FİYATLAR KOLAY KOLAY DÜŞMEZ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla gıda ürünlerinde ki KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’re düşürüldü. Türkiye’de son zamanlarda hayat pahalılığı giderek daha da artmaya başladı. Gıda ürünleri başta olmak üzere birçok kalemde yapılan zamlar vatandaşları ciddi manada tedirgin ediyor. Özellikle asgari ücret ile geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlar gıda ürünleri başta olmak üzere, doğalgaz, elektrik, su gibi faturalarını ödemekte güçlük çekiyor. Gıda noktasında ki market zincirlerinde meydana gelen pahalılık vatandaşların cebini eritmeye devam ederken, hükümet tarafından zamlara yönelik bir hamle geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gıda ürünlerinde ki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’re düşüldüğünü açıklamıştı. Bu durumun piyasaya olumsu yansıması ve gıda noktasında ki temel ürün fiyatlarının düşmesi geriye çekilmesi bekleniyor.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

BAE ziyareti öncesinde merak edilenleri cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek enflasyonun izlerini 2022 yılı içerisinde sileceklerini aktardı. Enflasyonla mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Erdoğan, bu konuda herkesin fedakâr olması gerektiğine işaret ederek, “KDV sistemini sadeleştirme programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indirdik. Bilindiği gibi un ve ekmekte KDV’yi zaten yüzde 1 olarak uyguluyoruz. Müjdesini paylaştığımız düzenleme ile de devlet adına yüzde 7’lik bir indirim yapmış oluyoruz. KDV’si yüzde 1’e inen ürünler enflasyon sepetinde ciddi bir ağırlığa sahiptir. Bunlar pirinç, makarna, et, kahve, su, süt ve sut ürünleri, şeker ve şekerli ürünler, meyveler, sebzeler gibi günlük hayatta sık tüketilen gıdalardır. Yüzde 7 indirim yapılmasını milletimiz adına bekliyoruz. Aynı şekilde diğer tüm sektörlerde de bu düzeyde bir indirimi doğrudan vatandaşa yansıtacakları yaklaşım görmek istiyoruz. Denetim seferberliği de başlatıyoruz. Enflasyonla mücadele timleri aracılığıyla gıda başta olmak üzere, fiyatları makul, izahı olmayan bir şekilde artırılmış ürünlerle ilgili sıkı denetimler yürütülecek” ifadelerini kullanmıştı.

‘FİYATLAR DÜŞMEZ’

Temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’re çekilmesini değerlendiren Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, bunun fiyatlara olumsu yansıyacağını düşünmediğini söyledi. KDV indirimin gıda ürünleri satan marketlere yarayacağını vatandaşlara pek yansıyacağını düşünmediğini aktaran Dinç, “KDV indiriminde etiket fiyatlarının düşeceği söyleniyor. Bunun vatandaşa olumlu yansıyacağı ifade ediliyor. KDV indirimi şu an hemen göremeyiz. İndirim olmaz demiyorum ama kısa vadede öyle vatandaşların cebine olumlu yansıyacağını pek düşünmüyorum. Daha önce bu tür faaliyetleri devlet denetmişti. Mesela daha önce ÖTV ve KDV indirimleri de oldu. Peki bu vatandaşlara olumlu yansıdı mı? Elbette yansımadı. Aksine fiyatlar daha da arttı. Bugün ÖTV indirimi sonrası ikinci el otomobil fiyatlarının ne kadar çok yüksek olduğunu biliyoruz. Ucuza otomobil kalmadı. Mesele burada KDV indirimi değil, devlet mekanizmasının yapacağı denetimlerdir” dedi.

‘MARKETLER UYANIKLIK YAPIYOR’

Marketlerin ürün alırken bunu vadeli olarak ödediğini hatırlatan Dinç, “Bugün marketlerde Eylül-Ekim aylarında tedarik ettikleri ürünü 3-5 ay sonra ödeyebiliyor. Zam yapacakları zaman ise, maliyetler yükseldi diyerek durduk yere zam yapabiliyor. Halbuki 6 ay önce ki fiyatlarla şimdiki fiyatlar bir değil. Kendi çaplarında uyanıklık yapıyorlar ve etiketi anında değiştiriyorlar. Kar oranlarını önceki fiyatlara göre değil, şimdi ki fiyatlara göre belirliyorlar. Burada doğal olarak yine vatandaşlar mağdur oluyor. Kur önceden 18,5 lira seviyesini görmüştü. Şu an ise 13,5 bandında seyrediyor. Peki temel gıda ürünlerinde indirim oldu mu? Olmadı. Şu an pek çok kalem ürün hala pahalı. KDV indiriminden söz etmek şu an pek doğru değil. Bunu zaman gösterecek. Yaz aylarında zaten sebze meyve fiyatları ucuzlayacak. Seracılık artacak, ekimler olacak. Önemli olan burada KDV indirimin anında yansımasıdır ama şu an öyle bir indirim olacağını düşünmüyorum. Burada devletin yapması gereken en önemli şey denetimlerdir. Denetimlerin göstermelik değil, belirli bir sistem dahilinde olması gerekmektedir” dedi.

‘AĞIR YAPITIMLAR ŞART’

Vatandaşları mağdur eden marketlere karşı ağır yaptırımlar uygulanması gerektiğini kaydeden Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün devletin imkanlarına baktığımızda elinde pek çok güç olduğuna şahitlik ediyoruz. Market fiyatları düşecekse bu devletin sağlayacağı denetimler sayesinde olmalıdır. Türkiye’de birçok zincir market var. Birkaç tane göstermelik denetimle indirim sağlanamaz. Bu zincir marketlerin tek tek tespit edilmesi ve ona göre yaptırım uygulanması lazım. Ortada bir usulsüzlük belirlenmişse, sadece o markete değil, diğer şubelerine de aynı şekilde ceza kesmek lazım. Misal bin tane şubesi varsa ceza aynı şekilde binle çarpılmalıdır. Yani yaptırımların devlet mekanizmaları sayesinde çok ağır olması gerekir. Vatandaşların mağdur olmaması için devlet tüm imkanlarıyla seferber olmalıdır” diyerek düşüncelerini aktardı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim