İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Pof. Dr. Adem Esen, Konya Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan’a nezaket ziyaretinde bulundu.  Eğitim sisteminin yeniden reform edilmesi gerektiğine dikkat çeken Esen, “Toplumun eğitim anlayışında sadece diploma almanın memur olmak için olduğu fikrinin zayıflatılması gerekiyor. Dolayısıyla diploma sahibi olmanın devlet memurluğu ile ilişkisinin bir anlamda toplumun hafızasından ve toplumun beklentilerinden kesilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘EĞİTİM SİSTEMİ YENİDEN REFORM EDİLMESİ GEREKİYOR’

Pof. Dr. Adem Esen, Eğitim sisteminin yeniden reform edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “YKS tercih yapacak bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum. Tercih döneminde tercih yapan öğrencilerimiz önce anne ve babalarını dinlesinler daha sonra ise kalplerini dinlesinler. Rehber öğretmenlerini de dinlesinler.  Tercih yapılırken öğrencinin fikirleri de dinlenmeli. Zorunlu eğitimden ötürü kız çocukları daha çok okuyorlar. Kız çocukları erkeklere göre biraz daha belli çağlarda eğitime daha da bağlılar. Eğitim sistemimizin yeniden reform edilmesi gerekiyor. Eğitim herkesin istediği gibi olmaz ve verilen eğitimlerde bir eksikliği mutlaka görürüz. Bu eksikliği gidermenin yolu ise toplumun eğitim anlayışında sadece diploma almanın memur olmak için olduğu fikrinin zayıflatılması gerekiyor. Toplumun büyük bir kesimi üniversite eğitimini memur olmak için yapıyor. Onun için devlet memuriyetinde için yüzbinler sınava giriyor. Devletin de bu kadar memur alması mümkün değildir. Bu durum ancak komünist sistemlerde olur. Türkiye komünist sistemi belirlerse olur. Ama böyle de bir şey olmaz. Dolayısıyla diploma sahibi olmanın devlet memurluğu ile ilişkisinin bir anlamda toplumun hafızasından ve toplumun beklentilerinden kesilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bamyanın kilosu bin 200 lira! Bamyanın kilosu bin 200 lira!

’ÜRETİME VE HAKKANİYETE DAYALI BİR SİSTEMİN OLMASI GEREKİR’

Mesleki eğitime öğrencileri daha çok yönlendirmek gerektiğine dikkat çeken Esen, “LGS sınavının ardından meslek liseleri ile farklı iki durum ortaya çıktı Puanları çok yukarıda olan meslek liseleri ile puanları aşağıda olan meslek liseleri gibi durum çıktı. Bu iki durumun ortası olması gerekiyor. Bu ikisinin ortası olmayınca çocukların çoğu akademik başarı üzerinde duruyorlar. Akademik başarı dediğimiz üniversiteye hazırlık. Üretime ve hakkaniyete dayalı bir sistemin olması gerekir” dedi. Konya’nın tarıma sanayide önemli bir noktada olduğuna dikkat çeken Esen, “Konya’nın geniş bir toprak parçası var. Geniş bir coğrafyaya sahip Konya’da katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerekiyor. Hükümet bu konuda ciddi teşvikler veriyor” dedi.

EMİNE ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim