“Geçmişten Geleceğe-Selçuklu’dan Söğüt’e" kültür turları büyük ilgi görüyor. Selçuklu Belediyesi’nin ilçedeki vatandaşlar için hazırlamış olduğu Bilecik-Söğüt kültür turuna 11 bin ilçe sakini başvurdu. 40 kişilik bay, bayan ve evli çift gruplar halinde bir aylık süreçte her gün yapılan turlardan toplam bin 500 kadar vatandaş faydalanmış olacak. Her gün Yüksek Hızlı Trenle (YHT) Konya’dan Bilecik’e yapılan günübirlik tur, saat 06.00’da Selçuklu YHT’den Bilecik’e hareket edilerek başlarken, profesyonel rehber eşliğinde yapılan turun sonunda akşam Konya’ya dönüş sağlanıyor. 10 Ağustos’ta başlayan ve 1 hafta daha uzatılan kültür turu, 10 Eylül’e kadar devam edecek.

‘PROGRAMA ÇOK GÜZEL ZİYARET YERLERİ KONULMUŞ’

Selçuklu Belediyesi’nin ‘Geçmişten Geleceğe’ sloganıyla geçmişini bilme ve yad etme anlamı taşıyan tura katılan vatandaşlar, Bilecik ve Söğüt’te tarihe tanıklık etmiş toprakları gezdi. Kültür turu kapsamında Selçuklu’dan gelen vatandaşlara eşlik eden Tur Rehberi Enes Bengisu, Söğüt programında gezilecek yerlerin belirlenmesinde nokta atışı yapıldığını ifade etti.

 İlk ziyaret noktası olan Şeyh Edebali Türbesi’nde başlayan gezi programını anlatan Rehber Bengisu, “Bu gezimizde bol bol tarihin izlerini göreceğiz. Şeyh Edebali Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra Osman Gazi’den başlayan ve bütün Osmanlı padişahlarının hayatı ve eserlerinin yer aldığı Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi’ni geziyoruz. Orhan Gazi Camii, Şeyh Edebalı Türbe Ziyareti, Bilecik Müzesi ve Yaşayan Şehir Müzesi’ni gezdikten sonra merkezden ayrılıp Söğüt ilçesine gidiyoruz. Ertuğrul Gazi’nin kabrinin bulunduğu Ertuğrul Gazi Türbesi’ni, Abdülhamit Han’ın yaptırdığı Hamidiye Külliyesi, Söğüt Müzesi, Çelebi Camii ve Osmanlı tarihinin ilk mimarisi ve ilk mescidi olarak bilinen Kuyulu Mescid’i ziyaret ederek turumuzu tamamlıyoruz” dedi.

‘SELÇUKLU BELEDİYESİ ETAP TURLARI, GELENEKSELE DOĞRU GİTMEKTE’

“Selçuklu’dan Söğüt’e’’ sloganında Selçuklu Devleti’nin bitmediğine atıfta bulunulmak istendiğine dikkat çeken Bengisu, “Selçuklu’da başladık ancak biz bitmedik ve Osmanlı Devleti olarak Söğüt’te yeniden ayaktayız’ anlamında bu sloganın kullanmak istenildiğini düşündüğünü söyledi. Selçuklu Belediyesi ile ilk defa bu program vesilesiyle çalıştığını ifade eden Rehber Enes Bengisu, ‘’Duyduğum kadarıyla Konya’da böyle bir tur, devamlı olarak sadece Selçuklu Belediyesi’nde yapılıyor. Bu turların tabi artırılması gerekiyor, Selçuklu ’da etap halinde gerçekleştirilen bu turlar, yavaş yavaş geleneksele doğru gitmekte. Program içeriği de tarihi tur olarak doyurucu, dolu dolu bir tur.’’ dedi. Bursa’dan tur programı içim geldiğini söyleyen Bengisu, turun başarılı olduğunu ve önümüzdeki etaplarla da memnuniyetle Selçuklu Belediyesi’yle çalışmak istediğini ifade etti.

‘KÜLTÜR TURİZMİ İÇİN GÜZEL BİR ÖRNEK’

Ülkemizde turizm denildiğinde ilk akla deniz, kum, güneşin geldiğini söyleyen Rehber Enes Bengisu, “İnsanlar daha çok yaz ve kış turizminde eğlence amaçlı turları tercih ediyorlar ve turizm denildiğinde ilk akla gelen deniz, kum, güneş oluyor. Kültür turizmi her zaman arka planda kalıyor. Bilecik, kültür turizmi için görülmesi gereken bir yer ve gelen misafirlerimiz de buradan memnun ayrılıyorlar. Turu düzenleyenlere teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Selçuklu Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu turda anlaşmış olduğu turizm firması, Çiçek Turizm Görevlisi Aslı Ceran, tur boyunda bayanlar kategorisinde misafirlere eşlik etti.  Tura dair açıklama yapan Ceran, “Güzel zaman geçiriyoruz, tura katılan bayanlar da memnun kalıyor. Daha önce böyle bir tur deneyimim olmamıştı ancak çok zevkli.” dedi.

KURULUŞ VE KURTULUŞUN ŞEHRİ: BİLECİK

Bilecik Kültür Turunda diğer duraklardan olan Yaşayan Şehir Müzesi’ni Alan Rehberi Muhlis Aydemir anlattı. Aydemir, Bilecik’in taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek, kuruluş ve kurtuluşun diyarı olarak bilindiğini söyledi. Yaşayan Şehir Müzesi’nin 2 kat ve 5 ana bölümden oluştuğunu ifade eden Aydemir, “Müzemizde konularına göre 5 bölüm bulunmakta. Alt katında Osmanlı Devleti’nin kuruluş odası, Millî Mücadele yılında Bilecik’te geçen savaş ve olayların anlatıldığı Millî Mücadele bölümü ve üst katta da Bilecik’in sosyal yaşantısının yer aldığı, Bilecik zanaatları ve Cumhuriyet yıllarının anlatıldığı bölümler yer almakta” şeklinde konuştu.

BİLECİK’İN TARİHİ, BİLECİK MÜZESİ’NDE

Tur kapsamında pek çok müze, türbe ve cami gezilirken Bilecik’in geçmişi ve bu gününü anlatan Bilecik Müzesi, misafirlerin dikkatini çeken yerlerden oldu. Müzenin bulunduğu binanın 1794’te 2 katlı jandarma binası olarak inşa edildiğini söyleyen Rehber Enes Bengisu Bilecik Müzesi’nin tarihi ve içeriğini Konyalı misafirlere aktardı: “Jandarma binası olarak inşa edildikten sonra alt kat hapishane yapılmış. 1921-1922 yıllarındaki Yunan işgalinde tamamen yanmış olan binanın enkazı üzerine işgalden sonra iki kat olarak adliye binası inşa edilmiş ve alt katı hapishane olarak kullanılmıştır. 1996 yılında cezaevinin yeni yapılan binasına taşınmasıyla birlikte müze olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen bina 2006 yılından itibaren müze olarak hizmet vermekte. İçeriğine baktığımız zaman çok kapsamlı eserler yer almakta. Öyle ki Bilecik Müzesi’ni gezdiğiniz zaman Bilecik’teki her yeri tanımış oluyorsunuz.”

ERTUĞRUL GAZİ TÜRBE NÖBET DEĞİŞİMİ ÇOK SEVİLDİ

Gezi noktalarından biri olan ve Ertuğrul Gazi’nin mezarının bulunduğu Ertuğrul Gazi Türbesi önünde alp kıyafeti giyen askerlerin tuttuğu saygı nöbeti de yoğun ilgi gördü. Türbe önünde yılın her günü 2 askerin tutulan nöbet değişiminde görevi devralmaları Konyalı ziyaretçiler tarafından gözlemlendi.

Osman Bey’den başlayarak bütün Osmanlı padişahlarının hayatları ve yaptırdıkları eserlerin yazılı olduğu Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, tura katılan vatandaşlar tarafından sevilen yerlerden oldu.

‘BURSA DA TURA DAHİL EDİLEBİLİR’

Tarihi konumu itibariyle Osmanlı’nın kuruluşuna şahitlik etmesi sebebiyle ‘Kuruluş ve Kurtuluşun Şehri’ olarak anılan Bilecik’in eşsiz yeşilliği ve tarihine tanıklık eden Selçuklulu vatandaşlar, bu tarihin devamını görmek niteliğinde programa ilerleyen dönemlerde Bursa’nın da dahil edilmesini istedi. 5’inci etabı bu yıl gerçekleştiren turdan bu yıl sosyal medya aracılığıyla haberi olduğunu ifade eden Gülden Türkmen, 2 oğlunu evde babalarına bırakıp bu tura katıldığını söyledi. Türkmen, ecdadı tanımak ve hatırlamak adına güzel bir işe imza atıldığını dile getirirken, ‘’Buraları bizzat görmek güzel bir duygu. Coğrafi yapı olarak küçük bir şehir olmasının yanı sıra Türk geçmişine ışık tutması açısından da keyifli bir organizasyondu. Bilecik, küçük olması sebebiyle bir güne sığdırılabilir bir şehirdi, biz de gezilmesi gereken her yeri gezdik. Gezdiğimiz yerlerin tarihi olması sebebiyle sıkıcı olması beklenebilir ancak Tur Rehberimiz Enes Bey’in güzel anlatımı sayesinde sıkılmadan güzel bir gezi gerçekleştirdik. Her şey güzel düşünülmüş, öncelikle Ahmet Pekyatırmacı Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Buna ek olarak tura Bursa’da dahil edilerek konaklamalı bir tur da gelecek yıllarda gerçekleştirilebilir.’’ İfadelerini kullandı.

TURA KATILANLAR SELÇUKLU BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR ETTİ

Arkadaşı vesilesiyle Selçuklu kültür turundan haberdar olduğunu dile getiren tur katılımcılarından Sebahat Tok, “Çok güzel bir duyguydu, 3 arkadaş olarak katıldık ve hepimiz memnun kaldık. En çok aklımda kalan ve beğendiğim şey ise, Yaşayan Şehir Müzesi eseri olan eski bir piyanoydu. Yaşanmışlıkların olduğu yerleri görmek ve kültürel bir tur olması sebebiyle katılmak istemiştik ve beklediğimiz gibi de geçti. Yıllar önce Bilecik’e eşimle gelmiştim ancak gezmeye çok fırsatım olmamıştı, kentin tarihini bilen bir rehberle gezmek, bizim için ayrıca güzeldi. Tarihi canlı olarak görme fırsatı verdikleri için belediyemize çok teşekkür ediyorum. İlerlemiş yaşımıza rağmen trenden sonra bize sunulan otobüs hizmeti sayesinde yorulmadan turumuzu tamamladık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Ramazan Gazzeliler için buruk geçiyor! Ramazan Gazzeliler için buruk geçiyor!

Aysu Aksoy, gezi boyunca kendilerine eşlik edenlerin ilgi alakasını beğendiklerini ifade ederek, “Daha önce başka turizm firmaları ile katıldığımız turlar da oldu ancak bu tur, beklediğimizden daha iyiydi. Yol boyunca bize eşlik eden Aslı Hanım ve Selçuklu Belediyesi’nin Bilecik’te bizim için tahsis ettiği otobüs, bizleri özel hissettirdi. Ayrıca belediyemiz tarafından organize edilen yemeklerle de hem karnımızı hem ruhumuzu doyurmuş olduk. Bilecik’in askeri bölgesine daha önceden gelmiştim ancak gezme fırsatım da olmadığı için bu kadar yeşil bir şehir beklemiyordum. Dolayısıyla hizmetten ve Bilecik’ten memnun kaldık. Sakinliğiyle ve tarihi yaşantılarıyla beğendiğim bir şehir oldu. Emekli olduğumda yaşamak isteyeceğim şehirlerin biri bile olabilir’’ dedi.

HACER CEYLAN- MERVE DURGUT

Editör: TE Bilişim