Hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla birlikte giyim sektörüne bu yıl kış erken geldi. Ekim ayına girilmesi ile birlikte giyim sektöründe kış sezonu ürünler de yerlerini almaya başladı. Kışlık ürün fiyatları hakkında Bedesten Çarşısı esnafları bilgi verirken, Tarihi Bedesten Çarşısı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Küçükavcılar da çarşı esnafının kış hazırlıklarını şimdiden tamamladığını dile getirdi.

‘BEDESTEN ESNAFI KIŞA HAZIR’

Ekim ayının yaklaşmasıyla birlikte hava sıcaklarında da düşüş yaşanmaya başlandı. Bu yıl kışın erken geldiğini söyleyen Tarihi Bedesten Çarşısı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Küçükavcılar, Bedesten Çarsısı esnafının da bu konuda temkinli davrandığını ifade etti. Küçükavcılar, ‘‘Çarşıdaki esnaflarımızı ziyaret ettim. Çoğu esnafımız, yaz sezonunu yavaştan bitirip kış sezonuna hazırlık yapıyor. Kaban, mont, kazaklar tezgahlarda yerini almış durumda. Ayakkabılarda bot, çizme için biraz daha erken ancak diğer çeşitlerin satışı başladı. Bedesten Çarşısı esnafı, kışa hazır diyebiliriz.’’ ifadelerini kullandı. Esnafların sezon başlarında iş yaptığına değinen Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Aziz Güleç, kış sezonu ile ilgili şunları söyledi: ‘‘Bedesten Çarşı esnafımızın her dönem düğün, okul, kış sezonu gibi farklı satış sezonları oluyor; bu yüzden sıkıntı yaşamıyorlar. Zaferdeki işletmelere baktığımızda da onların da işlerinde yavaş yavaş bir hareketlenme başladı.’’ Fiyatlardaki artış hakkında konuşan Güleç, sektörde hammadde, enerji, dağıtım ve işçilik başta olmak üzere yüksek girdi maliyetlerinden dolayı fiyatlarda artışın söz konusu olduğunu belirtti.

KIŞLIK GİYİME YÜZDE 100 ZAM!

Kışlık giyim ürünlerdeki fiyatlar konusunda bilgi veren Bedesten Çarşısı esnaflarından Fatih Güvenilir, kışlıklarda geçen yıla oranla yüzde 100 fiyat artışı olduğunu söyledi. Bu zammın 2022 yılı ilk aylarında yapıldığına dikkat çeken Güvenilir, ‘‘Bu yılın başında yapılan zamdan, geçen sezon ki fiyatlar etkilenmemişti. Ancak bu yıl, geçen yıl ki fiyatlara göre yüzde 100 zam var. Fiyatların artması, satışları çok etkilemiyor çünkü ihtiyacı olan insanlar alışverişini yapıyor. Geçen yıl kadın montları 350 liradan başlarken, aynı kalitedeki mont, bu yıl 650 lira. Erkek dış giyim ürünleri 600 ile bin 300 lira arasında. Tekrar bir zam beklentimiz yok ancak yıl başından sonra olabilir.’’ ifadelerini kullandı. Fiyatlarda kâr payını düşük tuttuklarını söyleyen Güvenilir, arzın talebi karşılayamadığına değinerek sezon sonunda yapılan alışverişlerde vatandaşların indirimle karşılaşamayacaklarını söyledi.

Yeni sezona hazırlık yaptıklarını söyleyen Semih Kundura işletmecisi Bekir Örüm ayakkabı fiyatları hakkında bilgi verdi. Örüm; ‘‘Kışlık ayakkabılarda fiyat aralığımız, geçen yıla oranla yüzde 100’e yakın artmış durumda. Geçen yıl 200 liradan başlayan bot çeşitleri, bu yıl 400 lira. Bu fiyat, kalitesine göre 800 liraya kadar çıkıyor. Erken gelen soğukların, bizim satışlarımıza bir etkisi olmadı. Yağışların gelmesiyle, kışlık ayakkabı satışlarımızın başlayacağını düşünüyorum.’’ dedi. Tedarik sıkıntılarının olmadığını ifade eden Örüm, ‘’Tüm hazırlıklarımız tamam, müşterilerimizi bekliyoruz.’’ İfadelerine yer verdi.

‘KIŞ SEZONUNU ERKEN AÇTIK’

Yazlık ürünlerde stokların tükenmeye başladığını söyleyen Bedesten esnaflarından Tahir Aşkar, sezon sonu ürünlerinde yüzde 50 indirim yaptıklarını belirtti. Kış sezonunu açtıklarına vurgu yapan Aşkar, ‘‘Yaklaşık 15 gün öncesinden kışlık ürün tedarikine başlamıştık. Konya’nın soğuğuna yakalanmak istemeyen yerli vatandaşların yanı sıra kışlık alışverişini Türkiye’den yapmak isteyen gurbetçilerin de olmasıyla kış sezonu bu yıl erken açıldı. Havaların birkaç gündür soğuk devam etmesi, bizim de satışlarımızda harekete sebep oldu. Memnunuz, inşallah bereketli bir sezon bekliyoruz.’’ dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim