Dünya genelinde yaşanan çip krizi ve Türkiye’ye yeteri kadar sıfır otomobil girmemesi ikinci el piyasasını yükseltemeye devam ediyor. Eskiden her kesime hitap eden otomobiller bulunurken, şu an ki şartlarda ise normal bir seviyedeki araç bile alınamıyor. Araçlarda ikinci el fiyatları yükselmeye devam ederken, ileride ne olacağı ise şu an tam olarak bilinmiyor. Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, ülkede kayıt dışı kişilerinde oto galericilik yaptığını bununda piyasayı olumsuz etkilediğini ifade etti. Hemen hemen her sektördeki kişilerin galericilik yaptığını kaydeden Acıbadem, “Ülkemizin nerdeyse çoğunluğu oto galericilik yapıyor ve maalesef bunun çoğunluğu kayıt dışı. Memurundan tutun aklınıza kim gelirse kenarda birikimi, parası olan parasını araca yatırıyor ve Buda araç piyasası arz talep doğrultusunda yeniden kat kat artışlara sebep oluyor. İnternet ortamı araç fiyatlarının artışının en büyük etken ve artık piyasa internet ilan satış sitelerinde belli oluyor. Vergi kaydı olan yanında personel çalıştıran kira ödeyen Esnafımız gerçek anlamda çok mağdur. İnsanlar araç fiyatlarının arttığını bize yaradığını düşünmesin. Böyle olmasını bizlerde istemiyoruz. Esnaf satın alıp vitrinine ilanına koyduğu aracın eksiklerini tamamlıyor satışa hazır duruma getiriyor örneğin 400 bin ₺ ye aldığı aracı 415 bin ₺ satıyor kazanmış gözüküyor. Aracını sattıktan bir hafta sonra aynı aracı emsal de 440 bin ₺ ye satın alıyor tekrar satmak için elinde aracı dursa satmasa ticaret yapmasa zararı olmayacak ama aynı araç aynı segmentte elinde olan aracı bir hafta sonra cebinde 25 bin lira fark ile tekrar alıyor almak zorunda kalıyor” dedi.

‘TEDBİR ŞART’

Otomobil fiyatlarını önlemek için birtakım tedbirlerin alınması gerektiğine işaret eden Acıbadem, “Fiyat artışlarının önüne geçebilmek için 2. El araç alım satım yetki belgesinin uzatılmaması gerekiyor 31 Temmuz 2022 ye kadar uzatılan yeni yönetmeliğin uzatılmadan bir an önce yürürlüğe girmesi gerekiyor. Kayıt dışı araç alım satan devletimize kuruş vergi vermeden ticaret yapanlara gerekli takibin yapılması haksız kazancın önüne geçilmesi gerekiyor. Sadece şehir merkezinde Konya oto galericiler odamıza kayıtlı 800’e yakın Konya Ticaret Odası’na kayıtlı 450 ye yakın esnaflarımızın haklarının korunmasını istiyoruz. Haksız rekabetin ortadan kalkması kayıt dışının önlenmesi gerekiyor. Vatandaşın yılda 3 araç değiştirme hakkım var deyimi ile oğlunun, kızının, eşinin, kardeşinin, damadının gibi kişiler üzerinde alıp sattığı araçlarla yılda 30 üzerinde araç alım satımı yapan ülkemizde on binlerce kişi var. Arz talebin artması araç fiyatlarının adeta günlük değişimlerini etken oldu.

‘KAYIT DIŞI ÖNLENMELİ’

Acıbadem sözlerini şöyle sürdürdü, “Sıfır araç satan bayiler ise kara borsa araç satıyor gelen araçları kurdukları 2. ve 3. şirketlere ya da yanında çalışan personellere fatura ederek aracın distribütörün belirlediği rakamların yüzde 15-20 sine farkla kayıt dışı satış sağlanıyor. Yetkililerin son iki yılda kurulan filo araç kiralama şirketlerinin takibe alınmasını incelenmesini istiyoruz. Araç sıkıntısı yaşanan son iki yılda kiralama İşinde kullanılmak üzere alınan ve km yapmadan aylarca bekletilen araçların hesabı sorulması gerekiyor. Ülkemizin bu kadar araca ihtiyacı yok maalesef yatırım amacıyla alınan ve ev iş yeri otoparklarda depolarda bekletilen araçların piyasaya sürülmesi halinde araç sıkıntısı kalmayacak. Çözüm olarak standartlara uygun firmaların yurt dışı araç ithalatının önünün açılmasını istiyoruz. Nasıl bugün devletimiz iç piyasada stok sıkıntısı yaşanan buğday Mısır ayçekirdeği et ürünleri birçok ürünün ithalatına kapı açıyorsa zaten ithalat ile gelen araçların 2.elinde de ithalatta kolaylık önünün açılmasını istiyoruz. Sonuçta devletimiz ÖTV ve KDV’yi muaf etmeyecek. Bu araç piyasasının kontrole alınmasını yapılacak önlemlerden. Şu an araç sahibi olan kişiler alıp satıp değiştirebiliyor. Ama o kadar üniversitelerde okuyan yeni yetişen neslin z kuşağı dediğimiz gençlerimizin ailesinden bir katkı yok ise bundan sonra ki süreçte araç alması sadece hayal olacak. Halkımızdan istediğimiz lütfen araç alımını yatırım aracı olarak görmeyin ihtiyaç varsa alın. Yükselen araç fiyatlarını bedelini ülkemizde yaşayan her kes, hepimiz ödeyeceğiz. 2 yıl önce mevcuttaki araçlarını üzerine küçük rakamlarla model değiştirebilen bugün arada uçurumlar oldu” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim