Piyasada birçok esnaf madeni para bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Özellikle ürün ve hizmet konusunda madeni paraya en çok ihtiyaç duyan bakkallar, marketler  ve minibüs sürücüleri gibi esnaflar para üstü verirken madeni paraya ihtiyaç duydukları ve bu hususta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Konya Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Feridun Göner, bu konuda Merkez Bankası’nın esnafın ihtiyaçlarını karşılayamadığını vurguladı.

‘MERKEZ BANKASI, İHTİYACI KARŞILAYAMIYOR’

Madeni paranın  Merkez Bankası’ndan karşıladığını söyleyen Göner, esnafın bazen eli boş döndüğüne değindi. Göner, “Esnafımızın ihtiyacı olduğu zaman Merkez Bankası’na müracaat ettiklerinde istedikleri metal parayı alamadıklarını duyuyoruz. İhtiyaç 25 kuruş ise 50 kuruşluk verildiği ve istenilen paranın bulunamadığı zamanlar oluyor. Önceden bakkallar olarak bizlerde biriken paraları biriktirerek unlu mamullere veriyorduk. Ancak şu anda madeni para bulma konusunda sorun yaşıyoruz. Bu anlamdaki sıkıntımızın giderilmesini istiyoruz.” dedi.

‘ERİTİP HURDA YAPIYORLAR’

Madeni paralarda bulunan maddelerin değerlenmesini fırsat bilen birtakım insanların bu paraları eriterek hurda haline getirdiklerini ileri Göner, bu konuda esnafı uyardı. Göner, “Madeni paraların içeriğinde bakır gibi maddeler bulunuyor. Bu maddelerin değerlenmesini fırsat bilen bazı insanlar, aldığım duyumlara göre metal paraları toplayıp eritiyor. Bakkal, marketlere gidip ‘100 lira bozuk para karşılığında 150 lira vereyim’ deyip, madeni parayı piyasadan toplayıp eriten ve metal olarak satan insanlar oluyor. Esnafımızdan ricam, tanımadığınız birine madeni para vermeyin. Tanıdıkları esnaf arkadaşlar olabilir ancak toplu olarak metal para isteyen ve karşılığında fazla para teklif eden insanların art niyetli olduklarını bilelim ve bu insanlara metal para vermeyelim.” ifadelerine yer verdi.

‘KENDİ ARAMIZDA HALLETMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Minibüs esnafından şoför Muammer Avcı da madeni para konusunda yaşadıklarını sıkıntıları dile getirdi. Minibüs esnafı olarak 1 TL bulma konusundaki sorunlarına değinen Avcı, “Minibüs şoförleri olarak en çok ihtiyacımız olan metal para, 1TL. Bu ihtiyacı karşılamak için Merkez Bankası’na gittiğimiz zaman geri döndüğümüz çok oluyor. Market esnafından da metal para bulamayıp bize gelenler oluyor ancak bizde de yok. Bu sıkıntıyı şoförler olarak kendi aramızda halletmeye çalışıyoruz ancak yeterli gelmiyor. 30 yıldır bu sektördeyim ancak böyle bir sıkıntıyla geçmiş yıllarda hiç karşılaşmadık.” dedi.

‘MADENİ PARA STOKU YAPIYORUZ!’

Madeni para alma konusunda Merkez PTT’ye başvurduklarını söyleyen Şoför Şakir Şeker ise “Merkez Bankası bu konusunda yardımcı olmuyor ve merkez PTT’ye başvurmamız söyleniyor. Merkez PTT’ye sabah saatlerinde gidersen para bulabiliyorsun ve bir kişiye ancak 500TL bozabiliyorlar. Benim erken saatte dolmuşu bırakıp PTT’ye gitmem imkânsız. Şoför arkadaşlardan mahalle aralarına 5 liraya hizmet sunan esnaflar var, onların verdikleri 1 liralar sayesinde bu sıkıntıyı gidermeye çalışıyoruz ancak onların ücretleri de zamlanırsa ne yapacağız, bilemiyorum. Metal para stoku yapar olduk. Bu konuda yetkililerden çözüm bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim