Yeni yılın gelmesine az bir zaman kala sürücü belgesi harç ücretlerinin yanı sıra sürücü kurslarının fiyatlarında da artış beklentisi oluştu. Türkiye’deki iller arasında sürücü kursu ücretlerinde en düşük fiyatlandırmanın 2 bin 920 TL ile Konya’da olduğunu söyleyen Zirve Sürücü Kursu Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Dündar, yıl ortasında zam yapılmadığını belirterek sürücü belgesi almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerektiğini vurguladı. Dündar, sürücü kurslarının yeni uygulaması olan simülasyon eğitimi hakkında da bilgi verirken ayrıca kadın sürücülerin trafikte daha dikkatli olduklarının altını çizdi.

‘KONYA, EN UCUZ KURS İMKANINI SUNUYOR’

Yıl başından bu yana Konya’daki sürücü kurs ücretlerine zam yapılmadığını belirten Dündar, “En çok rağbet edilen ehliyet tipi, genelde manuel tercih edilen otomobil ehliyeti B ve motor sınıfı olan A2. Konya, şu anda ehliyet fiyatlarında diğer şehirlere göre daha uygun. Sürücü kurslarında belirlenen ücret, Mili Eğitim Bakanlığı talimatları doğrultusunda Vali başkanlığında il bazında tespit ediliyor ve taban fiyat belirlenerek ücretlendiriliyor. İstanbul’da bu fiyat 7 bin, Ankara’da 4 bin TL iken biz Malatya, Denizli, Kayseri, Isparta, Sivas ve Yozgat’ın içinde bulunduğu 5-6 şehirde kararlaştırılarak bu yılın başında fiyatı 2 bin 920 TL yapıldı, diğer illerin komisyonları temmuz ayında bir zam daha yaparlarken Konya’da yıl içerisinde tekrar bir zam yapılmayarak fiyat aynı kaldı.” dedi.

‘EHLİYET ALACAKLAR ACELE ETSİN!’

Dündar, “Şu anda sınav ücretleriyle birlikte ehliyet almanın toplam maliyeti, 4 bin 680 TL ücret ortaya çıkıyor. Konya’da kurs fiyatları, diğer illerden daha cazip ama yıl başında 5 bin 500 TL bekliyoruz. Devlet harcı üç katına çıkarılıyor, sürücü kurslarında da bu kadar artış olmasa da iki kat gibi bir rakam beklentimiz var çünkü biz yıl boyu zam yapmadık. Şu anda da Konya’da yıl sonuna kadar geçerli olan fiyat, gerçekten çok uygun, eğer ehliyet almak isteyen varsa yıl başını beklemeden alsın. Yıl başından bu yana akaryakıta, elektriğe zam geldi ancak bizler hala aynı fiyattan devam ediyoruz. 2 yılda bir araç tekerlerimizi yeniliyoruz ve temmuz ayından bu yana zarar ediyoruz.” diye konuştu.

CEZALARDA DEĞİŞİKLİK ŞART!

Direksiyon derslerinde 14 dersin mecburi olarak verilmesi gerektiğini söyleyen Dündar, diğer dersler hakkında da bilgi verirken direksiyon sınavı ve eğitimi konusunda Türkiye’nin Avrupa’yı geçtiğini söyledi. Dündar, “Her kursta 4 araç ve 10 yaş sınırı var. Özellikle sınavlarda çok sıkı denetlemeler var. Sınav esnasında öğrencinin yanı sıra araçta 3 denetmen ve o denetmenleri dışarıdan izleyen yetkililer, Ankara’dan gelen müfettişler var ve hiçbir haksızlığa göz yumulmadan sınavlar yapılıyor. Direksiyon eğitimi ve sınavı olarak Avrupa’dan daha öndeyiz. Araç kazalarında can ve mal kaybının ülkemizde neden daha fazla olduğunu soracak olursanız, bunun nedeni de kurallara uymamamızdır. Her yerde trafik kuralları aynı ancak bizler uymuyoruz, sinyal kullanmıyor; kemer takmıyoruz. Cezalar da caydırıcı olmayınca kural ihlallerine devam ediliyor. Oysa ki para cezası yerine araca ve ehliyetlere kısa süreliğine el konulsa, bu ihlaller de azalma olacaktır.” ifadelerini kullandı. Simülasyon eğitimini hakkında görüş bildiren Dündar, “Önümüzdeki yıl başlanacak olan ve 2024 yılında her kursta olması zorunlu olacak olan 2 saatlik simülasyon eğitiminde sürücü adaylarına trafikteymiş hissi verilecek. Bu güzel bir uygulama ancak en önemlisi trafiğe çıkarak bizzat yaşamaktır.” diye konuştu.

KADIN SÜRÜCÜLER ARTIYOR

Son yıllarda sürücü kurslarına kadın sürücü adayların daha fazla rağbet ettiğini söyleyen Dündar, “Kadın sürücüler, son dönemlerde daha da artıyor ve arttıkça trafik rahatlıyor. 1970’li yıllarda trafiğe baktığımız zaman belki kadın sürücü göremezdik. 2000-2010 yıllarında bu sayı artmaya başladı. Kursumuza kadın sürücü adaylarından talep var. Konya ve Türkiye’de, sosyal her alanda kadınlara yer açıldı. Kadınlar artık sosyal hayatın her yerinde. Başarılı oldukları için de her geçen gün sayıları artıyor. Trafikte de durum böyle.” dedi. Kadın sürücülerin daha dikkatli olduğunu söyleyen Dündar, kadınların trafiği rahatlattığını şu sözlerle dile getirdi: “Her ne kadar kadın sürücülerin, trafiği kilitlediği yönünde söylemler dolaşsa da şehir içi trafikte kadın sürücüler, akan trafiğin sigortasıdır. Kadın sürücüler kurallara harfiyen uyuyor. Kemerini takmayan, sinyal vermeden geçen, hız ihlali yapan kadın sürücü yok. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün istatistiklerinde bu veriler mevcut. Kadınların kaza yapma oranı 2.8 iken, erkeklerin yapma oranı 38.6 olarak belirlenmiş. Aradaki fark çok fazla ve erkekler çok daha dikkatsiz oldukları için erkeklerin kaza yapma oranı çok daha fazla.”

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim