Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı destek paketleri kapsamında ilk defa konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar için değerli 2 milyon liraya kadar olan dairelere 10 yıl vadeli olarak, 0,99 faizle kredi verileceği açıklanmıştı. Özellikle gayrimenkul sektöründe piyasanın yüksek olduğu bir dönemde, konut kredisi seçeneği ev fiyatlarına yeni bir boyut kazandırarak, adeta yeniden uçurdu. Ev, dükkân gibi gayrimenkul değere sahip binalar kredi paketinin ardından daha da pahalandı. Bu durum özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşları derinden düşündürürken, yatırım yapmak isteyenleri de olumsuz yönde etkiliyor. Piyasaya ilaç olan lanse edilen kredi desteği özellikle gayrimenkul sektörünü olumsuz yönde etkilerken, fiyatların yeniden yüzde 30-40 civarında zamlandığını ifade ediliyor.

Emlak sektörünün güvenilir firmalarından biri olan Erkan Başar Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Başar, kredi paketinin ardından sektörün olumsuz yönde etkilendiğini ve fiyatların yeniden tavan yaptığını bildirdi. Piyasada fırsatçıların olduğunu kaydeden Başar, yaz aylarında iş yapmayı umduklarını fakat kendilerinin de tedirginlik yaşadığını ifade ederek, “Bu açıklamanın ardından ev ve dükkân fiyatları maalesef daha da arttı. Evini ya da dükkanını satmak isteyenler fiyatların artırılması adına talepte bulunuyor. Fiyatlar zaten çok yüksekti ve şimdi daha da yükseldi. Kredi desteğinin olması bizleri maalesef olumsuz yönde etkiliyor. Yaz aylarında iş yapmayı umuyorduk fakat bizlerde şu an tam olarak ne yapacağımızı kestiremiyoruz. Piyasa da bir belirsizlik söz konusu. İnsanlar yatırım yapmak ya da yapmamak adına kararsızlık yaşıyor. Fiyatların bu kadar yükselmesinden bizlerde memnun değiliz. Bu saatten sonra düşeceğini düşünmüyoruz” dedi.

‘SINIFLANDIRMA OLMALI’

Fiyatların yüksek olmasından dolayı üzüntü duyduklarını kaydeden Başar, “Konut kredisi desteğinin açıklamasından sonra, ev fiyatları ortalama belki de yüzde 30-40 civarında arttı. Fiyat politikasını bizlerde işimiz gereği takip ediyoruz. 30 yıllık evlerin fiyatları bile inanılmaz derece yükseldi. 800 bin liralık bir daire bir anda 1 milyona dayandı. Fiyatların duracağını düşünmüyoruz. Çünkü ülkemizde serbest piyasa adı altında satış yapılıyor. Aslında burada ev ve dükkan konusunda bir sınıflandırma yapılmalıdır. Yani konutlar, evler, daireler, dükkanlar bölgenin gelişmişlik düzeyi, merkezi konumu, ulaşımı gibi etkenlere dayanarak sınıflandırılmalı ve ona göre bir fiyat belirlenmelidir. Yetkili mercilerin sınıflandırma konusunda bir şeyler yapması şarttır. Misal bir bölgede ev 600 bin lira ise, o evin fiyatı 600 bin lira olarak sabit kalmalıdır. Bizler vatandaşların alım gücünün düşmesini istemiyoruz” diye konuştu.

‘DOĞRU YATIRIM OLMALI’

Vatandaşların yatırım yaparken dikkatli olmaları gerektiği konusunda çeşitli uyarılar yapan Başar, “Şu an ki şartlarda yatırım yapmak gerçekten çok zor bir hal aldı. Gene de bu hususta ev alırken dikkat etmeliyiz. Çünkü paramızı doğru zamanda doğru bir şekilde kullanmalıyız. Vatandaşlarımız, daire alırken bilindik, güvenilir ve sektörde söz sahibi olan yerleri tercih etmelidir. Bir binanın iskanı yoksa almamalıdır. Ruhsatına dikkat etmelidir. Yarım kalmış bir inşadan uzak durmalıdır. Tapusu olup olmadığını mutlaka araştırmalı sormalıdır. Binanın borcunun olup olmadığını incelemelidir. En önemli konulardan birisi ise emsal bir şekilde fiyat araştırması yapmalıdır. Çünkü doğru yatırım yapmak kazandırır” diyerek sözlerini tamamladı. Başar, ayrıca bilgi almak isteyenlere en az bir telefon kadar yakın olduklarını da sözlerine ekledi.

Konya’dan aldığı güçle liderliğe! Konya’dan aldığı güçle liderliğe!

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim