüm dünyada enerji kaynaklarına duyulan ihtiyacı da artırıyor. Doğal gaz ve kömürden üretilen enerjinin azalan rezerv sebebiyle yetersiz kalması alternatif enerji kaynakları arayışına neden olurken rüzgâr, güneş, su gibi doğayla birlikte çalışabilen yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artıyor. Arol Enerji İnşaat Lojistik Firma Sahibi Jeoloji Mühendisi Muhammed Kaya, firmalarının 12 yıllık bir firma olduklarını güneş panellerinin kurulumu noktasında hizmet verdiklerini ifade etti.

‘ANAHTAR TESLİM PROJELER YAPIYORUZ’

Arol Enerji İnşaat Lojistik Firma Sahibi Jeoloji Mühendisi Muhammed Kaya, firmalarının 12 yıllık bir firma olduklarını güneş panellerinin kurulumu noktasında hizmet verdiklerini ifade ederek, “ Güneş panellerinden elektrik üretimini sağlıyoruz. Firmamız 12 yıllık bir firma. Firma olarak ağırlıklı olarak güneş enerjisi alanında çalışmalar yürütüyoruz. Bizimle temasa geçen tüm müşterilerimizin elektrik ile ilişkisini analiz ederek işe başlıyoruz. İhtiyaç ve hedeflerini anlıyoruz ve yatırımcının yerine kendimizi koyarak işi projelendiriyoruz. Böylece yatırımcı açısından en verimli proje ortaya çıkıyor. Firma olarak kurulumu sağladığımız güneş enerji panelleri ile çiftçilerimizin, sanayicilerimizin enerji giderlerini kurduğumuz paneller ile güneş enerjisinden karşılamasını sağlıyoruz. Çiftçilerimizin sulamada en büyük maliyet girdisi elektrik. Konya’da çiftçilerimiz yer altı sulama ile ürünlerini suluyor bu da çiftçilerimize ciddi bir maliyet oluşturuyor. Çatılara yapılan güneş enerjisi santralleri ile hem öz tüketim elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Hem de öz tüketimden fazla kalan kısımları satış imkanı var. Tarlalara kurulan panellerde satış imkanı yok. Sadece kurulan paneller ile öz tüketim ihtiyacı karşılanabiliyor. Güneş panellerinin uygulama montaj ve mühendisliğini gerçekleştiriyoruz, müşterilerimize anahtar teslim GES yapıyoruz. Yaptığımız panellerimizi müşterilerimize anahtar teslim bir şekilde teslim ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘DOĞAYA KATKI SAĞLIYOR’

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının doğaya ciddi bir katkısı olduğunu ifade eden Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bugün doğalgazdan elektrik enerjisi üretildiğinde temiz bir elektrik enerjisi üretiliyor. Ama bu durumun da doğaya olumsuz etkileri söz konusu. Vatandaşlarımız ve çiftçilerimiz güneşten elektrik üretme imkanı iyi değerlendirmeli. Güneş panelleri sanayi de daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. Firma olarak güneşten elektrik üretim yapan panellerimizi çiftçilerimize de tanıtarak onların hem maliyetlerini düşürmek hem de doğaya katkı sağlamak istiyoruz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) çiftçilere bu konuda destek de veriyor. Yine Ziraat Bankası güneş enerjisi panelleri inşa edecek çiftçilere destek veriyor” ifadelerini kullandı.

‘PANELLERİN EKONOMİK ÖMRÜ 25 YIL’

Güneş panelleri inşa edecek çiftçilere de tavsiyelerde bulunan Kaya, “Çiftçilerimiz öncelikle iş yaptıracakları kişinin mühendislik tecrübelerine bakmaları gerekiyor. Panel inşaatları ciddi bir mühendislik tecrübesi gerektiriyor. Yine işi yapacak firmanın mühendislik kadrosu oldukça önemli. Yine kullanacak malzemeler önemli. Yine panellerin tam çalışması ve veriminin tam olacak olması oldukça önemli. Konya’da güneş enerjisi panelleri ağırlıklı olarak Karapınar’da yaygın. Panellerin ekonomik ömrü 25 yıl” ifadelerini kullandı.

‘YENİ EKONOMİ MODELİNDE ÜRETİM VE ÜRETİCİ ÖNCELENİYOR’

Yeni ekonomi modelinde üretim ve üreticinin öncelendiğine dikkat çeken Kaya, “Yeni ekonomi modelini doğru okumalıyız. Yeni ekonomi modelinde üretim ve üretici önceleniyor. Yeni ekonomi modelini doğru okuyan üretici kazanacak, eski alışkanlık ve işletme modeliyle üretim yapmaya çalışan üreticinin ise artan maliyetler karşısında ezileceğini düşünüyorum. Her ne üretiyor olursa olsun, üreticiler maliyet girdilerini tek tek gözden geçirmeli ve bu maliyetleri düşürmenin yolunu aramalı. Zaten girdilerin listesini eline aldığında elektrik, enerji maliyeti ilk dikkatini çeken kalem olacaktır. Biz bu maliyeti bertaraf eden veya çok ciddi ölçüde tasarruf sağlayan tarafız. Ayrıca güneş enerjisi yatırımı altın çağını yaşıyor diyebiliriz. Çünkü amortisman süreleri çok kısa. 2020’nin ilk çeyreğinde pandemi sebebiyle kapanmalar yaşandı. Bununla birlikte enerji tüketimi azaldı. Bu süreç dönem dönem 2022’ye kadar sürdü. Şimdi ise enerjiye, yani elektriğe aşırı bir talep söz konusu. Enerjisini ithal eden ülkelerde enerji krizi yaşanıyor diyebiliriz. Özellikle Avrupa ülkeleri bunu çok daha derin yaşıyor. Türkiye’de Ocak ayının başında yüzde 130’larda zam geldi ama Avrupa’ya nazaran halen çok daha ucuz elektrik alıyoruz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA