Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış olan Konya, geçmişten aldığı misyonla gelecek nesillere daha iyi bir izlenim bırakmak adına tüm dünyaya adını duyurmaya devam ediyor. Türkiye başta olmak üzere, uluslararası etkinlikler çerçevesinde Konya’da bugün birçok önemli festivaller icra ediliyor. Hz. Mevlana gibi evrensel bir değeri bünyesinde barındıran Konya, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkarak, birçok önemli festivale ev sahipliği yapıyor. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında icra edilen etkinliklerin başında ise, ‘Bilim Festivali’, ‘Konyaspor Festivali’, ‘Tiyatro Festivali’, ‘Sinema Festivali’, ‘Müzik Festivali’ gibi önemli başlıklar geliyor.

‘BİLİM FESTİVALİ’

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük ‘Bilim Festivali’ olan etkinliklere de binlerce kişi akın etmişti. Konya Bilim Merkezi’nde ve yıl 9. düzenlenen Bilim Festivali’nde teknoloji merakı olan herkes akın ederek, gösterileri inceleme fırsatı bulmuştu. 7’den 70’e kadar her yaş grubunun olduğu Bilim Festivali’nde, Drone gösterileri, video mapping uygulamaları, ışık gösterileri, tematik atölye alanları, eğlenceli sahne gösterileri vatandaşların beğenisine sunulmuştu. Daha önce erken saatlerde düzenlenen festival bu yıl ilk defa 16.00 ile 23.00 saatleri arasında düzenlenerek gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etmişti. Birçok kurum ve kuruluş Bilim Festivali’nde kendini tanıtma imkanı bulmuştu. Teknolojik ve akademik çalışmalar vatandaşlara anlatılarak, önemli bilgiler aktarılmıştı. Milli teknoloji hamlesinin gururu olan Savunma Sanayi şirketleri de Konya’da yenilikleriyle göz doldurmuştu. Bilimfesti şehir içinden ve dışından binlerce kişi ziyaret etmişti.

‘KONYASPOR FESTİVALİ’

Şehrin markası haline gelen Konyaspor’da 100. yılına özel bir festival düzenlemişti. Yaklaşık 10 gün süren festivallerde taraftarlar, şarkıcılar ile birlikte Konyaspor’un 100. yılını doyasıya kutlamıştı. Konsere gelen binlerce vatandaş, sanatçıların seslendirdiği şarkılara eşlik etmiş ve ortaya güzel görüntüler çıkmıştı. Festivalde, sadece konser değil birçok etkinlikte stadyum çevresinde vatandaşların beğenisine sunulmuştu. Konya Büyükşehir Belediye Stadyum çevresinde kurulan yüzlerce stantta, vatandaşlar yöresel yemekleri tatma imkanı bulurken, Konyaspor’un lisanslı ürünleri de satılmıştı. Festivalde, Demet Akalın, Soner Sarıkabadayı, Ece Seçkin, Linet, Cengiz Kurtoğlu, Ahmet Şafak, Göksel, Manga, Eypio, Burcu Güneş, Serdar Ortaç, Kutsi, Teoman, Mehmet Ertem, Çağatay Akman, Hakan Altuğ, Ziynet Sali, Gökcan Sanlıman, Funda Arar, Kubat, Resul Dündar, Ferhat Göçer, Gripin, Haluk Levent, Aygilde, Ceza gibi ünlü isimlerde konser vermişti.

‘KONYA 14 BİN NEFES BİR SES ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ’

Türkiye’den 2, yurtdışından 6 olmak üzere toplam 8 farklı oyun ve 11 temsil ile seyirci karşısına çıkan ‘Konya 14. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali’ 20-30 Mayıs 2022 tarihleri arasında ilimizde gerçekleştirilmişti. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nce düzenlen etkinliklerde, Konya’nın tarihi ve kültürel anlamda yeni değerler katma açısından büyük beğeni toplamıştı. Türk Dünyası arasında köprü kurmayı amaçlayan etkinliklere, Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkeden misafir Konya’ya akın etmişti. Tarihi ve kültürel mirası gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen Konya 14. Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali’ şehrin turizmine önemli katkılar sunmuştu.

 ‘NASREDDİN HOCA FESTİVALİ’

Yazılı bir eseri olmamasına rağmen, öykü ve fıkralarıyla adını tüm dünyaya duyuran, mizah anlayışı ile tüm dünyanın takdirini kazanan Nasreddin Hoca’da yıllardır düzenlenen etkinliklerle yad edilmeye devam ediyor. 1959 yılında başlatılan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Akşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi gibi kurum ve kuruluşların katkılarıyla düzenlenen “Nasreddin Hoca Festivali’ yakın tarihimizin bu anlamda atılan en önemli adımı ve ülkemizin en eski festivallerinden birisi olarak dikkat çekiyor. 5-10 Temmuz tarihleri arasında uluslararası olarak düzenlenen festivallerde, her yıl bir tiyatro sanatçısı temsili Nasreddin Hoca oluyor. Göle temsili maya çalınmasının ardından festivaller resmi olarak başlamış oluyor. Birçok etkinlilerde Nasreddin Hoca’nın bilinmeyen yönleri, tarihi ve kültürel açıdan ziyaretçilere aktarılıyor. Festivallerde birçok şarkıcı da yer alıyor. Yöresel oyunlar oynanıyor.

‘SUFİ SİNEMA GÜNLERİ’

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde, Hz. Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’ya gelişlerinin 795. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında 16-19 Haziran tarihleri arasında 4. Sûfi Sinema Günleri düzenlemişti. 4. Sufi Sinema Günleri’ne Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Konya Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Meram Belediyesi, Karatay Belediyesi ve Konya Kültürünü Araştırma Geliştirme Derneği‘nin maddi ve manevi olarak destek sağlamıştı. Birçok önemli filmin sahne aldığı 4. Sufi Sinema Günleri’ne dünyanın önde gelen yönetmenleri, oyuncuları da eşlik etmişti.

 ‘KONYA ULUSLARARASI MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ’

Mevlâna Celalettin Rumi’nin doğum yılı etkinlileri kapsamında düzenlenen ‘Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali’ ilgi gören etkinliklerin başında geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi ve TRT’nin katkılarıyla düzenlenen festivale yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor. Anadolu’nun dört bir tarafından gelen sanatçılar, yöresel müzik ziyafeti sunuyor. Türk Halk Müziği ve seçkin eserlerin dinletildiğini festivale, dünyada kendini kanıtlamış birçok sanatçıda geliyor. Festivalde Hz. Mevlana’yı temsilen sergilerde açılıyor.

‘BİSİKLET FESTİVALİ’

Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen ‘Bisiklet Festivali’ geçtiğimiz yıl yine büyük ilgi görmüştü. Kılıçaslan Meydanı’nda binlerce bisiklet sever buluşmuş, ortaya güzel görüntüler çıkmıştı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi master plan kapsamında, Konya’da bisiklet yollarını artırmaya devam ediyor. Türkiye’nin en uzun bisiklet yolu ağına sahip olan Konya, bisiklet şehri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.  Bisiklet Festivali’nin bu yılda düzenlenmesi bekleniyor. Festivalde özellikle, temiz çevre vurgusu yapılmış, araç yerine bisiklet kullanımını özendirme çalışmaları yapılmıştı.

“KONYA ÇEVRE VE SIFIR ATIK FESTİVALİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen “Konya Çevre ve Sıfır Atık Festivali” Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmişti. Katılımın ücretsiz olduğu festival ile verimliliğin ve kaynakların etkin kullanımının artırılması, geri dönüşümün en yüksek ölçüde sağlanması, çevre ve toplum sağlığının korunması noktasında gelecek nesillerde Çevre ve Sıfır Atık bilincinin oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda festival boyunca; panel, çalıştay, söyleşi, gösteri, müzikal, atölye çalışmaları ve konserler gibi pek çok etkinlik de yapılmıştı. Festivalde özellikle gelecek nesillere temiz bir çevre ve doğa bırakma çağrısı yapılmıştı.

‘KAHVE VE ÇİKOLATA FESTİVALİ’

Anadolu’nun en büyük ‘Kahve Çikolata Festivali’ olarak lanse edilen etkinlik yine Konya’da büyük ilgi görmüştü. Haziran ayı içerisinde, düzenlenen Kahve Çikolata Festivali’nde, binlerce kahve ve çikolata sever Selçuklu Kongre Merkezi’ne akın etmişti. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen özel kahve ve çikolatalar vatandaşların beğenisine sunulmuştu. Festivale, kahve ile çikolata sektörünün önde gelen firmaları da katılmıştı. Ticari açıdan da şehre büyük katkı sağlayan festival 3 gün olmasına rağmen büyük ilgi görmüştü. Selçuklu Kongre Merkezi’nde gün boyunca, canlı müzik grupları ve ünlü sanatçılar sahne alarak konserler vermişti.  Öte yandan Konya bundan sonrada birçok festivale ev sahipliği yapmaya devam edecek.  

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim