Otomobil sektöründe yıldızı her geçen gün daha çok parlayan, bünyesinde bulundurduğu FIAT, Jeep ve Alfe Romeo markalarının satış, servis ve yedek parça hizmetlerini sunan Koyuncu Otomotiv, sektördeki başarısını aldığı ödüllerle tescilledi. Koyuncu Otomotiv Genel Müdürü Cenan Saracoğlu, elde edilen başarının sır perdelerini Yenigün aracılığıyla araladı. Genel Müdür Saracoğlu, 3 temel sacayağı üzerine müşteri memnuniyeti odaklı bir yapı oluşturduklarını, bu iç dinamiğin de başarıyı beraberinde getirdiğini söyledi.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Cenan Saracoğlu kimdir?

İsmim Cenan Saraçoğlu. 1971 Ankara doğumluyum. Tüm eğitim hayatım Ankara’ da geçti. Bilkent Üniversitesi mezunuyum. Hacettepe Üniversitesinde de master programımı tamamladım.  1996 yılından buyana da otomotiv sektöründe çalışmaktayım. 2006 yılından itibaren yine otomotiv sektöründe farklı markalarda üst düzey yöneticilik yapmaktayım. Evliyim. Yaren ve Derin isminde iki kızım var.

Koyuncu Otomotiv’in Konya ve bölgesine hizmet veren sıfır araç ve servis hizmetleri hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz? Hangi markaların bayiliğini yapıyorsunuz?

Koyuncu Otomotiv Konya ve Karaman illerinde Fiat ve Alfa Romeo & Jeep markalarının bayiliğini yapmaktadır. Konya ilimizde bulunan 3S plazamızda satış, servis, yedek parça, 2.el araç alım ve satımı ile toptan yedek parça satışı alanlarında hizmet vermekteyiz. Koyuncu grubun otomotiv geçmişi ve tecrübesi uzun bir geçmişe dayanmaktadır. Fiat grubu ile çalışmaya başlamamız ise 2002 yılında Konya bayiliği alınarak başlıyor. 2019 yılında da bünyemize Alfa Romeo ve Jeep bayiliği katmış olduk. Her iki satış markamıza tüm satış sonrası hizmetleri konusunda da destek sağlamaktayız. Ayrıca otomotivin geleceği olarak görünen elektrikli ve hibrit araçlar içinde bayisi olduğumuz markalarla, geçen sene ilave bir sözleşme imzalayarak hem satış hem de satış sonrası hizmetleri konusunda yetki belgelerimizi aldık. 2021 yılından başlayarak Fiat ve Alfa Romeo & Jeep markalarımız tüm alternatif yakıt özelliği taşıyan araçlarımızı müşterilerimizle buluşturmaya başladık.

Uzun yıllardır Konya ve bölgesine hitap eden Koyuncu Otomotiv’in bünyesindeki markaların hem satış hem de satış sonrası hizmetleri takdir görmekte. Bu da Türkiye genelinde almış olduğunuz ödülle tescillendi. Bu başarınızın arkasında neyin yattığını ve aldığınız ödüle ilişkin değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Otomobil perakendeciliği hizmet sektörünün en önemli ayaklarından biridir. Temelinde de 3 noktadan birbirine bağlı bir saç ayağı mevcuttur. Bu üç temel ayakta; çalışan memnuniyeti, müşteri memnuniyeti ve ana firma ile yatırımcı memnuniyeti şeklinde birbirinden ayrılmayan süreçlere bağlıdır. İlkinden sağlanan memnuniyet ikincisini oluşturur, ilk ikisinden sağladığınız memnuniyet de üçüncüsünü getirir.  Yani mutlu çalışan müşteri memnuniyetinin temel yapısını oluştur. Bizim bugün ortaya koyduğumuz başarılı iş sonuçlarının temelinde de bu formül vardır. Çalışan memnuniyeti şirket kültürümüzde en önemli konuların başında gelir. Her yıl son çeyrek başında tüm çalışanlarımıza çalışan memnuniyeti anketi uygulayarak onların iş yerlerinde daha rahat ve sıkıntısız çalışmaları ve iş süreçlerinde daha fazla katılım göstermelerine imkan sağlıyoruz. Bunun sonucunda da artan aidiyet duygusu ve iş sonuçlarına olumlu şekilde yansıyan bir performans ortaya çıkıyor. Müşteri memnuniyeti ise bağlılığın ve sürekliliğin en temel unsurudur. Ulaşılabilir fiyat, uygun ve güçlü ürün ile müşteri ihtiyaçlarının tespitine uygun ürünün sunulması, bunu yaparken de doğru ve dürüst iletişim kurgusu sürekliliğin anahtarıdır. Fiat markası son 3 yıldır Türkiye de en çok tercih edilen ve açık ara satış birinciliğini elde etmiş ana markamızdır. Koyuncu olarak biz de markalarımızı Türkiye sonuçlarına paralel şekilde büyük bir başarı ile ilimizde temsil etmekteyiz. Bu başarıyı sağlamak için de durmadan, sıkılmadan gelişen bir insan kaynağı oluşturmanın çabası içerisindeyiz. Yaklaşık 4 yıl önce kurulan Koyuncu Akademi, personellerimizin gelişimine yönelik iç eğitimleri planlayarak hedeflediğimiz yolda daha yetkin yürüyebilmemiz için büyük destek sağlamaktadır.

Hem otomobil grubunda hem de ticari grubunda zirvede yer alıyorsunuz. Özellikle sıfır araç grubunun hem maliyetlerin yükselmesi hem de araç krizi yaşanılan bir dönemde bunu nasıl başardığınızı anlatabilir misiniz?

2020 ve 2021 yılları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hiç yaşanmamışların tecrübe edildiği bir dönem oldu. Hali hazırda hızı azalmış gibi gözükse de Pandemi süreci devam ediyor. Bu zorlayıcı ve yıkıcı dönem; uzun kapanmalar, kısa dönem çalışma, eksik personel ile işleri yürütme, evden çalışma gibi sektörümüzün hiç alışık olmadığı konu ve iş yöntemlerini gündeme getirdi. Bu tip dönemlerde tecrübeli ve güçlü ana firma faktörü ortaya çıkıyor. Tofaş özellikle 60 yıla yaklaşan iş bilgisi ve yerli üretici kimliği ile Pandemi döneminde bayilerini her konuda inanılmaz destekledi. Gerek araç bulunurluğu konusunda gerekse finansal konularda ana firmamız her zaman yanımızda oldu. 2021 yılının ikinci yarısında itibaren artan tedarik sorunlarında da aynı faktörler bizi yine zirvede tuttu. Özellikle ithal araç tedarikinde sorun yaşanılan bu dönemlerde yerli üreticiler başta da Tofaş, rekabette farkını gösterdi. Bizde üstümüze düşen görevimizi başarı ile yerine getirerek Konyalı müşterilerimizin de teveccühü ve tercihleri ile hem ticari hem de otomobil satışlarında açık ara liderliğimizi sürdürdük. Aynı sonuçları Karaman ilimiz içinde geçerlidir. 2021 yılında ana ürünlerimiz olan ticari kanalda Doblo, binek kanalda Egea Türkiye de en çok tercih edilen modeller olarak Otomobil Distribütörleri Derneği tarafında ödüle hak kazandılar.

Rakamsal olarak bir değerlendirme yapacak olursanız, hem FIAT grubunda hem de Jeep grubunda 2021 yılında hedefiniz neydi, ne kadar araç satışı gerçekleştirdiniz?

2021 yılında Fiat grubu araç satışımız 2040 adet olarak gerçekleşti. Ana firmamızın satışları içerisinden %1,68 Pazar payı elde etmiş olduk. Bu oran 2020 yılında yüzde 1,57 olarak kapanmıştı. Dolayısı ile toplam satışlarımızı devam eden pandemi şartlarına ve yılın ikinci yarısında ki bulunurluk problemlerine rağmen arttırmış olduk. Alfa Romeo & Jeep tarafında ise 2021 yılını toplam 103 adet satış ve yüzde 3,1 Pazar payı ile tamamladık. 2020 yılında Pazar payımız yüzde 3,6 olmuştu. İthal araçlarda yaşanılan tedarik sorunu 2020 den 2021 e geçişte küçükte olsa bir gerilemeye sebebiyet verdi. İnşallah bu açığı da 2022 performansı ile kapatmayı hedefliyoruz.

2022 yılının ilk ayı geride kaldı, ikinci ayının içerisindeyiz. Bu süreç içerisinde ticari anlamda beklediğiniz hareketlilik yaşandı mı?

2022 yılı ilk ayını tamamladık. Satış grafiği olarak ilk ay geçen seneye göre daha iyi rakamlarla sonuçlandı. Lakin burada ki en büyük etken 2021 yılının sonundan sarkan satışlar ve fiyat farkı almamış 2021 model araçlardan kaynaklı. Şubat ayı itibari ile 2022 model araçlarımızın satışı hız kazanacak. Özellikle artan kurlara bağlı fiyat güncellemeleri, kredi imkanlarının kısıtlı olması ve halen devam eden tedarik sorunu ve pandemi talebin oluşmasını biraz geciktirecek gibi görünüyor. Dolayısı ile ilk aylarda eldeki araçların tamamını satmış olsak da ticari olarak beklentilerimiz yerli yerine oturmadı. Araç matrahlarında yapılacak bir güncelleme ve kredi kullanım limit ve vadelerinde yapılacak bir iyileştirme önümüze daha rahat bakmamızı sağlayacaktır. Sektör olarak en büyük beklentilerimiz bunlar.

Türkiye ortalamasının üzerinde bir pazar payına sahip olmanızı neye borçlusunuz?

Daha öncede belirttiğim gibi başarı kriterlerimizin temeli çalışan ve müşteri memnuniyetidir. Bunun yanında Koyuncu adının bilinirliği ve güçlü yapısı bir diğer başarı anahtarıdır. Tofaş markasının özellikle Egea ve Doblo ile Türkiye’nin açık ara en çok tercih edilen marka ve modellerini satıyor olmak ilave bir güçtür. Pandemi sebebi ile ara vermek zorunda kalsak dahi Konya ilimizin tüm ilçelerini düzenli ziyaretlerle yakından takip ediyor olmamız, gelen kampanyalar hakkında bilgi aktarmamız, filo ve kiralama şirketlerine yönelik sektörel faaliyetler ve uygun ürünler sunmamız bizi temsile ettiğimiz iller olan Konya ve Karaman’da markamızın da üzerinde bir performans sergilememizin sebeplerindendir.

Yine satış sonrası hizmetler başlığı altında sunmuş olduğunuz servis hizmetleriyle de Türkiye birinciliği elde ederek büyük bir takdir kazandınız. Bu başarıyı nasıl sağladınız?

Satış sonrası işin en önemli ayağı. Bir aracı yeni alırken müşterilerin alım kararını en büyük oranda etkileyen kısım satış sonrası hizmetler. Bir yandan da işin en zor, en meşakkatli ve müşteri memnuniyetinin en zor sağlanabileceği alan.  Burada ki başarının da temel kriteri bilgili, iyi yetişmiş, işine kendini adamış bir ekip ve bu ekibe sağlanacak güncel, eksiksiz ekipmanlar. Satış sonrası ekibimiz ana firmamızın verdiği tüm fiziki ve yeni dönemde alıştığımız online eğitimleri gününde eksiksiz olarak almaktadır. Onların ortaya koyduğu performansta maddi manevi en tatminkar şekilde ödüllendirilmektedir. Bunun sonucunda da temsil ettiğimiz markaların ölçüm yapıp değerlendirmeye aldığı tüm kriterler yöneticileriz dahil tüm ekibimiz büyük başarı göstermektedir. Bizler de kendileri ile gurur duyuyoruz. Her zaman her konuda yanlarında olduğumuzu da hissettirmeye çalışıyoruz.

Hem Konya, hem de Türkiye FIAT’ın otomobil grubundaki incisi EGEA markasını çok sevdi. Egea, son 6 yılın en çok satılan markası oldu. EGEA’nın bu başarısı ve bu başarıda Koyuncu Otomotiv’in sunduğu katkıyı sizden dinleyebilir miyiz?

Egea tüm kasa tipleri ile 2021 yılında 71.741 adet satış ile Türkiye’ de bir çok model ile satış yapan markalardan daha fazla talep görerek tarihi bir sonuç ile yılı kapattı. Lansmanı yapılan 2015 yılından 2021 sonunda kadar olan dönemde de toplam 346.091 adetlik satışla markamızın amiral gemisi oldu. Türk mühendis ve işçisinin emeği ile üretilen bu aracın başarısı hepimizi gururlandırıyor. Ayrıca yurt dışından da büyük talep görerek, ihracat girdilerinde de inanılmaz bir katkı sağlayarak ülke ekonomisine müthiş bir katma değer yaratıyor. Egea baştan sona büyük bir başarı hikayesidir. Bu kadar tercih edilmesinde ki sebepte ulaşılabilir fiyat ile kaliteli, ülke şartlarına uygun ürünü müşteri ile buluşturmak şeklinde açıklayabiliriz. Konya özelinde baktığımızda da yine ulaşılabilir fiyat kadar yerli üretim bir araç olması, konforu, bagaj hacmi, farklı kasa tipleri, yakıt ekonomisi, 2. El performansı ve üstün teknolojisi ile müşterilerimizin birinci tercihi Egea olmuştur.

2022 yılına genel olarak baktığınız zaman beklentiniz ve öngörünüz ne yöndedir?

2022 geçtiğimiz iki yıldan daha zorlu bir yıl olacak. Çünkü geçen iki senenin sıkıntılı şartları olan Pandemi ve yarı iletkenlere bağlı tedarik sorunlarının yanına kurlara bağlı artan araç fiyatları ve kısıtlı finans imkanları eklendi. Özellikle ilk altı aylık dönem kritik. İkinci altı ay için düşüncem işlerin daha iyi olacağı yönünde. İnşallah devletimizin desteği ile araç matrahlarında yapılacak güncelleme ve kredi vadeleri ile oranlarında yapılacak iyileştirmeler sektörün önünü açacaktır. Özellikle kiralama firmalarının başını çektiği geçmiş iki yılın ertelenen alımları bu yılın ikinci yarısından itibaren geleceğini düşündüğümüz devlet destekleri ile 2022 Pazar rakamlarını minimum 2021 seviyesine getirecek, hatta üzerine taşıyacaktır. Markalarımız açısından da değerlendirecek olursak 2022 yılında Egea ailesi bir yıl aradan sonra otomatik vites seçeneğine kavuşacak. Böylece Pazar rekortmeni modelimiz önemli bir avantaj ile 2022 yılında gücüne güç katacak anlamına geliyor. Alfa Romeo & Jeep tarafnda ise 2022 yılında 2 yeni modelimiz satışa sunulacak. Alfa Romeo Tonale Suv pazarında  eşsiz görünümü, inanılmaz performansı ve karizmatik yapısı ile hızlı bir giriş yapmasını bekliyoruz. Diğer taraftan Jeep modelimizin amiral gemisi Grand Cherokee yenilenen yüzü ve hibrit motoru ile yılın 2 yarısından sonra showroomlarımız da yerini alacak.  Yeni modellerimizle 2022 yılında çok daha güçlü, çok daha rekabetçi şekilde otomotiv pazarında olacağız.

Sizin eklemek istediğiniz bir konu varsa onu da dinleyebiliriz

Sözlerime son verirken sizlere de çok teşekkürlerimi iletmek isterim. Başarının altındaki birçok etkeni sayarken medyanın gücünü ve desteğini unutmayalım. Özellikle yerel medyamız verdiği desteklerle başarılarımızın en büyük tanığı ve destekçisidir. Sizlere artarak devam edecek tüm fikir ve paylaşımlarınız için tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

RASİM ATALAY

Editör: TE Bilişim