Türkiye’de yerel gazeteler son zamanlarda artan maliyetler nedeniyle adeta can çekişiyor. Özellikle pandemi döneminde ülke genelinde birçok gazete ve dergi girdi maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle yayın hayatına son vermişti. Artan maliyetlerin başında kağıt başta olmak üzere, kalıp, boya gibi önemli etkenler varken, basın ilan gelirlerinin düşük olması gazeteleri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Sorunlara çare olmak için zaman zaman toplanan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu bu kez Konya’da bir araya geldi. Ülkenin dört bir tarafından sorunları dile getiren gazeteciler, özellikle meslek yasasına bir zemin oluşturulması gerektiğine işaret ediyor.

‘GÜN GEÇTİKÇE BATIYORUZ’

Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Arslan, yerel gazetelerin ülkenin sesi olduğunu dile getirerek, “Gün geçtikçe batıyoruz” dedi. Arslan, “Anadolu’da gazetecilerin çok ciddi sıkıntıları var. Neredeyse batma noktasında geldik. Ben uzunca bir süredir Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığını yürütüyorum. İlimizde daha önce 18 tane gazetemiz vardı. Bu gazeteleri yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 2 gazeteye dönüştürdük. Hükümetin gazetelere destek vermesi ve ilan ücretlerini artırması gerekiyor. SGK konusunda takviye lazım. Bunlar olmadıkça çözüm olmaz. Yerel gazeteler aslında ülkelerin sesidir. Olaya buradan bakmak lazım. Yani yerelde bu ülke ayakta kalır. Yerel basın bu ülkenin çalışanlarıyla birlikte can damarıdır. Ülkemizde 42 tane iletişim fakültesi var. Her yıl binlerce mezunumuz oluyor ama bunları barındıramıyoruz. Biz bunlara alternatif kaynak bulmayız. Bu gençler bizlerin yarınlarıdır. Başı boş bir şekilde gençlerimizi sokaklarda bırakamayız. Öğrencilerinde İŞKUR destekli bir şekilde mesleğe kazandırılması lazım. Maalesef illerin sesi kesiliyor ve batıyoruz. İllerin sesi kesilirse ülkenin sesi kesilir. Buna acilen çözüm bulunması lazım. Bu duruma gerçekten bir gazeteci olarak üzülüyorum. Sektör böyle olmamalıdır” dedi.

‘SORUNLARA ÇERE OLUNMALI’

Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Basın Meslek Yasası’nın çıkması gerektiğine işaret ederek, “Sorunlarımızı bir bütün olarak her platformda dile getiriyoruz” dedi. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 24. toplantısını gerçekleştirdi. Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, gazetecilerin bazı sorunlara maruz kaldığını açıkladı. Özdemir, “Ülke ve dünyada maalesef ekonomik sıkıntı söz konusu. En büyük mağduriyetlerinden birisi ise maalesef bizim sektörde yaşanıyor. Kâğıt başta olmak üzere malzemelerimizin birçoğu yurt dışından geliyor. Bu nedenle kâğıtta yüzde 400 diğer boya gibi ürünlerde de yüzde 200-300 oranında zam geldi. Basın ilan gelirlerinde de yüzde 70’e yakın bir artış oldu ama bu yeterli değil diğer tarafı düşündüğümüz zaman. Biz yaptığımız toplantılarda zorlukları atlatabilmek için gerekli raporları sürekli hazırlıyoruz. Sonuç bilgilerinden yola çıkarak gayret gösteriyoruz. Basın Meslek Yasası’nın çıkması için canla başla mücadele ediyoruz. Genel başkanımızda aynı şekilde bu sorunları her platformda dile getiriyor. Hükümet yetkililerine, Muhalefete, İletişim Başkanlığına bunları iletiyoruz. Çözüm önerimiz var. Kağıt süspanse edilebilir. Vergi indirimi uygulanabilir. Sigorta kolaylığı sağlanabilir. Bununla ilgili çalışmalarımız bir bütün halinde devam ediyor. Tekliflerimizi sunuyoruz” dedi.

‘BASIN KANUNU İLETİŞİM ŞARTLARINA GÖRE YENİDEN DÜZENLENMELİ’

Malatya Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Vahap Güner, Basın Kanunun iletişim şartlarına göre yeniden ayarlanması gerektiğini ifade ederek, “Cemiyetimiz 1989 yılında Gazeteci Haydar Karaduman ile birlikte 11 arkadaş bir araya gelmek suretiyle cemiyetimiz kuruldu. 1989 yılından 2018 yılına kadar cemiyetimizin başkanlığını Haydar Karaduman yaptı. Haydar Karaduman’ın vefatının ardından 2018 yılından bu yana cemiyet başkanlığı görevini sürdürüyorum. Cemiyetimiz Doğu Anadolu’da hem kurumsal olarak hem de mevki olarak bölge cemiyetleri arasında en kapsamlı cemiyetlerdendir. Cemiyetimize üye 120 gazeteci bulunmaktadır. Malatya’da 5 günlük gazete, 2 dergi, 16 radyo, 2 adet de uydu da yayın yapan televizyonumuz mevcut. Gazetecilik teknolojik olarak değişime uğramakta. Gazeteciliğin hiçbir zaman ölmesi mümkün değil. Gazetecilik yenilikle ve teknoloji buluşucunca daha fazla kişiye ulaşmayı sağladı. Günümüzde gazetecilik bitmedi. Gazeteler arşiv konumundadır. Gazetecilik gelişerek devam ediyor. Bu kapsamda yapılması gereken internet medyasını da yasal kapsama almak suretiyle internet sitelerine istihdam zorunluluğu ile birlikte bir takım destekler vermek suretiyle sayıları yüzleri aşan İletişim Fakültesi Mezunları internet sitelerinde zorunlu kadrolarda istihdam edilirse bu öğrencilerimiz de iş bulur. İnternet medyası yasal kapsam alanına alınmalı. Basın kanunu iletişim şartlarına göre yeniden düzenlenmeli” ifadelerini kullandı.

‘YEREL BASIN TÜRKİYE’NİN KILCAL DAMARLARIDIR’

Elazığ Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FGHC) Başkanı Semih Erdem, yerel basının Türkiye’nin kılcar damarı olduğunu ifade ederek, “Cemiyetimiz 35 yıllık bir cemiyet. Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum’dan sonra en eski cemiyetiz. Elazığ basın olarak güçlü bir il. Cemiyetimize üye 150’e yakın meslektaşımız var. Elazığ’da 4 günlük gazete ile 2 uydu da yayın yapan televizyonumuz var. Meslektaşlarımıza yönelik eğitimler düzenliyoruz. Türkiye’de ilk defa Dığıtal Basın Müzemizi kısa zamanda faaliyete geçireceğiz. Bu müze Türkiye’de ilk olacak. Yerel basın Türkiye’nin kılcal damarlarıdır. Yerel basın son zamanlarda yaşanan ekonomik zorluklardan etkilenmiş durumda. Yaşanan zorluklara rağmen bizler yayınlarımızı çıkarmaya devam ediyoruz. İnşallah sorunlarımız da kısa zaman içerisinde güçlü bir şekilde çözüme kavuşur” dedi.

‘EKONOMİK SIKINTILAR SEKTÖRÜMÜZÜ BİTME NOKTASINA GETİRDİ’

Siirt Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Durak, Yaşanan ekonomik zorluklar sebebiyle yazılı basın bitme noktasında olduğunu belirterek, “Cemiyetimize ilçelerle beraber 45 üyemiz var. Siirt merkezde daha önce 7 olan günlük gazete sayısını birleştirerek bu sayıyı 2’e düşürdük. Yine günlük gazetelerin yanında haftalık gazeteler de yayın yapıyor. Cemiyet olarak üyelerimize yönelik mesleki eğitimleri sürdürüyoruz. Yaşanan ekonomik zorluklar sebebiyle yazılı basın bitme noktasında. Yazılı basının devam etmesi basın sektörüne desteklerin artırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

BASIN KANUNU BİRAN ÖNCE ÇIKARILMALI

Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tahir Gülebak, Basın Kanunun biran önce çıkarılması gerektiğini ifade ederek, “Cemiyetimize üye 140 meslektaşımız bulunmakta. Şanlıurfa’da günlük olarak yayın yapan 18 gazete mevcut. Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti meslektaşlarımıza yönelik faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Meslektaşlarımızın kendilerini yenileyerek internet çağına ayak uydurmalı. İnternet Medyası da çıkarılacak kanunlar ile kayıt altına alınmalı. Basın Kanunu biran önce çıkartırarak hem mesleğimizin kalitesi artacak hem de İletişim Fakültesi mezunu meslektaşlarımızın iş bulması sağlanacak”

‘GAZETELER YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR’

Kırıkkale Müstakil Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Selci, Gazeteler ekonomik sorunlar sebebiyle yaşam mücadelesi verdiğini ifade ederek, “Cemiyetimiz 1946 yılında kurulan en eski ve aktif bir cemiyet. Kırıkkale’de 2018 yılına kadar 13 gazete vardı. Yaşanan ekonomik sorunlarından ardından Kırıkkale’de de birleşmeler meydana geldi. Şu anda 4 gazete günlük olarak Kırıkkale’de yayınlanıyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle gazeteler varlık içinde yokluk içinde. Gazeteler ekonomik sorunlar sebebiyle yaşam mücadelesi veriyor”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA- SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim