Her insanın potansiyel bir engelli adayı olduğunu dile getiren Konyaspor Engelli Taraftarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Köşe Yazarı Muhammed Öğüt, asıl engellin insanın zihninde ve kalbinde olduğunu belirtti. Özel bireylerin özellikle sosyal anlamda topluma daha çok kazandırılması gerektiğini belirten Öğüt, “Unutulmamalıdır ki, en büyük engel sevgisizliktir. Bu bilinçle hareket etmek lazım. Bugün gelinen noktada engelli bireyler için çeşitli faaliyetler yürütülüyor ama, bu yeterli değil. Sosyal anlamda bizlere her türlü kolaylığın sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Günümüzde engellilik, sadece görmemek, duymamak, yürüyememek, konuşamamak ya da başka bir fonksiyon kaybından maruz kalmak değildir. Tüm engelleri ortadan kaldırmak için, insanın içinde sevgi olması gerekiyor. Ancak sevgi, saygı olursa tüm engeller ortadan kalkar” dedi.

‘TOPLUMUN PARÇASIYIZ’

Engellilerin toplumun önemli bir parçası olduğunu ifade eden Öğüt, özellikle sosyal anlamda daha çok fayda görmeleri gerektiğini belirtti. Kendilerinin de yaşama hakkı olduğunu söyleyen Öğüt, “Biz özel bireyler olarak, yaşam akışı içerisinde sanatta, sporda, bilimde, eğitimde, üretimde, bürokraside, siyasette hayatın hemen her alanında var olan ve değer üretebilen insanlarız. Bizlerinde topluma bir bakış açısı var. Fiziksel koşulların yetersizliği veya erişilebilirliğin tam anlamı ile sağlanamaması sonucu ekonomik ve kültürel çevreden bir şekilde soyutlanıp uzakta kalmak bizleri üzer. Bu nedenle engel olabilecek durumların ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi hususunda tüm yetkililer çözüm üretme gayreti içerisinde olmalı” diye konuştu.

DERNEK OLARAK KONYASPOR YÖNETİMİ İLE İSTİŞARE ETTİK

Engelli bireyler bir başkasına fazla ihtiyaç duymadan kendi günlük yaşam aktivitelerini rahatlıkla yerine getirebilme imkanlarına sahip olması gerektiğini aktaran Öğüt, “Tabi Konya’da bu konu ile alakalı güzel çalışmalarda oldu. Konyaspor yönetimi engellilerin bilet sorunlarını çözdü. Passolig lig kartlarımızı da kullanabiliyoruz. Stadyum çevresinde biz özel bireyler için şarj istasyonları kuruldu. İstediğimiz zaman tekerlekli sandalye şarj istasyonundan faydalanabiliyoruz. WC’lerin bize uygun hale getirilmesi de bizi memnun eden önemli bir konu. Şarj cihazları, lavabolar, bilet, passolig gibi şeyleri, Konyaspor Engelli Taraftarlar Derneği olarak, Konyaspor yönetimi ile istişare yaparak hallettik” şeklinde konuştu.

‘DAHA ÇOK SOSYAL ALANLARDA BULUNMAMIZ GEREKİYOR’

Öğüt sözlerini şöyle sürdürdü, “Sosyal faaliyetler noktasında ise daha çok etkinlikler olabileceğini belirtmek isterim. Örneğin her türlü spor aktivitelerinde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Tiyatro, sinema, konser, eğitim seminerleri, mesleki kurslar, müzikal gösteriler gibi her alanda yaygın bir şekilde olmamız lazım. İlimizde bu yapılıyor ama bu sosyal faaliyetleri daha çok artırmak gerekiyor. Ben bugüne kadar desteklerini bizden esirgemeyen ve sesimizi duyuran herkese teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim