Futbolculuk yaşamına Selçukluspor’da başlayıp 44 yaşına kadar Konya’nın pek çok takımında oynamış olan 64 yaşındaki eski sporcu Mehmet Kabran, 20 yıldır geçmişte spor camiasına gönül vermiş insanların mezarlarına gidiyor. Aynı zamanda yaşayan eski sporcuların da sık sık ziyaretine giden Kabran, ahde vefa geleneğinin unutulduğundan dert yakındı.

Mehmet Bey sizi biraz tanıyabilir miyiz?

İsmim Mehmet Kabran. Seydişehirliyim. 20 yıldır Selçuklu ’da oturuyorum. Yaklaşık 25 sene muhasebecilik yaptım. 29 yıl kadar aralıksız ve 18-19 kadar takımda futbol oynadım. Bu zaman zarfında çok insan tanıdım. Genç yaşta vefat edenler oldu, futbolu bırakınca zor durumda kalanlar oldu. Bende bir sporcu olarak onları ziyaret ediyorum.

Futbol oynamayı bıraktıktan sonra da futbolla ilgilendiniz mi?

 3-4 dönem Türkiye Futbol Antrenörleri Konya Derneği yönetim kurulunda görev aldım. Hala da gayri faal olarak antrenörlük yapıyorum. Sosyal medyada Konyaspor ve ahde vefayla alakalı 3 grup var. Orada ziyaretlerimi paylaşarak insanların da hatırlamalarını, gidip görmelerini sağlıyorum.

Futbolu bırakmanızdaki faktör yaş mıydı?

Yok, planım 50 yaşına kadar oynamaktı. Hatta bir televizyon kanalının o zamanlar yaptığı röportajda ‘’eğer 50 yaşına kadar devam ederseniz size kanalımızda Türkiye gençlerine mesaj vermeniz için bir söz hakkı tanıyacağız’’ denilmişti. Bırakmayı da düşünmüyordum ancak eşimin 2002 yılında vefat etmesiyle 44 yaşında bırakma kararı aldım. O gün, gençlere olan mesajımı aktaramadığım için üzgünüm.

Peki bu mezarlık ziyareti serüveniniz nasıl başladı?

Aslında mezarlık ziyareti geleneği bana, vefat eden eşimden kaldı diyebilirim. Onunla dışarı çıktığımız zaman mutlaka çevremizde yakın olan ya da vefat etmiş büyüklerimizin kabirlerine ziyarette bulunurduk. Eşimin gidişinden sonra bambaşka bir hayatım oldu. Allah rahmet eylesin, kalbi çok güzel bir insandı. Vefat ettiği 2 yıl boyunca her gün mezarlıktaydım. Günde 7-8 saat boyunca orada vakit geçiriyordum. Haliyle mezarlıktan geçerken de kendi arkadaşlarıma, tanıdıklara denk geldim. Böylelikle o yıllardan sonra hanımın mezarına giderken onları da ziyaret etmeye başladım. 20 yıldır devam ediyorum ancak ahde vefa bitmiş. Spor camiası eski sporcularına önem vermiyor.

Siz hangi mezarlıkları, ne sıklıkla ziyaret ediyorsunuz?

Çoğunluk sporcularımız olsa da aslında âlimlerimizi de ziyaret ediyorum. Araplar, Uluırmak, Hacı Fettah, Üçler, Musalla, Yazır Mezarlığı bunların hepsinde sporcularımız var. Hepsini gün olarak değil, vaktim oldukça ziyaret ediyorum. Tanıdıklarımın çoğu Üçler Mezarlığında olduğu için çoğunlukla oraya gidiyorum. Konya dışına gittiğim zaman, oralarda da gittiğim mezarlıklar oluyor.

Rastladığınız olay ya da ilginç mezar taşları var mıydı?

Yaklaşık 15 sene önce görmüş olduğum bir mezar taşı vardı, üstünde ‘’4 çocuğum var, benden beter olsunlar’’ yazıyordu. Hâlâ gidip bakarım, çocukları gelip değiştirmemişler. Hiç ziyaret edilmeyen mezarlar var. Mezarlar bir muhasebe, imtihan yeri. İnsan girdiği zaman ibret almasını bilmeli.

Bir de eski yıllarda spordan tanıdığım bir arkadaş vardı, aramız çok iyi değildi. Annesi vefat etmiş, cenazesine gittim. Orada beni duygulandıran bir cümle kurdu; ‘’Burada en son görmeyi beklediğim insan sendin.’’ O kadar yakını sandığı insan yoktu, ben gitmişim. Bu da beni etkileyen bir anım.

AHDE VEFA KURUMU ENİNDE SONUNDA KURULACAK

Bu ziyaretlerin diğer insanlar tarafından da yapılması için düşündüğünüz bir yol var mı?

Yıllar düşündüğüm ama mutlaka hayata geçirmek istediğim bir ‘ahde vefa kurumu’ kurmak istiyorum. Aslında bu işe maddi manevi gönül vermiş 20 kişi olsa yeterli, gelsinler elimizden gelen her şeyi beraber yapalım. Benim beklentim gelip kuruma bağış yapmaları değil, maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olan sporcularımızın tespit edilip birebir kendileriyle irtibat kurmalarını sağlamak.

Mezarlıklardan alacağımız çok güzel bir ders var; ölmüş insanlara değil, yaşayanlara değer verilsin istiyorum. Yaşayan sporculardan da yardıma ihtiyacı olanlar var, onlara el uzatılması gerekiyor. Ziyaret etmek, hatırlanmak bile onları o kadar mutlu ediyor ki, görmeye değer.

Genç sporculara bakacak olursak Selçuklu Belediyesi, genç yeteneklere kapı aralıyor mu?

11 yaşında oğlum var, o da futbola meraklı ve spor okullarına gönderiyorum. Selçuklu Belediyesinin de düşük ücret ödenerek gidilebilecek yaz spor okulları var. Örneğin seçmeler yapılarak yetenekli çocuklar spor kulübüne alınıyor. Bunun gibi faaliyetleri beğeniyoruz. Türkiye geneli bakacak olursak bu konuda Konya, diğer illere göre bir adım önde. Bunun başını çeken de Selçuklu Belediyesi olduğunu düşünüyorum.

Başka Selçuklu Belediyesi’ne dair söylemek istediğiniz var mı?

Selçuklu, belediye olarak gençlere ve spora önem veren bir belediye. Zaten Selçuklu Belediyespor olarak çekirdekten yetişme sporcularımız var. Genç yetenekleri keşfetme açısından diğer ilçe ve büyük şehir genelinde de önem verilmesi gereken bir konu.

Konya’da yapılan spor faaliyetleri neler?

Konya’mızda da 550 kilometre bisiklet yolu var. Bu çok güzel bir iş. İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’da olması da kentimizin tanıtımı için çok güzel bir fırsat.

Sürdürmüş olduğunuz gelenek ve vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Memnun oldum.

Ben teşekkür ederim.

HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim