Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, inşaatlarda etkin denetimlerin artırılması ile İnşaat Mühendislerinin istihdamının da artacağına dikkat çekti. İnşaat Mühendisleri Odası olarak denetimlerin etkin ve yerinde olmasını istediklerini belirten Akın, “Bizler mevcut yapıların belli periyotlar ile kontrol edilmesini istiyoruz. O zaman sektörümüz ile ilgili işsizlik kalmayacak. Her bir depremin ya da selin afete dönüşmesi engellenecek. Etkin denetim yapılmadığı halde sonuçlar hüsran oluyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarında ada bazlı çalışmalar gerçekleştirmeliyiz” dedi.

‘İNŞAATLARDA ETKİN DENETİM MESLEKTAŞLARIMIZA İSTİHDAM SAĞLAR’

İMO Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, yaşanan fiyat artışları sebebiyle inşaatların uzun bir süre sağlıklı bir şekilde ilerleyeceğini düşünmediğine dikkat çekerek, “Konut açığı var ancak inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar sebebiyle maliyet hesaplaması yapılamıyor. Bunun için de müteahhitler yeni projelere başlayamıyorlar. Yaşanan fiyat artışları meslektaşlarımızı da etkiliyor. İhaleler artan fiyatlar nedeniyle fiyatlar verilmemesi ve yeni inşaatlarının yapılmaması sebebiyle İnşaat Mühendisleri istihdamında sorunlar yaşanıyor. Yeni mezunlar ve mevcut inşaat mühendisleri istihdam edilemiyor. İnşaat Mühendisliği çok emek harcanan emek yoğun ilişkisi fazla olan bir meslek. Karlılık düşmesi sebebiyle teknik personelin kıymeti ve önemi hala anlaşılmadı. İnşaatlarda teknik personellerin çalıştırılmaması ciddi problemler oluşturuyor. Kamuda ciddi bir şekilde İnşaat Mühendisi ve mimar eksikliği var. Bu durumun atamalar ve alımlar yapılarak giderilmesi lazım. Yapı denetimlerde etkin denetimler sağlanmalı. Yapı denetimler etkin denetimler SSK ile iletişim halinde çalışan personellerin maaşların düzenli yatırıp yatırılmadığını yine primlerin doğru yatırıp yatırılmadığı denetlenmesi lazım. Yapı denetim firmaları kamu adına denetimler yapıyor. Yapı denetimlerde fiili çalışmanın mutlaka gerçekleşmesi sağlanmalı. Yapı denetimlerde istihdam edilen personellerin etkin denetimler yapılabilmesi için yapılarda bu şart. Bu da çoklu denetimler ile sağlanabilir. Bugün herkeste akıllı cep telefonları var. Parmak izi yöntemi bizlerin önerisi. İnşaata giden şantiye şefi inşaat mühendisi inşaata bulunduğunu parmak izi ile beyan edecek. Yapı denetim firması demiri teslim ettiğimi beyan edecek. Laboratuvar firmasına da ihtiyaç var ise laboratuvar firması elaman geldiğinde belli edecek. Yapı denetimlerde çalışacak kişilerin de belli bir yaş sınırlaması getirilmesi lazım. Meslektaşlarımızın eğitim alırken aldıkları kredilerin faizlerin tamamen silinmesi ve kredi alan meslektaşlarımızın ödemeleri de işe başladıktan sonra ödemelerini istiyoruz. Şantiye şefi maaşları mutlaka devletin gözetiminde belirtilen banka hesabına yatırılmalı ki meslektaşım aldığı sorumluluğun bedelini alsın ve etkin olarak denetimde bulunsun” ifadelerini kullandı.

‘İNŞAAT MÜHENDİSLERİ AKREDİTE EDİLMELİ’

İnşaat Mühendislerin akredite edilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Akın, “İnşaat Mühendisleri her işi yapmamalı. İnşaat Mühendisleri akredite edilmeli. İnşaat Mühendisi hangi işte daha iyi ise onu yapmalı. Bu sayede uzman kişiler tarafından uzman projeler yapılır. Her önüne gelen proje yapmaz. İnşaat Mühendisleri şantiye şefliği konusunda akredite olmalı. Şantiye şefliği oldukça önemli. Proje ne olursa olsun o yapılan yapı doğru şekilde kontrol edilmeli. Hızlı bir şekilde Türkiye’nin yapı stoku elden geçirilmesi lazım. Bizler yapıları 6 ana gruba ayırdık. 1. Grupta atama ile yapılan ve şu anda denetlenen yapılar yer alıyor. Yapı Denetim Sistemi ile yapılan firmalarda parmak izleri ile etkin denetim sağlanması lazım. Daha önceki yapı denetim kanunu ile müteahhit yapı denetimi ile anlaştığı inşaatlar denetlenmeli. 3 grup yapılar ise projesi olan ama ona göre yapılıp yapılmadığın bilmediğimiz yapılar. Yapılar inşaatların çoğu çok eski. Yapı denetime tabi değil. Bu yapıların da hızlıca yerel belediyeler ile görüşerek etap etap kontrol edilip onlarla ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu denetimler yapılar proje uygunsa problem yok eğer projelere uygun değilse performans analizlerin mutlaka yapılması gerekiyor. 4 grupta yer alan usta mağfireti ile yapılan yapıların acilen kontrol edilmesi lazım. 5 gruptaki yapılar iki katlı usta marifeti ile yapılan projeler. Son grupta da gecekondu diye tabir ettiğimiz yapılar”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim