Hayatın devamlılığı adına temel ihtiyaçlarından biri olan gıda ürünlerinde vatandaşların gözü boyanıyor. Eskiden 1 kilo adı altında satılan birçok ürün özellikle son yıllarda gram olarak satılmaya başladı. Yoğurt, tereyağ, sıvıyağ, bulgur, pirinç, fasulye, nohut gibi birçok kalem üründe göz yanılması uygulanıyor. Vatandaşlar ise aldığı ürünü 1kilo zannedip alıyor. Gıda ürünlerinde paketleme büyüyor fakat gram olarak azalıyor. Uzmanlar ise vatandaşların AVM ya da başka bir yerde alışveriş yaparken, bu duruma kanmamaları için uyarıyor.

Gıda ürünlerinde algı oluşturulduğunu kaydeden Dinç, “Özellikle son zamanlarda gıda ürünlerinin gramajı maalesef düştü. Paketler ise büyüdü. Vatandaşlar aldığı ürünü kilo bazında aldığını düşünüyor. Ambalajı büyük olan paketler var. Vatandaşlar üzerinde algı oluşturuluyor. Yoğurtta, zeytinde, tereyağda, bulgurda, pirinçte, mercimekte ve birçok kalem üründe bu uygulanıyor. Eskiden paketler 1 kilo olarak satılırdı. Şimdi birçok firma bunu maalesef grama çevirdi. Paketlerde gramını vatandaşın görmemesi adına özellikle küçük yazmayı tercih ediyorlar. Çoğu insanımızda 1 kilo ürün aldığını zannediyor. Satılan ürünlerde gram değil, kilo fiyatı yazmalı. 5 litrelik yağ diye alınan ürün 4,5 litre çıkıyor. Ama sizden 5 litre yağ parası kesiyorlar. Ayrıca kilo olarak yazıp yine eksik çıkabilen ürünlerde olabiliyor” dedi.

Bakış açısı değişti, sıra iktidarda! Bakış açısı değişti, sıra iktidarda!

‘AMAÇ TÜKETİCİYİ YANILTMAK’

Vatandaşların ürün alırken, dikkat etmesi ve gramını kontrol etmesi gerektiğini anlatan Dinç sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi, “Dinç, “Bir ürün satılıyorsa altına kilo birim fiyatı eklenmelidir. İşte burada buda maalesef yapılmıyor. Yarım kilo kesme şeker aldığımızı zannediyoruz. Halbuki 350 gram alıyoruz. 1 kilo kaşar aldığımızı düşünüyoruz, halbuki 900 gram alıyoruz. 1 kova yoğurtta 1 kilo yoğurt aldığımızı zannediyoruz, yine maalesef 800-850 gram alıyoruz. Ürünün paketleri büyüyor ama içindeki ürünün gramajı maalesef düşürülüyor. İşte burada göz yanılması var. Amaç tüketiciyi yanıltmak. Ambalajı büyük gösteren birçok ürün var. Paketleme var. İçi ise beklediğimiz gibi çok değil. Her üründe 100 gram eksik gösterilirse ne olacak? Vatandaşlarımız gerekirse aldığı ürünü tartsın. Sürekli kontrol etsin” diyerek sözlerini tamamladı. SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim