ENERJİ’Yİ İSRAF ETMEYİN!

Dünya genelinde enerji maliyetlerinin giderek artması ülkemizi de olumsuz yönde etkiledi. Enerji girdi maliyetlerinin yüksek olması vatandaşları tedirgin etmeye devam ederken, uzmanlar ise tasarruf yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Tasarrufun önemine dikkat çeken yetkililer, böylece bunun vatandaşın cebine daha uygun yansıyacağına vurgu yapıyor.

Tüketiciler Heyeti Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, vatandaşların enerjiyi bilinçli kullanması gerektiğini söyledi. Enerji maliyetlerinin arttığını dile getiren Dinç, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğine vurgu yaparak, “Evlerimizde gündelik yaşamın bir parçası olan, Televizyon, buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinası, bulaşık makinası, uydu, fırın, bilgisayar, modem, şarj cihazları gibi bazı cihazları kullanabiliyoruz. Enerji tüketen bu tür cihazlarda A-Plus özelliği olan ürünler tercih edilmelidir. Diğer cihazlara göre A-Plus enerji tasarrufu olan bu ev aletlerini vatandaşlarımıza öneriyoruz. Fiyatları diğer normal cihazlara göre yüksek olabilir ama tasarruf açısından düşünecek olursak evimizde bunlar tercih edilmelidir. A-plus özelliği taşıyan cihazlar, enerji maliyetlerini düşürür. Buda vatandaşların cebine olumlu yansır” dedi.

“AKKOR LAMBALARDAN UZAK DURUN”

Akkor lambaların ciddi enerji harcadığını dile getiren Dinç, “Bazı evlerimizde yada iş yerlerimizde akkor dediğimiz lambalar tercih edilebiliyor. Bunun yerine daha az enerji tüketen ve daha iyi aydınlatan led lambalar tercih edilebilir. Akkor ampulleri elektriği daha fazla harcayan aydınlatma sistemlerinin başında gelir. Enerji tasarrufu sağlamak için buzdolabı, fırın, çamaşır makinası, bulaşık makinası, televizyon gibi ev aletlerini uygun yere koymak gerekir. Mesela çok güneş gören bir yere buzdolabını koymak uygun olmaz. Daha az maliyet adına çamaşır makinası, bulaşık makinası gibi cihazlarımız gece 11 gibi uygunca çalıştırılabilir” diye konuştu.

“CİHAZLARI ELEKTRİKTE BEKLETMEYİN”

Yeni elektrik faturalarında aylık 150 kilovatsaatlik tüketim sınırı olarak belirlendiğini hatırlatan Dinç, bunun bir aile için 200-250 kilovatsaatlik gibi bir rakam olması gerektiğine değindi. Cihazların elektrikte boş yere bekletilmemesi gerektiğini dile getiren Dinç, sözlerinin devamında şunları dile getirdi, “Bazı cihazlar maalesef elektrikte boşuna bekletilebiliyor. Bu elektrikli ev aletlerinde anahtar priz grupları var. Bu özelliğe sahip olan cihazlar tercih edilirse, yine enerjiden yüzde 5 oranında tasarruf sağlayabiliriz. Çünkü prizde boş yere bekletilen cihazlar ciddi tehlikelere de yol açabiliyor. İtfaiye raporları incelendiği zaman bazı yangınların elektrik kontağından ya da prizden çıktığını görüyoruz. Kullanılan cihazlarda ara kablosu diye tabir ettiğimiz ürünlere de çok dikkat etmeliyiz. Bu kabloların eski olup olmadığı kontrol edilmelidir. Elektrik akımına uygun olabilecek şekilde alınıp kullanılmalıdır. Yani elektrik akımını taşıyabilecek düzeyde olmalıdır. Ucuz yollu elektrik cihazlarından kaçınılmalıdır”

 “ENERJİ TASARRUFFUNU GENEL OLARAK DÜŞÜNELİM”

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Aziz Hakan Altun, son yıllarda enerji maliyetlerinin ciddi manada arttığını söyledi. Dünya’da genel olarak enerji maliyetlerinin yükseldiğini ve bundan Türkiye kadar diğer ülkelerinde olumsuz yönde etkilendiğini bildiren Altun, bunun önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Türkiye’de döviz kaynaklı enerji girdilerinin yüksek olduğunu hatırlatan Altun, “Tabiki, bu noktada enerjiyi tasarruf etmemiz şart oldu. Bu tasarrufu sadece elektrik açısından düşünmemek lazım. Doğalgaz ve suyu da aynı şekilde tasarruflu kullanmamız gerekir. Tasarrufu genel olarak düşünmeliyiz. Gereksiz yere enerji harcamamalıyız. Gerekli yerlerde enerji kullanmalıyız. Biz buna aslında enerji verimliliği diyoruz. Musluktan boşuna akan bir damla bile su israftır. Bir damla suyun akmasını engellemek bile bir tasarruftur. Bunun bilincinde olmak lazım” şeklinde konuştu.

“EVİMİZDE DÜZENLİ TASARRUF OLMASI ŞART”

Elektrikli cihazları kullanırken kapatma düğmesinin kullanılması gerektiğini söyleyen Altun, “Kumandadan değil de, cihazın kendi kapatma düğmesini kullanmak bizlere yüzde 10-15 civarında enerji tasarrufu sağlayacaktır. Vatandaşların kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde, gece 11’den sonra çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi ev aletlerini çalıştırması, kullanması tasarruf açısından önemli. Doğalgaz noktasında ise yine bazı tasarruflar sağlayabiliriz. Camların, pencerelerin ve kapıların filtremeler soğuk girmeyecek şekilde uygun hale getirilmelidir. Evlerin ısı yalıtımlarının kaliteli olması gerekmektedir. Evde doğalgazın belli bir seviyede düzenli kullanılması önemlidir. Örnek verecek olursak, 10 günlüğüne evden ayrıldığımızı ve giderken doğalgazı kapattığımızı düşünelim. Tekrar 10 gün sonra eve geldiğimiz zaman doğalgazı yeniden açmak enerji açısından daha maliyetli olacaktır. Çünkü evdeki ısı kaybolmuştur. Koltuk, halı, gibi eşyalarında belli bir ısınma dönemi olabilir. Odada eskisi gibi normal ısı seviyesine gelmek için aradan birkaç gün geçmelidir. Buda daha fazla enerji ve tüketim demektir. Evden 1 ay uzakta kalacaksak elbette kapatalım. Eğer birkaç günlüğüne evden uzaklaşacaksak isek, kapatmak yerine kısalım” ifadelerini kullandı.

“KOLORİFERLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYİN”

Kaloriferlerin düzenli ısı sağlaması için üzerinin açık kalması ve herhangi bir şey konulmaması gerektiğini kaydeden Altun, ısı açısından bunun önemli olduğuna işaret ederek, “Peteklerin üstü maalesef bazı evlerimizde kapatılıyor. Peteklerin kapatılması demek, ısı kaybının oluşması demektir. Evlerde bazı perdeler kaloriferlerin üstünü kapatıyor. Sürekli prizlere takılı kalan cihazlarından bakımları yaptırılmalıdır. Bakımları yaptırılıyorsa risk açısından olumsuz bir durum olmasa yine de dikkat edilmelidir. Bazı kablolar kırılabiliyor. Kalitesi onaylanmış, TSE belgeli, garantili, ürünler, kablolar kullanılmalıdır. Yoksa aksi bir durum yaşanabilir. Cep telefonları şarj edilirken, uzun süre prizlerde kalabiliyor. Kullanılan şarj cihazlarının da kalite açısından iyi olması lazım. Ucuz yollu şarj cihazlarından uzak durulmalıdır. Prizde takılı kalan şarj cihazları yine elektrik tüketmeye devam etmektedir. C belgesi olmayan, ucuz yollu ürünleri tercih etmek ilerde bizlere sıkıntı çıkarabilir. Bu tür şeylerin kullanım sürelerine de dikkat etmek lazım.  150 kilovatsaatlik tüketim sınırın ise yükselmesi gerektiğini ve 200 kilovatlık gibi bir seviyeye çıkarılması gerektiğini temin ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı. (SAMET AKTAŞ)

Editör: TE Bilişim