Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite hayali kuran öğrenciler ve aileleri tercih yapacakları Üniversiteleri ve bölümleri yakından araştırmaya başladı. Üniversite tercihlerinde Konya ise büyük önem taşıyor. 3 devlet ve 2 özel olmak üzere 5 üniversitesi bulunan Konya, adeta bir öğrenci şehri durumunda. Toplam 100 binden fazla üniversite öğrencisini ağırlayan Konya, üniversitelerin eğitim kalitesinin yüksek olmasıyla da göze çarpan iller arasında bulunuyor. Bu anlamda Türkiye genelinde üniversite tercihinde bulunan öğrenciler için Konya ilk sıralarda yer alıyor.

REKTÖR ÖZÇELİK ÜNİVERSİTEYİ ANLATTI

Tercih dönemin başlaması ile birlikte Konya’da bulunan üniversitelerin rektörlerini Konya Yenigün Gazetesi’ne konuk ediyoruz. Röportajlarımızın ikinci konuğu olan Konya Teknik Üniversitesi Rektörü (KTÜN) Prof. Dr. Babür Özçelik, üniversitelerinin detaylarını ve eğitim kalitesini paylaştı. Özçelik, üniversitelerin tecrübeli ve alanında uzman akademik kadro, Anadolu’nun sanayi merkezindeki konumu, üniversite-sanayi odaklı araştırmaları, stratejik kuruluşlarla işbirliği ve Ar-Ge, tasarım inovasyonda öncü bir devlet üniversitesi olan Konya Teknik Üniversitesi’nin, ‘Gelişimin Öncüsü’ sloganıyla ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacak çalışmalarla adından söz ettirdiğine dikkat çekti.

Sayın Rektörüm, öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Merhaba, 1966 yılında Yusufeli/Artvin’de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimini Gebze/Kocaeli’de tamamladım. Lisans derecemi 1989 yılında ve Yüksek Lisans derecemi 1993 yılında Marmara Üniversitesinden, Doktora derecemi ise 1999 yılında Sakarya Üniversitesinden aldım. Doktora sonrası çalışma için 2003 yılında ABD’ye giderek Florida International University, Makine Mühendisliği Bölümünde akademik araştırma çalışmalarında bulundum. Kesici Takım İmalatı ve Sıcak Dövme Kalıpçılığı konularında toplam 3 yıl süreyle özel sektörde çalıştım. 1997 yılında Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) Uzman olarak göreve başladım. 2000 yılında GTÜ, Tasarım ve İmalat Mühendisliği bölümünde Yard. Doç. Dr., 2006 yılında GTÜ, Makine Mühendisliği bölümünde Doçentliğimi aldım. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümlerinde Profesör olarak görev yaptım. Gebze Teknik Üniversitesinde 2014-2018 yılları arasında; Rektör Yardımcılığı göreviyle birlikte; Mühendislik Fakültesi Dekan V., Mimarlık, İşletme ve Temel Bilimler Fakültesi Dekan V. görevlerini yaptım. Ayrıca, Enerji Teknolojileri Enstitü Müdür V. ve Savunma Teknolojileri Enstitü Müdür V., Gebze ÖSYM Koordinatörlüğü, Bölüm Bşk V., Bölüm başkan yardımcılıkları ve birçok kurul/komisyon başkanlığı/üyeliği görevlerinde bulundum. 6 Eylül 2018 tarihi itibariyle de Konya Teknik Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktayım.

Kurumunuzu tanıyalım. Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Üniversitesi’nin öğrenci ve akademik personelini nicelik ve nitelik bakımından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konya Teknik Üniversitesi, 1970 yılında kurulan Konya Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisine dayanan birikim ve tecrübesinden aldığı güçle 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı resmi gazetede yayımlanan 7141 sayılı kanun ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir.Konya Teknik Üniversitesinin kuruluşuyla Selçuk Üniversitesi bünyesinde bulunan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu üniversitemize bağlanmış olup bugün Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olmak üzere aktif olan dört birim, 13 bin 552 öğrencisi yaklaşık 700 akademik ve idari personeliyle bilim, tasarım ve teknoloji üretilmesine öncülük etme misyonuyla öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Üniversitesi'nin özelliklerinden bahsettiniz. Diyelim ki, ben bir öğrenciyim. Neden Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Üniversitesi'ni tercih etmeliyim?

Çünkü Konya Teknik Üniversitesi; temeli 50 yıllık Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisine dayanan bilim, teknoloji ve inovasyon üssü yeni bir güç olarak Konya’da bulunan 3 devlet üniversitesinden biridir. Küresel rekabetin hâkim olduğu günümüz teknoloji çağında, çağı yakalayan, araştırma ve geliştirme yeteneği ile donatılmış, rekabetçi, nitelikli projeler üreten, mühendisler, mimarlar ve teknikerler yetiştirmeyi amaçlayan Konya Teknik Üniversitesi; Tecrübeli Akademik Kadro, Anadolu’nun Sanayi Merkezindeki Konumu, Üniversite-Sanayi Odaklı Araştırmaları, Stratejik Kuruluşlarla İşbirliği, Ar-Ge, Tasarım İnovasyonda Öncü, Bölümler Arası Geçiş Olanakları, Erasmus ile Uluslararası Eğitim İmkanı, MÜDEK trafından Akredite Edilmiş Bölümleri, Yenilikçi bir devlet üniversitesidir. Öğrenci odaklı yaklaşımıyla Öğrenci Toplulukları desteklenmekte TEKNOFEST gibi ulusal ve uluslararası pek çok yarışmada elde edilen başarılarla adından söz ettirmektedir. Ayrıca SSB ile imzalanan protokol sayesinde savunma şirketlerinde öğrencilerimize proje yapma ve staj yapma imkanı sunulmaktadır. Konya Teknik Üniversitesinin, İtalya, Almanya, İspanya gibi ülkelerin üniversiteleri ile anlaşmaları bulunmaktadır. Bu üniversitelerle öğrenci değişimi aktif olarak gerçekleştirilmektedir. Bunun yani sıra Dış İlişkiler Ofisi, öğrencilerimize ücretsiz yurtdışına gitmenin kapılarını açmaktadır. Öğrencilerimizi Erasmus’un yanı sıra Farabi ile yurtiçinde Mevlana ile dünyanın dört bir yanına göndermekteyiz.

Kampüsünüzde öğrenciler için sunduğunuz sosyal alan ve faaliyetlerden bahsedebilir misiniz? Hem bu faaliyetler öznelinde hem de eğitimin kalitesini artırmak amacıyla neler yapıyorsunuz?

Konya Teknik Üniversitesi, Türkiye’nin merkezinde ve en büyük yüz ölçümüne sahip ili Konya’ da yer almasıyla kara, demir ve havayolu ulaşım imkânları bakımından çok avantajlı bir konuma sahiptir. Konya’da, şehir içi hafif raylı sistemin ucuz ve geniş ulaşım ağını kullanan öğrenciler, dinamik ve sosyal bir yaşam kalitesine sahiptir. Eğitim- öğretim dönemi içerisinde (Eylül-Haziran arası) Konya şehir merkezinden Gelişim Yerleşkemize ve Alaeddin Keykubat Yerleşkesi içerisinde yer alan birimlerimize her 10 dakikada bir hafif raylı sistemle ulaşım imkânı vardır. Öğrencilerimizin Gelişim Yerleşkemizde üniversitemize ait 320 öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yerleşkemizin bulunduğu Bosna Hersek Mahallesi ile Alaeddin Keykubat Yerleşkesi içerisinde Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) ait devlet ve özel yurtlar da konforlu barınma imkânına sahiptir. Yurtların yanı sıra öğrencilerimiz imkânları dâhilinde stüdyo daire veya kiralık daire imkanlarından da faydalanabilmektedir. Yine öğrencilerimiz Selçuk Üniversitesi ile imzaladığımız protokol gereği de üniversitenin tüm sportif, sağlık, kültürel faaliyetler ile alt yapı hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Farklı alanlarda kurulan 29 öğrenci topluluğumuz bulunmaktadır. Her biri oldukça aktif olan topluluklarımız bünyesinde öğrencilerimiz önemli çalışmalar, projeler ve etkinlikler düzenlemektedir. Özellikle TEKNOFEST gibi TÜBİTAK gibi yarışmalara katılan oldukça başarılı takımlarımız bulunmaktadır. Onların bu gibi ulusal ve uluslararası platformlarda yer almaların önemsiyoruz ve bu konuda her türlü desteği de vermeye gayret gösteriyoruz.

Tercih döneminde öğrencilerin aklındaki en önemli soru, geleceğin mesleklerinin neler olduğu. Sizce geleceğin meslekleri neler? Gençlere iş potansiyeli yüksek olarak hangi bölümleri önerirsiniz?

Savunma Sanayii Yönelik Araştırmalar, Nanoteknoloji ve İleri Malzeme Araştırmalar. İleri ve Akıllı İmalat, Sürdürülebilir Planlama ve Tasarım, Yer bilimleri, Doğal Afetler ve Doğal Kaynak Araştırmaları üniversite olarak öncelikli alanlarımız arasında bulunuyor. Yine yapay zeka uygulama ve araştırma merkezi kuruyoruz. Bu alanlara yönelik Yüksek Lisans ve Doktora programları açmayı planlıyoruz. Mimarlık ve Tasarım Fakültemizde öğretim sürdüren Mimarlık ve Şehir Bölge Planlama ilave olarak İç mimarlık ve Endüstriyel ürün tasarımı bölümleri açtık.

Öğrencilerin tercih dönemindeki en önemli etken, aile. Ailelerin tercih dönemindeki öğrencilere yönelik davranış ve yaklaşımlarına dair ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Ailelerimiz öncelikle öğrencilerimizin yeteneklerine ve hedeflerine yönelik tercih yapmaları konusunda onları yönlendirmeli ve onlara destek olmalıdır. Ayrıca, seçecekleri meslekleri gerek üniversitelere giderek yerinde gerekse internet üzerindeki tanıtım videoları ve canlı bağlantılarla araştırmalarını tavsiye ederim.

Koronavirüs’e karşı Üniversite önlemler aldınız? Üniversitelerin eğitim öğretimin açılması ile birlikte ne gibi önlemler alınacak?

Konya Teknik Üniversitesi pandemi sürecinde üst düzey önlem almaktadır. Bu kapsamda yeni öğretim sürecinde de sınıflar sık sık dezenfekte edilecek. Okul giriş ve koridorlarında el dezenfektanları bulunacak. Özellikle kalabalık derslerde şube sayısı artırılarak ve devam zorunluluğu esnetilerek sınıflarda sosyal mesafenin sağlanması hedeflenmektedir. Yüksek Öğretim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda programlarımızın her yarıyılı için en az %10 olmak üzere %40'a kadar uzaktan öğretim yöntemiyle yapılması planlanmaktadır. İkinci bir dalga olması durumunda, 2019-20 Bahar yarıyılında uygulandığı gibi, her an uzaktan öğretime geçecek alt yapı ve öğretim kadrosuna sahip olduğumuz için bir iki haftalık bir hazırlıkla akademisyenlerimiz derslerini uzaktan öğretimle verebilecek durumdadır. Ayrıca olağanüstü durumlarda stajların firmalarda klasik usulle, uzaktan veya karma yapılması planlanmaktadır. Uzaktan stajda konu ile ilgili belgeseller ve firma videoları öğrencilere sistem üzerinden verildikten sonra bu bilgilere dayalı staj defterlerinin hazırlanması istenebilecek. Karma usulde haftada bir gün firmada fiili staj diğer günlerde firma üretim, kalite kontrol, yönetim organizasyonu vb. konularda firma tanıtım videolarından ve dokümanlarından yararlanılarak proje raporu oluşturulabileceği ön görülmektedir.

Öğrenciler neden Üniversite eğitimlerini Konya’da yapmalı?

Bilinmelidir ki Anadolu’nun sanayi merkezi haline gelen Konya’da Teknik bir üniversite olarak üzerimize önemli görevler düşmektedir. Dünyanın küresel bir pazara dönüştüğü, ekonomi başta olmak üzere birçok alanda ülkeler arasında sınırların kalktığı ve sınırları bilginin gücünün tayin ettiği günümüz dünyasında, bilgiyi üreten ve ürettiği bilgiyi teknolojik ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde ürüne dönüştüren yüksek teknoloji üssü haline gelmesine katkıda bulunacak nitelikli araştırmalar yapılması ve bu araştırmalarla elde edilen bilginin sanayide uygulamaya koyulmasını sağlamak önde gelen hedeflerimizden biridir. Kurulduğu günden bu yana geçmişin akademik birikimi ve kültürünü unutmadan, yeniliğe açık, her alanda gelişime öncülük eden üniversitemiz; bilimsel, sosyal, ekonomik, kültürel ve sportif anlamda etkin ve dinamik gücünü her geçen gün artırarak geleceğe umutla ve güvenle bakmaktadır. Bilindiği gibi üniversiteler toplumun kendilerine verdiği destek ve önemle yükselebilirler. Bizler de toplum için bilim üreten üniversite olma anlayışıyla fiziki, akademik ve idari açıdan Araştırma Üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz. Öğrencileri bir kere daha bilim ve teknolojiye katkı sunmak ve Türkiye’yi daha ileriye taşımak hedefiyle çalışmaya devam eden üniversitemize davet ediyoruz.

Rektör olarak öğrencilere 3 kitap tavsiye etseydiniz hangi kitapları tavsiye ederdiniz?

Stephan R. Covey ‘ın “Etkili İnsanların “7” Alışkanlığı”, Don Norman’ın “Gündelik Şeylerin Tasarımı” Timothy Ferriss’in “4 Saatte Süper İnsan” kitabını okumalarını tavsiye edebilirim.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim